Super Klopa DzOliver 2,3,4,1

beograd.com discussion board: Cookery (Kulinarije) [Moderated]: Dzejmi Oliver sa TV: Super Klopa DzOliver 2,3,4,1
By Branislav Cetina (Bcetina) (b112.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.112) on Friday, June 07, 2002 - 3:23 pm: Edit Post

dZeJmi oLivEr
SUPER KLOPA 2 studenti

Cao ljudi, ovo je SUPER KLOPA. Danas kuvam u Koventriju, u kuci studenata koji stalno krpe kraj s krajem. To ne bi trebalo da ih spreci da dobro omaste brk. Jedan od njih se zove Dzim, znamo se vec 100 godina i pravi je car. Dzim Doerti (25), student entomologije Budzet za veceru: 4-6 funti (u zavisnosti od dekintiranosti).

Nas dvojica se znamo sto godina, stalno me zoves da ti pomognem oko recepata i takvih stvari. Sta je bilo ono poslednje? Fazan, valjda.
-Ne, ne, to mora da je bilo onda kada sam u supermarketu kupio onog goluba. Nisam znao kako da ga spremim.
Da, rekao si da je bio skup. -Da, znam, nisam znao kako da ga ispecem i s cim da ga sluzim. Na kraju sam ga skuvao sa graskom... Da. A kakva je ovde postavka? -Pa, nas sestoro zivi ovde, svi jedemo odvojeno i tako... -Koliko para trosis na veceru? Pa, ja licno trosim petaka... Petaka dnevno. Da, tako nesto. Kakve su vam prodavnice ovde? Nisu lose, ima jedno sjajno mesto. Koventri market je stvarno dobar. Koventri market. -Da. Lokalna radnja, dobra je. Ima mesaru, meso je dobro, a mesar daje i popust kad mu kazes da si student i to. Posebno krajem nedelje; sad, na primer, posto je kraj nedelje, moze da se desi da dobro prodjemo.

Dobro. Sad mi sve izracunaj. Koliko ce nas biti? Sestoro, plus jos jedan. -Dobro, daj mi lovu, daj petaka. Probaj da iscedis petaka i iz njih. Tako cemo imati oko 30-35 funti. Da. Dobro, znaci, treba ti 35 funti. Kul. -Probacemo da impresioniramo moje prijatelje, vazi? Skreni desno. -Sad? -Da. -Sta, odmah sad? -Da, odmah sad. Bas si me stegao, Dzime. -Pa da, plasim se da ne padnem, Dzejmi.

Dobro, ljudi, dobro je krenulo. Imam svinjsku kozu i svinjski but. Komadina mesa, super smo prosli s budzetom, imali smo 35 funti, na ovo smo potrosili 16, 3.80 za povrce, sastojke za dezert, i dobili smo kusur od 10 funti. Dobro, pocinjem od pocetka. Zamolio sam mesara da skine kozu sa buta, od ovoga cemo da napravimo najbolji svinjski cips na svetu. Samo je rasecite, tako, skroz. Moze da bude onoliko debela koliko zelite. Obican svinjski cips je samo salo i so, i to je to. A mi cemo da ih zacinimo istom suvom smesom zacina kao i but. Tako da ce imati i lep ukus. Sad je rasecite ovuda. Trebace vam ostar noz ili noz sa dve ostrice, to koriste u Italiji. Divno. To vam je otprilike kao harmonika, razumete.

Sad cu da napravim suvu smesu zacina za ovo dvoje. Treba mi samo malcice semena moraca, jer je ukusno, malo semena korijandera, veoma ukusno, aromaticno i dosta cilija. Sad cu da vam kazem sta mi jos treba. Dzime, da nemas ti malo, u tom kovcegu s blagom imam morsku so, necu ovu sitnu iz radnje. Imam, cekaj. -Sad to malo promesajte. Izmrvite ga dobro. Super. Je l' mozes jace da bacis? Fino. Sad sipajte tu malo soli. Dobar prstohvat, fina je i abrazivna, pomaze pri mrvljenju zacina. Sad ovde imamo bas fini prah. Ljutkast je, aromatican i lep.

Evo sta cemo sad. Uzmite svinjsku kozu, ovo treba s obe strane, da. Sad to pospite s obe strane... Da bude ukusno, pa prevrnite. To ce imati apsolutno fantastican ukus. Sad to stavite na pleh za rernu, ako nemate resetku kao Dzimi, pa tu stavite kozu, malo razdvojite te komade, tako. Sad cemo da ga stavimo u rernu, a ispod pleh da pokupi mast. To smo odradili, vazno je dobro posoliti odgore, jer, znate, ovaj cips ne pravimo samo zato sto je ukusan, nego i zato sto cemo da pijemo pre klope, pa to ide zajedno. Tako da nam to treba posoljeno, kul. Znaci, jos malo toga. I malo ulja, da potece mast i kul smo. Sad cu da ih se resim, stavicu ih u rernu. Pleh na dno. Dobro, sad se pecite, decice.

Sad cemo da sredimo svinjski but. Ovo je fantasticno, mislim, nahranice dvadeset ljudi. Dobro, to je sjajno. Veceras nam, znaci, dolazi 8-9 ljudi. Imamo klope za dva dana, ljudi. Ovo ce nam se bas isplatiti. Mesar nam nije odvojio meso od kosti, a vi probajte da namolite svog da je izvadi umesto vas. Sad cemo da secemo uz kost, otvoricemo ga, a onda isto to i sa druge strane. Obavezno molite mesara da to uradi umesto vas, ovo je prilicno smaranje. Ali posto sam ja kuvar, a Dzim zoolog, volimo da seciramo stvari.. Znaci ovuda. Dzime, gde su ti psi? Daj psu kosku. Ovo je u stilu porodice Kremenko. Gledaj ti koliko je ovo! Dobro, evo sta sam uradio: izvadio sam kost i otvorio meso, pa ce sad, umesto sest sati, kao prase, da se pece dva sata krace.

Sad cu samo malo da popravim ukus. Sad cu prilicno divljacki da ga izbodem, okrenucu ga, malo cu da ga isecem ovako, dobro. Cisto da ga malo otvorim. Bice fantasticno jer je ovo but, pa ima dosta zilica i takvih stvari pa ce se one topiti dok se pece, i prirodno natapati meso, pa ce na kraju biti stvarno veoma socno i meko. Sad cu da uradim isto sto i malopre, samo sto necu koristiti cili. Ali stavicu morac, seme korijandera, dosta soli, tako. E, tako. Biber! Biber, da, fini sveze samleveni crni biber. Ovo je jedna divna, slana mesavina, to cemo sve zajedno, tako. Ukus ce uz ovo biti stvarno fantastican. Onda i s druge strane, tako. Sad treba da ga stavimo tamo. Tresnite ga tamo, tako.

Dobro, a sad cemo jos malo da pojacamo ukus, uzmite celu glavicu belog luka i samo odlomite cenove, tako, ne dirajte ljusku. Stvar je u tome da ce sav taj beli luk dok se tako pece biti stvarno sladak i lep, a ne ostar i jak. Pa kad meso bude na tanjiru, dodate i krompir-pire, povrce, izvadite cenove i samo stisnite, pomesajte srz sa mocom i dobicete predivan ukus. Znaci, to je to. I malo maslinovog ulja.

A sad cu da opljackam Dzimijevu zacinsku bastu. Da nadjem jos ukusa. Dobro, sta imas ti tamo, Dzime? -Iznenadices se, Dzejmi. Super, druze. Imas zlatni majoran. To niko ne gaji. Ovo je fantasticno. Zlatni majoran moze da se kupi svugde u semenu, a niko ga ne gaji, super je na zreloj mocareli s maslinovim uljem, malo limunovog soka, divno. Sta jos imas? Dve razlicite vrste zalfije. Belu i crnu, do jaja. Je l' mogu da uberem par grancica od svake? Da, samo za meso. Sta jos imas? -Nista. Sta ti jos treba? Nista, to je to, samo ruzmarin. Mora da imas ruzmarin. Ne, nemam ruzmarin. Ali zato znam gde mogu da ti ga nabavim. Gde? -Moram da idem da maznem malo. Okej, super. Nije problem da...

-Sad cu da ti donesem. Ovo je super, druze, pravo da ti kazem, bas sam impresioniran. Sad ti idi i donesi ruzmarin, pa cu ja da nagarim dalje. Super. Imamo zalfijicu i svinju, dobro, sad treba samo da dovrsimo stvar, da zacinimo da ukus bude interesantan. Stvar je u tome da sveze trave stvarno imaju mnogo bolji ukus. Svidja mi se to sto ih Dzimi gaji, stvarno je odradio sjajnu stvar, jer posaditi seme je dzabe. Kapirate? Onda vam treba samo parce ribe, bacite na nju majoran, majcinu dusicu, tako nesto, znate, pa i najprostija jela postaju stvarno ukusna.

Sad cu da sipam malo maslinovog ulja u avan, malo cu izmrviti zalfiju, jer u svim travama ima prirodnih ulja. A ako samo stavite trave odgore, nista se ne desava. Uopste ne dodje do razmene ukusa. Znaci, treba ili da ih iskidate, to je laksi nacin, ili da se prihvatite avana. Necemo bas ubiti boga u njima, samo ih malkice ovako izudarajte. Dzime, jesi li mi nabavio taj ruzmarin, druze? Da. -Divno, pomirisi, divna stvar. Bas je dobar. Cak i ako uradite samo ovo, kad su vam ruke masne, mirise sjajno. Necu sasvim da ga smrvim, samo cu malo da ga izlupam. Sad ga izvadite, pogledajte to divno ulje, pa sad samo time istrljajte meso. Bice fenomenalno! Sad cemo da ga strpamo u rernu na jedno cetiri sata, mislim, i da nastavimo da se zezamo. A na kraju dobijete odlicnu klopu. Eto tako. Samo ga strpajte u rernu. Fino, jos malo pa gotovo. Odlicno.

Sad cemo da pravimo dezert. Ovo je super, zove se "Polu-sladoled", ovo je italijanska stvar. Jesi li dobro, Dzime? Lici na sladoled. Problem sa sladoledom je sto u svakom kuvaru ima recepata, a ne moze se uspesno spremiti kod kuce, zato sto morate stalno da mesate, pa se onda ne smrzava dovoljno brzo, pa cemo mi zato napraviti "Polu-sladoled".

Treba da razdvojim zumanca i belanca od 4 jajeta, zumanca ovde, a belanca ovde. Stavicu belanca u ovu ciniju. I treba nam jos... Dzime, jesi li dobro? Da, dobro. -Sta ti se radi, lupanje ili mrvljenje? Ja bi' malo lupao. -Dobro. Ovo bas brzo ide ako imate pomoc. Je l' Raf tu? Da, pozvacu i Emili. Raaf, Emilii! Tako, sredite ta jaja, stavite ih u to, odlicno. Hoces malo da lupas, ortak? Dobro ih ulupaj. Ovde su zumanca, dodacemo im jednu supenu kasiku secera, ovo cu ja da umutim, onda nam treba 500 g slatke pavlake, tako, znaci, lako se pamti, pola kile, cetiri jaja, kasika secera. Evo Dzime, ovo ti muti.

Sto se recepta tice, tu su zumanca i secer, je' tako. Onda imamo belanca i slatku pavlaku, sto je ekvivalentno sladoledu od vanile, znate, samo sto ga mi mozemo zaciniti bilo cime. Imam ovde kesicu pralina, sto je bas seljacki, ali je ukusno. Doneo sam i puslice, kupio sam ih u pekari, ovo su one izmrvljene. Dobili smo ih skoro dzabe. Dobro, tu su i maline, koje su bas, bas ukusne. Dodji molim te, sedi ovde. Sakri puslice u ovu krpu, molim te. Samo drzi krpu i dobro ih istuci, samo pazi da ne prebijes ruku. Tako, a ja cu ovo da umutim. Ovo mora da je najbrzi dezert na svetu, ako imate tri prijatelja. To je fenomenalno, savrseno, dovoljno je. Daj ih ovamo. Sad pretuci i ovo. Kako ide, momci? Samo sto nije. Odlicno. Daj to ovamo, druze.


By Branislav Cetina (Bcetina) (b112.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.112) on Friday, June 07, 2002 - 3:24 pm: Edit Post

...
Nastavak SK2 studenti

Malo smo ispekli i seckane bademe, njih prosto ubacite unutra. Sad maline, one prezrele smo izbacili. Sad zumanca. Kako ide sa tim belancima, Rafaele? 'Ajde, covece. Dobro je. Znate da su belanca gotova kad ih izvrnete iznad glave, a ne prospu se. Sad polako. Dodajte puslice, ovo je kao neki koktel, mozete da radite sta hocete. A ovde ima svacega. Sad cemo sve pomesati. Tako. Vazduh koji ste ulupali u belanca i u slatku pavlaku ucinice da bude vazdusast i kremast kao sladoled. Pogledajte ga samo. Sad ga lepo strpajte u zamrzivac na sat i po, dva, tako ce biti polusmrznut, a to je upravo "Polu-sladoled".

Strpajte unutra i praline. Eto tako. Sa kulinarske tacke gledista, ovo je najotrcanija stvar koju sam ikada napravio, ali stvar je u tome da se svima svidja, a to je poenta domace hrane. Evo, gotovo je, strpajte ga ovde. Sve istresite, pa onda u friz, na jedno dva sata i divota. Odlicno momci. Odlican rad zglobova. Evo, izvoli. -Hvala. -Dzimbo.

Svinjetina se pece vec tri, tri i po sata, a sad je red na povrce. Sve cemo spremiti na jednostavan nacin, domacinski i ukusno. Tu je krompir za pire koje decaci ljuste, a skuvacemo i boraniju na pari dok se on kuva. Boraniju samo isecite dijagonalno, ubacite je tamo i gotovo. Dok se krompir i boranija kuvaju, tu u komsiluku cemo napraviti jednostavan sos od paradajza, samo vreo tiganj, maslinovo ulje, seckan beli luk, paradajz iz konzerve, so i biber, pa ga treba lagano kuvati i kad boranija bude gotova, treba je ubaciti u paradajz i pomesati, a ta kombinacija belog luka, paradajza i boranije je fantasticna.

Kako ide ovde? Sad je dobro. Ubacite isecen krompir tamo, molim vas. -Vazi. Dobro, sad cemo da dodamo soli u ovu vodu, da bude fino slana, stavicemo to na vatru, kuvace se petnaest, dvadeset minuta, a cediljka ce biti odgore, vama ce se to, nadam se, svideti, pa ce te ga tresnuti na sto i smazati. Sad treba samo posoliti vodu, da bude ukusna, krompir cu skuvati u kipucoj vodi, a boraniju cu staviti odgore, i sve cu prekriti aluminijumskom folijom. To ce biti super. Sad moze da se kuva.

Sad samo treba da napravim sos za boraniju, mislim da je bas interesantan, jer se boranija obicno sprema samo sa malo putera, sto je divno, ali cemo je sada spremiti drugacije, a i paradajz iz konzerve je dzabe. Paradajz iz konzerve je u redu, zato sto bar znate da je ubran zreo, za razliku od ovog djubreta koje se prodaje zimi, ako znate na koje mislim. Sad mi treba malo seckanog belog luka, lepo ga oljustite, pa iseckajte. Dosad se tiganj vec dobro ugrejao. Iseckajte ga sitno, kako god hocete. Tiganj je sad vreo. Sipajte malo maslinovog ulja... Ubacite beli luk, divno. Treba malo da omeksa, pa tek onda dodajte paradajz. Pustite da provri, posolite, pobiberite. Tako. Malo promesajte, kuvace se oko dvadeset minuta. To ce biti prva klasa, druze.

Super. Sad idem na pivo. Dobro. Ovo je u redu. Da pogledamo ovo. Dobro, dobro. Ovo je gotovo, treba mi krpa, vrelo je. Dobili smo divan sos od paradajza, sjajnu boraniju. Da probamo krompir. Da, odlican je. Kuvao se samo 17 minuta. Kuvace se u zavisnosti od toga koliko krupno ga secete. Ako ostavite velike komade, kuvace se duze, znate. Isecite ga sitnije i tako ce biti mnogo bolje. Trebaju mi kasike, uzecu ove.

Treba da pomesam boraniju sa ovim divnim sosom od paradajza. Ovo je fantasticna stvar, jer dosadnu boraniju pretvorite u nesto stvarno interesantno. Dobro, probajte zbog zacinjavanja. Dobro je. Sad krompir. Tresnite ga ovde. Presa. Sad sve kao i obicno. Glavna stvar za pire je da savrseno skuvate krompir, onda ga izgnjecite, pa dodajte soli i bibera, mozda malo orascica, po ukusu. Treba dodati masnoce. Sad to treba zaciniti, dosta bibera, dobar komad putera, eto toliko. Ubacite to unutra. Promesajte i dodajte slatku pavlaku, samo malo, da bude fin i kremast.

Svinjetina samo sto nije, proverio sam je pre pet minuta. Sad sve to promesajte, probajte, jos malo soli, i to je to. Divota. Spremni za rock'n'roll? Iskljucite rernu. Divno. A sad zurka! Cao. Udjite. Dzimi, imali smo bas dobar dan, a? Malo smo kupovali, imali dobar komad svinjetine za veceru. Najeli se. Imamo tonu preostalog mesa i hrane u frizideru za sutra. Da, odlicno. -Nahranili smo jos dvoje troje ljudi viska, i preostalo nam je deset funti. -Ne bas, druze. Studenti! Dobri stari Dzim, u stvari, mislim da je sve sjajno ispalo.

U sledecoj emisiji kuvacu za sestoricu vatrogasaca iz Mancestera. Prave gromade od ljudi, to morate da vidite. Da pocnemo od pocetka. Hteo bih prvo da resim problem dezerta. Sta mogu da napravim za sestoricu orijasa? Pa, to bi morao da bude lepljivi sundjer-puding od cokolade. Nacisto razbijte ovu cokoladu. Ma pogledajte samo ovo, ljudi, raj na zemlji, fantasticno. Eto ga, druze.

Iskreno receno, vecina ljudi odreske sprema takvim kakvi su, samo sa malo soli i bibera. Ali zasto da budu osrednji, kad mogu da budu stvarno ukusni? Sad samo to utrljaj, druze. Kako zelis da budu peceni? Srednje, krvavo? Vidimo se sledeci put, ljudi.


By Branislav Cetina (Bcetina) (b112.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.112) on Friday, June 07, 2002 - 3:28 pm: Edit Post

SUPER KLOPA 3 vatrogasci

Cao ljudi, dobrodosli u SUPER KLOPU. Danas kuvam u vatrogasnoj stanici, necete mi verovati, u Mancesteru, za ekipu od sest ljudi. Oni ceo dan cekaju da ih pozovu, ali nikad ne znaju kad ce.

Jedan od njih glumi kuvara, zaduzen je za svu klopu. Zove se Frenk i strasan je tip. Frenk Spender (50), vatrogasac Dnevni budzet za veceru: 7-10 funti Dobro, Frenk, stari druze. Ovde smo u... u vatrogasnoj stanici, a ti si najstariji clan osoblja. Najstariji u sluzbi, da. Vec 27 godina. -Covece! Stigla me penzija. -Ti si osim toga i glavni u kuhinji, zar ne? Tako je. Ja sve kuvam. -Kakvo je stanje ovde? Mislim, koliko ljudi je dezurno? -Sestoro je dezurno, pa obicno kuvam za petoro ili sestoro. Kako razmisljas o pristupu kuvanju, verovatno sve zasnivas na vremenu, kuvas relativno brze stvari. Ne zelis da kuvas sve vreme. -Naravno, ne zelim, ali ipak, volim da jedem brzo, zato sto moze da se desi da nas dignu s rucka. Mozda ce nas pozvati da gasimo, pa kuvam stvari koje se jedu brzo.

Slusaj, ja imam neke ideje za stvari koje se bas brzo kuvaju, jednostavne, znas, mogu da stoje, a ne smeta im ni podgrevanje. Ali moracu da skoknem do mesara da nam kupim neko fino meso... Je l'? Ima tu niz ulicu jedan lokalac, ima dobru hranu. -Sjajno. Bio sam kod njega nekoliko puta. -Ako si za, 'ajmo u kupovinu, druze. Krecemo. Dobro, gde idemo? U, bas fino. E, ovo je Frenkova kuhinja, prilicno je fensi, ljudi. Ima sve prave igracke. Ima tamo rupu u zidu, kao neku kantinu u kojoj veceraju.

Desert, sundjer puding od cokolade
Prvo hocu da resim stvar dezerta. Pa, sta da napravim za sest razbacanih tipova? Mislim da ce to morati da bude "Sundjer-puding od cokolade". Dobra stvar s njim je sto, ako se ne pojede, mozete da ga gurnete u mikrotalasnu, podgrejete ga, i super je. Sutradan ga stavite u frizider, ponovo ga podgrejete, i nece biti suv i gadan. Prvo cemo da izvadimo sastojke. Volim ovaj recept zato sto se lako pamti.

Sad cemo da izvadimo sve sto nam treba. Imamo i vagicu, boze, boze. Znate da ja ne koristim cesto vagu, ali kad su kolaci u pitanju, uglavnom je prilicno vazna, mora da bude spremna, jer to vam je pomalo kao hemija, znate. Trebace mi 200 g putera, tako, to je ovoliko otprilike, nagadjam. Opa, pravo u celo, ljudi, lepota jedna. Sad mi treba secer, gde mi je secer? Dvesta grama secera, to se lako pamti.

Tresnite to u ciniju, prvo puter, treba da bude prilicno mek, za krem. Sad sipajte secer, pa uzmite varjacu i nabadajte njome puter da bi se sve izmesalo i da biste mogli da pocnete da mutite. To je fino jer unutra udje malo vazduha, pa ce, znate, od toga malo da naraste i da bude onako meko. Vidite kako se sjedinjuje. Kad pocne da se sjedinjuje, nastavite da mutite dok malo ne pobledi. Tako cete znati da ste dobro odradili posao. Divno, to je to, fino i kremasto.

Sad mi treba brasno, takodje 200 g... I to se lako pamti i treba mi 2 kasicice praska za pecivo. Testo ce narasti zbog brasna i praska za pecivo, znate. Podici ce se kad pocnemo da pecemo i bice fino, lako i meko. Sad mi treba cediljka, vi ne morate da je koristite, ali ja volim, tako postane lako. Sad brzo cediljka, uuu, fino. Treba mi i tri jajeta. Uvek kupujem od seljaka, imaju bolji ukus. Sad sve to pomesajte, to traje 2 sekunde. Mesajte ga dok ne zalici na rastegljivo testo, ali ne morate previse.

To je to, gotovo, a sad cu da ga zacinim. Ovde sad mozete da dodate vanilu, dobijete "Vanila-sundjer", premazete ga finim, toplim dzemom. Sjajno. Ali ja hocu od cokolade. Uzmite malo tople vode, gde mi je kakao? Treba vam tri prepune supene kasike kakaoa. Treba vam tek toliko vode da se umuti u gustu pastu. Ako ne stavite toplu vodu, kakao ce vam biti nekako suv. Znaci treba vam taman toliko vode da se kakao rastvori i postane gladak. Sve to strpajte unutra. I samo pomesajte. I to vam je mesavina za kolac od cokolade, bas je fina, da je ostavite tako, bila bi super.

Ali ja zelim da bude malo interesantnija, pa cu dodati bademe, saku seckanih badema, a ako imate cele, malo ih izmrvite. Imam i malo cokolade, oko 100 g, ali vi stavite po ukusu. Izubijajte je najvise sto mozete. Dobro. Kad cokoladu ovako stavite usred kolaca da se pece, dobicete fantasticno more meke otopljene cokolade. Promesajte i gotovo je, ljudi, sad treba samo da namazemo pleh puterom sa omota, da ga utrljamo po plehu da se ne lepi, i onda sve prospite tu unutra, ljudi. Sad treba sve da izravnamo da bude jednako, da bi se ravnomerno ispeklo, strpajte ga u rernu na 180, jedno 18-20 minuta.

Dobro, puding se pece, pa cu da napravim cokoladni preliv, zbog njega je ovo veoma ukusno. Ovde imam serpu kljucale vode, sad mi treba samo ova cokolada, 100 g, treba da je izlomite... Onda mi treba 100 g secera u prahu, fino... I to strpajte unutra, pa sad 100 g putera, valjda je to ovoliko, a mozda sam i omanuo. Da, sad i to utrpajte unutra. Treba nam 4 supene kasike mleka, ja obicno sipam otprilike, ali za svaki slucaj, dve, tri, cetiri. To bacite ovde na oko minut, pocece polako da se topi, onda ga skinite odatle i povremeno ga mesajte, pa ce da se istopi. Ako ga budete previse zagrevali, razdvojice se. Ma, nije tesko, treba samo da mesate i bice divno, znaci, neka se to kuva i topi i tako to, dok ne bude gotovo.

Da vidimo sta se dogadja. Divno. Pogledajte ga samo. Gotov je cokoladni preliv (valjda puding). Ma pogledajte ga samo. Raj na zemlji, ljudi. Sad treba samo da ga prelijem cokoladom odgore dok je vruc. Sjajno, eto tako, ljudi. Dezert komada jedan gotov, to je divno. Sad mozemo da ga posluzimo, razmazite ga ovako, sluzite sa malo pudinga, sladoleda, slaga, ma, odlepice ljudi.

Povrce, gratinirani krompir i celer
E, sad cemo da predjemo na povrce. Da sredimo odreske. Divota jedna. Dobro, poneo sam i kovceg s blagom za Frenka, ali on to jos ne zna. Slusajte, kupio sam bas fino povrce. Cela stvar je u tome da sam kupio stvarno dobro, specijalno povrce, da bude stvarno dobro i ako se podgreje ili tako nesto.

Kupio sam bas fine poljske pecurke, one su dzabe, to ce im se dopasti. Imam i krompir i malo celera, majcinu dusicu i beli luk. Sad mi treba... Daska... Noz... Tu je krompir, treba mi oko, jedan, dva, tri, cetiri, pet, sest, za nas sedmoro, oko pet krompira, da. Sad moram da ih oljustim. Gde mi je ona ljustilica...

Sad cu da ga gratiniram, znate, gratiniranje je fantasticna stvar, u osnovi su so, biber, beli luk, kackavalj i pavlaka. Od toga mozete da napravite sta god hocete. Ja cu da gratiniram celer i krompir. Celer, to je ovaj momcic ovde, bas je zgodan. Ali ako, na primer, pri ruci imate samo praziluk, gratinirajte ga, to je super, crni luk i krompir, bas ukusno, a pecurke su fantasticne. Oslonite se na svoj instinkt. Sad cu da ih oljustim, da se resim ljuski... Divno. Samo cu ovako da ga isecem, eto tako, brzo ce se skuvati, za pola sata, 40 minuta... Cim postane tesko za secenje, prevrnite krompir na ravnu stranicu. Ovde imam bas fine posude za pecenje, mnogo su zgodne. Tresnete je u rernu i sve se fino ispece. Sad cu da gurnem krompir unutra. Ovog puta spremam "krk jelo", zato sto cu unutra da krknem sve sto imam, pa cu lepo da izmesam i to mi nekako uvek uspe.

Odsecite kosicu sa celera, pa donji deo, pa nozem oljustite koru. Mozete to i ljustilicom, ali, medju nama, kora je debela, pa je to muka ziva. Pratite mene, presecite ga na pola, pa na cetvrtine, pa ga, bas kao i krompir, isecite lepo tanko, najbolje bi bilo da budu iste debljine da bi se u isto vreme skuvali. Stavite ga tamo... I malo majcine dusice, nije obavezno, dodaje malo ukusa. Samo iskidajte par grancica, a onda malo belog luka, jedan cen ce biti dovoljan. Samo cu da ga oljustim. Bacite ljusku, pa ga sitno iseckajte, kako god hocete. Ovde mozete da koristite i presu za beli luk, ako zelite. Ubacite to unutra, a sad vam treba malo bibera, morska so, dobar prstohvat, lepo.

Sad pola kile slatke pavlake, e, sad, nema pravila za pavlaku, ali ako cvrsto poredjate povrce u posudi, onda treba da sipate pavlake koliko da napuni posudu do pola. U ovom slucaju ispada tacno pola kile, za osmoro ljudi, to je dobro. Imam ovde parmezan, ali mozete da koristite i dobar cedar sir, fantastican je u ovom jelu. Sad sve to lepo izrendajte, tako. Za ovo treba nekoliko saka sira. Da budem iskren, to zavisi od ukusa. Ja volim da bude sirasto, pa stavljam puno. Kad to zavrsite, sve to lepo izmesajte da bi svaku kriskicu celera i krompira oblozila mesavina od belog luka i majcine dusice. Onda sve lepo ispritiskajte, pa izrendajte sir odgore, i ispecite celu stvar. To ce biti strasan delikates. Krknite ga u rernu. Pecite ga na dvesta, mozda nesto slabije, tako je savrseno, oko 40 minuta, pola sata. Probajte, pa kad bude meko, vadite napolje.

Ovde imam bas fine, debele poljske pecurke. S njima cu da uradim sledecu stvar, moze samo i sa biberom, solju i uljem, ali pecurke su kao sundjer, znate, svaki put kad ih pravite, bude... Tako da cu da napravim dosta zacinjenog ulja. Treba mi cen belog luka, prvo cu da ga oljustim. Onda cu da ga bacim u avan, mislim, cinjenica je da smo bas fensi veceras, Frenk je ocigledno dobar kuvar, ali sam mislio da ce, kad pojede jednu ovu, mozda uvesti zacine i trave u svoju kuhinju. Da se momci ne umore od stalno istih ukusa.


By Branislav Cetina (Bcetina) (b112.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.112) on Friday, June 07, 2002 - 3:29 pm: Edit Post

... Nastavak SK 3

Prstohvat cilija, mali... Da zamirise, znam da neki momci iz ove brigade vole da zamirise cili. Na scenu opet stupa majcina dusica, mislim da se majcina dusica i pecurke sjajno slazu, zato sto nekako, mirisu na zemlju. Prstohvat soli, pa sve to lepo izlupajte. Sad kad ste sve to lepo izmrvili, iscedili ste ulje iz "dusice", sad sipajte unutra 4 supene kasike ulja, dva dobra gutljaja, lepo sve promesajte, i odjednom imate ovo fantasticno ulje. Ako ste ispekli hleb, namazite ga ovim, bice super, ili ako ste kupili neki jeftini 'lebac, bice mnogo, mnogo bolje. Sad cu ovim da poprskam pecurke, pazite da nista ne ode u rastur. To ce imati fantastican ukus.

Na kraju, ali ni najmanje nevazno, dodajte malo putera, jer je kombinacija putera i mirisnog ulja stvarno dobra, narocito sa pecurkama, je l' da. Sad ih pecite jedno 20 minuta, poljske pecurke su kao meso, znate, sad cu da ih ubacim u rernu na 20 minuta, na 200 stepeni, i bice... fantasticne!

Dobro, evo nas opet. Stigli smo u doba dana koje zahteva neku ozbiljniju klopu. Doneo sam odreske od mesara, dobru kolicinu mesa, zapravo. Treba mi crvena daska, ta. Da budem iskren, vecina ljudi odreske sprema tek tako, samo sa malo soli i bibera. Ali zasto da budu obicni, kad mogu da budu stvarno ukusni? Znaci, hocu da napravim marinadu za utrljavanje u meso. Znaci, nesto sto mogu da sprckam i utrljam u meso da ozivim ukus.

Malo majcine dusice, utrpajte je tu, a imam i malo kima ovde. Sad cu da vam kazem sta valja kod kima: ocigledno ga koriste u karijima i takvim stvarima, ali ako stavite samo mrvicu, najmanju mrvicu, od te mrvice ce sve biti socno i ukusno. Doneo sam i origano. Obicno je u ljuspicama, ali ja sam doneo grancice. Par cenova belog luka, da vam kazem, ostavite ga u ljusci. Ja cu samo da ga zgnjecim, jer se nece zalepiti na meso, otpasce, a ukus ce biti tu. Malo soli, tako. Pogledajte te boje, sjajno. I mirise na ukusno.

Sad uzmite pleh. Sad cu da odradim jos nesto, ovo meso je iseceno prilicno tanko, ali ja cu dlanom da ga izlupam tako da se svaki malo poveca, ovako, vidite, pa sad, kad ste ih uvecali, mogu da prime vise ukusa, a i brze ce se ispeci. Znaci, samo zustro. Super, divno. Donesite ovo ovde. Kad pecete odreske, treba vam fini vreli rostilj, vreli pleh, vrela resetka... Sad cu da ih stavim na vatru, a za to vreme cu da dodam ovde malo maslinovog ulja, samo par supenih kasika, necete da plivaju u ulju, teze ce se peci. Ponovo sve to promesajte, dobicete fantastican ukus.

Sad slusajte, limun: svi koriste limunov sok, super je za salate i tako to, a vi uzmite ljustilicu i oljustite koru, ovako, korica je toliko mirisna, da je to neverovatno. Sad je samo iseckajte, nije vazno kako, stavite je u ulje. Sad cu lepo da natrljam ove odreske, dosta bibera, odreske ovako, a ovo stavite u sredinu. Znam da ovo deluje krupno, ali to je samo zbog ukusa, a kada sve bude gotovo, to ce ionako otpasti. Samo to lepo utrljajte. Ostavicemo ih jedno pet minuta dok se tiganji lepo ne ugreju, a onda, druze, kako zelis da budu pecene: srednje, krvavo?

Tako, momci. Hvala sto ste me zvali. Bilo mi je pravo zadovoljstvo. Imam poklon za tebe, Frenk. O, sjajno, hvala ti mnogo. -Da tucas zacine i trave. Bas si dzentlmen. -Stavi malo ukusa u to. Slusaj, moram da bezim u London, jer sutra kuvam za neke gradske face. Ali moram da te zamolim za uslugu. Sta treba? Do jaja, ljudi, bas mi se svidja.

Mark "Vilko" Vilkinson, (37) gradska faca Dnevni budzet za veceru: ne dovodi se u pitanje Dobro, pomozi mi, druze. Koliko se mi vec znamo? -Sest, sedam godina. Prijatno, a? -Meni je bilo prijatno. Slusaj, druze, ti si gradska faca vec koliko, 20 godina? O, da, da, oko 20 godina. -Sad vec odajem tvoje godiste, a? Znas, zaglavio sam se ovde sa sedam godina. Ovde sam jos od kad sam bio dete, cudo od deteta.

A sta je sa hranom, kako ti se to uklapa u zivot? Da, volim kuvanje. Trudim se da nadjem vremena, mozda dva puta, jednom nedeljno, nadjem vremena da kuvam s mojom zenom. Koliki vam je budzet? -To se ne dovodi u pitanje, u pogledu hrane. Imamo uspone i padove, znas, jedne veceri imamo ostrige, a druge riblje filete. To se ne dovodi u pitanje. Naucio sam jednu stvar, a to je da ne moras bacati pare da bi dobro jeo. Pa sta ti onda volis? Sta da ti napravim? Pa, mislio sam da to prepustim tebi, ipak te placaju za ovo.

Dobro, koliko ljudi je u pitanju? -Doci ce sedmoro. Divno, jesi li uracunao i mene? -Pa, kad zavrsis posao, mozes da nam se pridruzis. -To je onda osmoro ljudi! Hvala, Vilko. Dobro, drago mi je sto sam pitao. 'Ajmo onda u kupovinu.

Mislim da zelim ribu. I ja bih to voleo. -Ima jedna dobra ribarnica dole na Goldburnu. Ides sa mnom? -Da, super, samo da se presvucem. Da izgledas malo normalnije. -Malo normalnije?! -Klosarskije, kao ja. Dobro, to je bio Vilko, stari ludak. Sledeci put cu mu pomoci da skuva veceru za prijatelje u njegovom divnom penthausu u centru Londona.

Da vam kazem, kuhinja mu je nevidjena. Sjajna. Sta kazete na ovo, ovo je Vilkova gajba. Bas, bas kul. Lepe radne povrsine, gledajte ovo ispod. Opa, veoma fensi. Ima kovceg s blagom. Hteo sam da mu ga poklonim, ali on ima kredenac s blagom, a ne kovceg.

Napravicu kolac od kajsija i pistacija, znaci, klasicna francuska stvar. Sve to izmesajte, pa ce onaj fini sok izcuriti iz voca, pocece da curi i dobicete fini sosic. Za dzabe. To je kao neki karamel, s cim god da ga pomesate, s bilo kojim vocem, prosto znate da ce imati divan ukus. Sad stisnite palceve, nadam se da je dobro ispalo... Divno. Sad uzmete trave i gurnete ih unutra, tako. Gledajte, izgleda fantasticno, kad se bude pekla, svi ukusi ce uci direktno u meso. Tako, to je divno. Najbolja stvar u vezi sa rizotom je da postoji osnovni rizoto, a vi mozete da ga zacinite s cim god zelite. A ja cu da stavim tri vrste sira, ja cu da stavim pekorino, parmezan i kozji sir. Bas ukusno. Kozji sir cu da izmrvim odgore, to je treci sir, prsutu cu da iscepkam preko svega i to je to. Malo da pospremimo, pa da se najedemo. Vidimo se sledeci put, ljudi.


By Branislav Cetina (Bcetina) (b112.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.112) on Friday, June 07, 2002 - 3:33 pm: Edit Post

dZeJmi oLivEr
SUPER KLOPA 4 Gradska faca Vilko

Cao ljudi, dobrodosli u SUPER KLOPU. Danas cemo kuvati za Vilka, gradsku facu. On zivi u centru Londona, tu kuhinju treba videti, narode, nevidjena je. Mark "Vilko" Vilkinson, (37) gradska faca Dnevni budzet za veceru: ne dovodi se u pitanje. Je l' vidite vi ovu gajbu, ovo je Vilkova kuhinja, da, mnogo, mnogo fino, fine povrsine, pogledajte ovamo ispod, auu, bas fensi. I sve je malo onako znate, ima i kovceg s blagom. Hteo sam da mu ga poklonim, ali on vec ima kredenac s blagom, o kovcegu da ne govorimo. Ima cak i papir za uvijanje dole. Divno, bas divno. Spremicu nesto onako, bas fino, ljudi misle da je komplikovano, ali, da vam kazem, to je najlaksi dezert koji mozete da zamislite.

Kolac od kajsija i pistaca
Dobro, napravicu kolac od kajsija i pistacija, to je klasicna francuska stvar. A najbolja stvar u vezi s tim je sto cete moci da ga pravite od bilo kog voca, kad naucite kako. Moze sa kajsijama, kao mi ovde, sa sljivama, kruskama, jabukama, pa cak i sa bananama, do jaja. Ovde imam lepe kajsije, malo vanilin-secera, vi ne morate da koristite vanilin secer, mozete i obican kristal-secer, trebace vam 200 grama, pa cemo da ukljucimo ovu spravicu.

Ovde vam je sve SF, ljudi. Dvesta grama toga. 'Ajde mali, ulazi unutra. Fino. Znaci, 200 g secera, a ovo ovde je cinija. Moram da napravim karamel, ljudi ga se obicno plase jer im deluje pomalo komplikovano, znate na sta mislim. Sad cu da vam pokazem koliko je tesko. Treba vam samo otprilike polovina ovog secera ovde. Sad ja to otprilike, ali ima tu oko 100 g, da, da. Pola tog secera, tako, pa onda malo vode. Divno, gurnite to na plin. Dobro, secer se kuva, ostavicemo ga tako. Drzite ga na oku, a ja cu da napravim karamel. Secer sa malo vode ce postati providan, istopice se, pa ce postati zlatan, a onda braonkast. Lepo braonkast, a ne zagorelo braonkast.

Ostatak ovog secera ide na oko jedanaest kajsija. Ali vi mozete da stavite koliko god hocete voca. Bas je lepo sto je ovo sezonski recept, pa mozete da ga pravite leti, ali da bude malo laksi, i zimi, da bude sladji i gusci ili tako nesto. Ja cu sad bukvalno da prepolovim voce, da izvadim kosticu, bas je lako. Prepolovis ga, izvadis kosku. Lako je, to svako moze. Kad to zavrsimo, uzmemo preostalih 100 g secera, pa ga sipamo preko i lepo izmesamo. To ce izvuci onaj divan sok iz voca, pocece da curi i tako cete za dzabe dobiti divan sosic. To je super, sad ga ostavite.

Sad cemo da proverimo karamel, divno, gledajte samo, bas je fino, sad je bas potamnilo. Dobro, sad ga malo promesajte, budite pazljivi, da vam ne pobegne koje zrno secera. Sad mi treba 50 g putera, ovo je 250 g, jedan, dva, tri, cetiri, pet, eto toliko. Sad to strpajte unutra i ostavite da se istopi. Sad malo protresite. To vam je kao neka karamelica, prosto znate da ce sve s cim ga budete pomesali, bilo koje voce, imati predivan ukus. Sad to sipajte u pleh. Divno. Sad ga malo promesajte, uzmite voce i bacite ga unutra. Fino. Sad prstima lepo rasporedite voce, pazite da ne dotaknete karamel. I sad je to gotovo.

Sad treba samo da iseckamo srca iz kostica, kako god hocete, razbacajte ih svuda, ona su, znate, veoma, veoma ukusna. Imam tu i malo majcine dusice. Sad, to je malo uvrnuto, samo, znate, meni dodje da s vremena na vreme budem uvrnut, a ovo su cvetovi majcine dusice, predivni su. Malo poprskajte to majcinom dusicom. Znam da ste majcinu dusicu vidjali na jagnjecim kotletima, ali, znate, to je stvarno ukusna stvar i ovde se odlicno uklapa. Sad to gurnite u stranu, dok ne razvucemo malo lisnatog testa. Sad, da sam u restoranu, sam bih napravio lisnato testo, ali posto nisam, necu da se patim, jer, da budem iskren, to je bas smaranje. Gde li mu je oklagija? Evo je.

Sad samo treba ovo da razvucem, treba mi mrvica brasna, stavite tu testo i lepo ga razvucite. Hocu da bude samo malo vece, da mogu da ga stavim povrh voca. Sad lepo razvlacite, treba da bude, sta ja znam, oko pola centimetra debelo. Ne zaboravite da je to lisnato testo, narasce bas visoko. Divno, mislim da je gotovo. Samo da proverimo, divno. Dobro, treba da bude malo vece, evo ovako, divno. Ove komadice sacuvajte za drugi put. A sad koristite vrh noza, malo ga izbodite, da ne bi nekontrolisano raslo. Divno. Sad prekrijte ono, pa ga ususkajte kao da ide da spava. Eto tako, fino, bas tako. Divno. Dobro, to je super, prosto k'o pasulj. Mozete ga napraviti s bilo cim. Sad cu da ga gurnem u rernu na dvadeset, dvadeset pet minuta i sacekacu da postane zlatno odgore.

Karamelcic ce da vri k'o lud. Onda ga izvadite napolje, mozete odmah da ga sluzite, da ga ostavite na par sati, da ga podgrejete ili jedete hladno. Sluzite sa sladoledom. Divno. Gledajte samo, pa to je apsolutno fantasticno. Sad cu da ga tresnem na beli tanjir, stavite preko beli tanjir, pazljivo, tako bar ja radim, prevrnem ga tako, malo protresem. Stisnite palceve, nadam se da se dobro ispeklo. Divno. Pistace cu da bacim odgore, to se super slaze, a onda jos malo cvetica majcine dusice. Divno, fino, sad vam treba jos samo kugla sladoleda od vanile, tresnite to nasred stola i divota jedna, ljudi.

Kupili smo fantasticnu ribu kod starog Dzoa, zovem ga Dzo vec dve godine, a on se zove Dzordz, ne mogu da verujem. Slusajte sad, napravicu veoma prosto, ali fino jelo od lubina, ne zaboravite, vi koristite koju god ribu zelite, bilo koju finu belu ribu, bakalar, na primer. Kao prvo, umesto da samo ispecem ribu, sto bi takodje bilo divno, da korica bude hrskava, a meso unutra meko i socno...

Umesto toga, pokusacu da je ucinim malo interesantnijom. Uzecu filete i malo cu ih ustinuti sa obe strane. Tako ce se sredina pomalo podici. Sad je lepo rasecite, tako. Sad mozete tu da gurnete zacine i trave, osim toga, brze ce se ispeci, sto je dobro, zar ne? Takve sitnice mogu da ucine ribu interesantnijom nego obicno, znate. To mozete da uradite s bilo kojom ribom. Znaci tako, to je sve sto treba da uradimo, tako. Sad cemo to da odradimo jer hocu da stavim ribu u frizider spremnu, ovde imam sveze zacine, ljubicasti bosiljak, zeleni bosiljak, malo persuna, sve to, ili samo po jedan, jer cemo time da ispunimo one zareze.

Znaci, umesto da je samo ispecemo, mi joj dodajemo ukus, ugurajte zacine u te zareze na ribi, evo ovako. Pogledajte, fantasticno je. Kad se bude pekla, ti ukusi ce uci u meso. Dobro, to je divno. I tako svako parce. Neverovatno je koliko se ove sitnice primecuju, razumete. Malo travice, to je bas fino. Ovo je poslednja... Ovako, samo cu da ih poredjam... Malo maslinovog ulja... Lepo ih prelijte... Stavio sam ih na malo kolacarskog papira, da ustedim trud na pranju... Opet ih prelijte maslinovim uljem... Prevrcite ih malo po plehu, da vam se ne zalepe...

Pogledajte samo, pokusavam da budem ozbiljan, ovo je stvarno dobra, sveza, zdrava, letnja ishrana, znate. I to je sve, to je sve sto treba. Jos samo, pre pecenja, so i biber, i divota jedna, ljudi, ubacite ih u rernu, na vrh, da bude fino hrskava korica, a unutra socno i meko, pecice se oko pet minuta, verovatno, sto je super.

Morac povrce
To cu da ostavim, pa cu da napravim jedno jelo od povrca, otisao sam sa Vilkom na pijacu i kupio bas fini morac. Mislim da nam treba jedan i po morac, a ostalo cemo da sacuvamo za salatu ili tako nesto. Znaci, imamo morac, a mnogi ljudi ne znaju sta bi s njim, mozete ga staviti sirov i sitno iseckan u salatu, da napravite pire, da ga pecete, cak i na vrelom rostilju. A ja cu da ga lagano przim, a kad ga lagano przite, postaje sladak i ukus mu podseca na anis. Przicu samo stablo, ono je malo zilavije, ali mu nista ne fali, savrsen ukus, samo cu fino da ga iseckam, pa ce brzo da bude gotovo, a ovo cu da prepolovim, pa da ga tanko iseckam. Divno.

Dobro, to smo odradili. Sad mi treba nekoliko cenova belog luka, samo ih tako odvalite. Oljustite ga. Bacite ljusku, pa sitno iseckajte beli luk, ponesite ovamo dasku, i maslinovo ulje. Tako, znaci, treba vam dobar cug maslinovog ulja. U to cu sipati beli luk. U to cu staviti morac, ovo zilavo ide prvo da bi se brze skuvalo, pa onda ovo ostalo. Ostavicu ga tako nekoliko minuta. I dobar prstohvat soli u ovoj fazi. Sad cu da ga poklopim.

Sos
Dobro, sad cu da napravim jedan fantastican sos, mnogi nisu ni culi za njega, moj bivsi sef ga je pravio, stvarno, neverovatan sos. Vecina nas misli da je sos ona glatka, kremasta stvar koju prosipamo preko povrca ili mesa. I to je to. Ali ovo, ovo je nesto sto ce vas odvesti u Italiju, nesto stvarno rusticno. Trebace mi masline, bez kostica, pola od ovoga, Vilko, je l' to u redu? Da, u redu je. -Belo roblje, evo ti ih, Vilks. Okej, druze, hvala. -Nema na cemu. Dobro, za ovaj sos nam treba nekoliko saka dobrih maslina. Sitno iseckajte beli luk, pa nam sad treba jedna serpica, pa onda dobar cug, oko cetiri supene kasike maslinovog ulja, pa cu tu da ubacim beli luk, a onda malo incuna.

Oko cetiri fileta incuna. Sad, ne stavljam incune zato sto ih volim, ne volim ih, zapravo, ali ako ih povremeno iskoristite kao pojacivac ukusa, istopice se u sosu, necete ni primetiti da ih ima, a ukus ce biti sjajan. Sad cu ovo da stavim na nisku vatru na nekoliko minuta, dok beli luk malo ne omeksa, samo nemojte da potamni. Jos nije gotovo. Sad mi treba moja blitvica. Ona lici na spanac, ali je malo cvrsca i bolje izgleda. Znaci, ovde imam crvenu i zelenu, sad cu da je gurnem u stranu, a posto ce lisce da se skuva brze od stabljike, malo cu da ih rasecem, ovako. Samo tako, to traje dva minuta, a mnogo vredi. A mozete i da ih skupite na gomilu, tako, pa da ih sitno iseckate. Ne zelite da bacite stabljike jer su ukusne i zdrave, ali ipak treba da se skuvaju istovremeno s liscem. E, a sad ovu divnu zelenu, samo iscepkajte zeleni deo, a ovaj beli sitno iseckajte. To ce biti fino. Stavite to na dasku. Sad cu da stavim i blitvu unutra. Deluje kao gomiletina, ali stvar je u tome da ce svenuti.


By Branislav Cetina (Bcetina) (b112.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.112) on Friday, June 07, 2002 - 3:34 pm: Edit Post

Lepo promesajte morac, mirise fantasticno. Sad uzmite lisce i nagurajte ga unutra. I stabljike. Kad stavite blitvu unutra, dodajte soli, trebace joj. Poklopac odgore, divota. Sad sos. Vilks, jesi li mi sredio masline? -Samo jos jedna i gotovo. Divno, bravo.

Sad cu da uzmem dobru saku maslina, da ih stavim ovde, ovako krupno, fino, pa cu da uzmem ove ovde, da ih iseckam da bi malo zgusnule stvar. Sad to ubacite tamo, a sad mozete da ga zacinite i na drugi nacin. Uzecu malcice svezeg persuna. Sve cu to da iscepkam i stabljike, fino i rusticno, prava italijanska kuhinja. Sad cu da dodam i malo slatke pavlake, samo malo obrane slatke pavlake, tras, samo par supenih kasika, tako je. Sad ce to da se zagreje, ako ga malo protresete. Pogledajte samo. Mozda izgleda kao da je pavlaka "spala", ali setite se, to nije ona odvratna masnoca, nego veoma ukusno nerafinisano maslinovo ulje. To ima neverovatan ukus. Sad, to cemo da drzimo na toplom, da proverimo blitvicu. Pogledajte, to je fantasticno. Predivne boje, mirise predivno.

Bice gotovo za nekih tri minuta, pa cu da ga gurnem negde i podgrejem za veceru. A ovo ide u frizider. Ribu cu da tresnem u rernu na 250, na sam vrh, tako ce korica biti fina, hrskava. Treba da se pece 5 minuta.

Rizoto
Dobro, sad cu da napravim jedan ekstra seksi rizoto za pocetak. Sad, rizoto moze da bude bas suv i odvratan i dosadan, a moze da bude divan, kremast i lak za pravljenje, kakav ce biti ovaj nas. Bas seksi. -Vilkse, je l' moze za 18 minuta? Da, to je okej, pice i onda je kul. Super, to je moj drug, a rizoto se kuva oko 18 minuta, sto je u redu, stvarno, kad malo razmislite, lepo ga pristavite i ne morate da mesate sve vreme, nego, znate, popijte casu vina, malo tracarite, znate, provedite se malo.

Rizoto je fantasticna stvar zato postoji osnovna varijanta u koju moze da se doda bilo sta. Ja cu da ga napravim sa tri vrste sira, pekorinom, parmezanom i kozjim sirom. To je stvarno ukusno, a u poslednjem trenutku cu da iscepkam malo tanko secene prsute, malo limun-trave i fenomenalno, ljudi, najbolji ukus na svetu. Sad cu da skinem krajeve sa ove dve glavice crnog luka, mozete da koristite salote, a i par malih glavica crnog luka, sad ih samo oljustite. Kul, dobro, sad treba samo da ih - vi mozete i u multipraktiku, da ih sitno iseckate, u Italiji to ponekad rade u mlinu za meso. Tako melju i beli luk i celer i crni luk, a mi cemo samo crni i beli luk. Sad kad sve to iseckate, sipajte dosta maslinovog ulja, mali komad putera, bas mali, pa u to dodajte crni luk... Trebace nam i malo seckanog belog luka, oko dva cena. Sad ga lepo iseckajte. Divno. Sad kad ste to obavili, ubacite ga u lonac, i stavite ga na vatru. Dobro, to ide na srednju vatru.

Sad cu da pustim da se crni i beli luk lepo prze dok ne omeksaju nekoliko minuta. Onda cu da razmisljam o dodavanju pirinca, a ovo je kaneroli pirinac, italijanski pirinac za rizoto, zrno mu je kratko i okruglasto, prepun je skroba, a stvar je u tome da se taj skrob izvuce napolje, u rizoto, da bi postao fin i kremast i lak, a to je ono sto valja u rizotou. Zbog toga mora da se mesa, kao da ga masirate, razumete, masiranjem vadite skrob, znaci, treba vam oko 75 g, 100 g pirinca po osobi. Zavisi i od velicine porcije koju zelite, zapravo. Dobro izgleda, bez boje, bas fino i socno. Stavicu nesto manje od pola pakovanja, to ce biti dobro. Divno, dobro ga promesajte, jer, znate, prva stvar koju pirinac uradi je da popije sav taj fantastican sos od putera, belog i crnog luka i ulja. Sad mozemo da biramo: da ga ostavimo par minuta, pa da dodamo supu, ili cemo da sipamo malo vermuta. Ne morate da koristite vermut, mozete da sipate i belo vino. Ali vermut je super zato sto je bas sladak. Uzmite malo "Nojlija" i sipajte ga unutra.

Sad treba da proverimo da li je pirinac postao pomalo providan. Znaci se vec poznaju, postao je pomalo providan. Mala casa "Nojli Prata", cela ideja je da alkohol ispari, pa da vam ostane samo onaj sladak, mirisljav ukus. Sad samo lepo promesajte, fantasticno. Kad vise ne budete osecali alkohol, za jedno 30 sekundi, znacete da rizoto umire za malo fine supe. Sad vise ne osecam alkohol, pa cu da dodam kutlacu supe. Treba da bude prilicno redak sve vreme, pa kad se malo zgusne, dodajte jos supe. Ne treba da ga kuvate suvise brzo, stavite ga na srednju vatru, na jedno 16 minuta, s vremena na vreme dodajte po kutlacu supe, videcete da se pirinac sve vise povecava, dok dodajete supu, pa dobro pazite.

Ja ga ne bih ostavljao, ali ipak ne morate da sedite tu i sve vreme mesate. Dobro, mislim da smo blizu, dodavali smo supu 15 minuta, pirinac treba da bude mek, ali da ipak daje otpor, ako vam se posle pije voda, to znaci da nije dobro kuvan. Dobro, sad jos malo supe, da prebacimo serpu ovamo, sad je pirinac kuvan, dodacemo lep komad putera... Ubacite ga unutra, sklonili smo ga sa vatre, to je vazno, zato sto ne treba, dok dodajemo puter i sir, dalje da se kuva. Sad dobru saku pekorina i parmezana. Kozji sir cu izmrviti odgore na kraju. Ideja je da se sve ovo izmesa. Da probamo. Ovome treba jos malo sira... I prstohvat soli i bibera. Eto, to vam je gotov rizoto.

Vilko, jesi li spreman, druze? -Jesam. -Fino. E, a sad ide najvaznija stvar posto ste skuvali dobar rizoto. Poklopite ga i zaboravite na jedno dva minuta. Sav onaj skrob se nekako opusti i postane tecan i divan. Ovde je kozji sir koji cu da izmrvim odgore, to nam je treci sir. Tu je i prsuta koju cu samo da iscepkam preko svega, i to je to, gotovo. Malo cemo da pospremimo i da se najedemo. Pa, proveli smo tri divna dana, nahranili neke fine ljude. I znate sta: stvarno nema veze da li ste bogati ili siromasni, stari ili mladi, svi mozemo da jedemo SUPER KLOPU, razumete. Kad bih vam davao savet, rekao bih, znate, da ako pravite svecanu veceru, ili samo zovete prijatelje: samo prosto, drzite se poznatog, proverite cega ima u prodavnicama, za sta je vreme, sta valja i znate, drzite se svog kovcega s blagom, lepo ga opskrbite.

Znate, na kraju krajeva, to je samo hrana, ne uzimajte je suvise ozbiljno. Da sam Dzeri Springer, rekao bih vam da se cuvate. Neka vam je sa srecom, dobro vam kuvanje i prijatno.


By Branislav Cetina (Bcetina) (b198.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.198) on Saturday, June 08, 2002 - 11:07 am: Edit Post

SUPER KLOPA 1 brza hrana
Pa, ljudi, svi mi u ovoj zemlji volimo da jedemo, ali nemamo vremena da kuvamo!
Izgleda da su nam ovih dana, bez obzira na to gde zivimo, dani ispunjeni beskrajnim poslom, sastancima i ostalim smaracinama. Brzina i ritam zivota nas izludjuju, to je organizovani haos. Za mnoge od nas te stvari su uobicajeni sastojci danasnjeg zivota.

Izvini, duso. Je l' kuvas ti uopste? Ne, samo instant riblje filete. -Instant filete... -Samo to. Koji je tvoj najbolji trik za stednju vremena? Odem u Mek, pojedem, popijem i odem.

Izvinite, molim vas. Je l' znate vi da kuvate? Ne, ne bas... -Pa vi zvucite kao hor. Bas divno. Beri, stari druze. Ti si glas Portobelo Rouda. Zauzet covek. Sta je sa hranom kod kuce, je l' cesto kuvas? -Nemam vremena. Nemas vremena. -Prezauzet sam.

Da li ste vi muskarac koji ume da kuva? -Nemam vremena, druze. Zato volim da kupujem ovo.

Da li cesto kuvate? -Ne, nikada, kuva moja mama.

Svi imaju isti problem. Znate, kuvanje ne bi trebalo da bude dosada i nerviranje. Trebalo bi da bude zezanje i uzivanje. O tome se radi u ovoj seriji. Osnovni vodic kroz kuvanje. Videcemo sta treba kupovati i gde, kakav kuhinjski alat vam treba, osmotricemo prodavnice i, iskreno, nije vazno da li ste bogati ili ne, ne postoji opravdanje za propustanje spremanja dobre klope.

Danas cu vam dokazati da se instant obroci ne kuvaju brze, nisu ukusniji, a ni jeftiniji od dobrog zalogaja domace klope. Zato, obratite paznju! Dobro, ovo je nesto sto sam oduvek zeleo da radim. Bas sam uzbudjen, kao da sam na Watchdog-u. Ustanovili smo da ljudi misle da je polupripremljena hrana brza i laksa za pripremu. Dobro. To je posteno. Imate pravo na to. Zelim da vas ubedim u suprotno.

Ovde imamo spagete bolonjeze koje se u mikro-talasnoj kuvaju 7 minuta, a 25 u kesici. Fino. To nije preterano brzo, 25 minuta. Brze cemo mi od toga. To vam je 1.49 funti, a budzet za ovo divno jelo od testenine uklopio se u budzet od 1 funte.

E, ovde imamo kvalitetnu testeninu. To su spagetini, kuvaju se 7 min. Znaci, ovo bacimo u slanu kipucu vodu, sad ih malo savijte, nabijte ih unutra, 'ajde, ulazi bre, Fantasticna stvar s ovim jelom je da se brzo kuva i zdravo je, prosto je, a sos je klasika. To su vam spagete u sicilijanskom stilu.

Ovaj divan paradajz sam kupio u supermarketu. Supermarketi su super zato sto mozes da kupis razne vrste paradajza. Kupio sam ovaj sitan paradajz, bas je lep. Kupio sam i zuti, a ponekad, ako imate srece, naletecete i na sareni. Znaci treba vam oko saka paradajza, kakav god uspete da nadjete.

Presecite na pola, ove malecke ostavite cele, ove malo vece secite na cetvrtine, tako... Sad to sve izgleda lepo i ima smisla. Ovo uopste necemo kuvati. Mozete da ih skuvate, bilo bi divno, ali glupo je, jer je ovako odlicno. Od ovoga ce da ispadne bas fini sosic. Ovo se jede na letovanju u Italiji.

Sad cemo sve to da tresnemo u ciniju. A onda mi treba malo maslinovog ulja, dobro sve to zalijte, a onda malcice zacinite, malo soli, malo bibera, pa cu tome da dodam malo belog luka. Oljustite beli luk. Posto ovo ne kuvamo, treba nam ukus svezeg belog luka, da. Znaci treba nam samo mrvica, koristite ljustilicu za povrce, npr, ili ga tanko isecite, samo malo, bas su tanke i nezne, pa nikome nece smetati. To je gotovo, promesajte i eto vaseg sosa. Sada je sve to tako odvojeno na male komadice. Moze da bude i socnije, iscedite par komada, samo par, samo stisnite i pretvorice se u kasu, sto znaci da ce sad biti sladje, to je kao neki domaci sos. Znaci, to je otprilike to.

Dobro, sad mi treba malo bosiljka, ljubicastog i zelenog i origana. Samo nekoliko listica, samo malo, pa onda zeleni bosiljak, i to ubacite, bas lepi listici. Evo i origana, to je fino. Pa cak i ova stabljika, znate, nju mozete da bacite, mnogi to rade. Ali ako sitno iseckate tu stabljiku bice fino hrskava, to je jos jedna tekstura u testenini. To je dobro, bolje nego da se baci, zar ne? To je, otprilike, to.

Sad ovo lepo protresite, tako, vidi, vidi, bas divne, sveze boje. To je to, sos je gotov, testenina se kuva, cekaj da bacimo pogled. Da vidimo je l' gotovo, da, probajte malo ako niste sigurni. Samo izvucite malo, uh, savrseno. Ovde je sad lepo procedite. Divno.

E, sad dajte to ovamo, eto ga, vidi ga samo. Sad, ovo je hladno i sirovo, a ono se pusi, samo treba ovo da prebacimo ovde, da vrelina testa sve skuva, vidite kako se pusi, brzo promesajte, pogledajte samo te boje, to je najfantasticnije prosto jelo od testenine koje ste videli u zivotu. Protresite to lepo, uzmite par hvataljki, ma gde su hvataljke... Uzmite tanjir...

Ups... umalo da zaboravim, jos malo soli, tako. Ovaj paradajz trazi so. Nemojte sad da stojite, posluzite to, dajte ljudima da jedu, recite im da jedu odmah, prestanite da meljete i odnesite ljudima klopu. Najbolje jelo na svetu, posluzis to ortacima, i bice odusevljeni.
Losos sa [parglama i sosom od za;inskog bilja
Sad ide sledeci recept, to ce da nam bude glavno jelo. Pravicu lososa. Ovo ovde je instant jelo od lososa. 3.99 funti snizeno na 2.99, dzabe. To je snicla od lososa sa sparglama i sosom od zacinskog bilja, divno. Kupio sam malo lososa, lep filet, malo tikvica i fine spargle. Ne treba nam sve ovo. Evo ovoliko. To me je kostalo oko 2.50 funti, znaci 30 penija jeftinije. Ovo se kuva deset minuta brze.

Tikvice cu samo da isecem, da budu debele kao podmetaci za pivo, evo, otprilike ovoliko, tako. Ove male mozete povremeno da kupite u supermarketima, kad im je sezona. Dobro, to smo sredili. Onda spargle. Treba mi samo polovina od ovoga. Sad treba da uzmete sparglu i da je savijete ovako, prelomice se, a ovo je ukusan deo, a ovaj drugi je malo zilav. Tako sad svaku sredite.

To smo odradili, pa cemo malo zaciniti lososa maslinovim uljem, tako. Ispeci cemo ga na rostilj tiganju, evo mi ga ovde. Ovo je sjajna stvar, kosta oko 20 funti. Stvarno pomaze pri kuvanju, ne treba vam tona ulja ili tako nesto. Samo uzmete lososa i stavite ga tu. Fino. Uzmite i spargle i poredjajte ih okolo. Treba da ostane lep trag od resetke, pa posolite malo tikvice, stavite ih na to, mislim da im treba po 2 minuta s obe strane.

Dok se to pece, napravicu nesto od majcine dusice iz baste. Treba je zgrabiti za stabljiku i preci prstima ovako, dobicete sve ove divne listice. Napravicemo ukusan zacin koji se sjajno slaze sa ribom. Sad cu da je izmrvim u avanu da bi otpustila sva ona divna ulja. Mozete sve to i da iseckate i pomesate u ciniji, naravno. Stavljamo to u avan, dodajemo malo soli, da bismo sve to lakse izmrvili. Sad ubijte boga u njemu, lepo ga izmrvite, gotovo. Onda sipajte maslinovo ulje, oko dve supene kasike, tako. Sad vam treba polovina limuna. Evo ga, bas fini komad limuna. Ovo je zacin, pa treba dobro da ga promesate, divno.

Posle ovoga cu da proverim ribu. Da, dobro izgleda. Vidite, to se lepo pece na ovom tiganju, malo prevrnite spargle, da vidimo sta je s ovim, bas fino. Da vidimo lososa. Odlicno. Vraticemo to na vatru. Imam malo radica u frizideru. Volim radic zato sto dobro izgleda, probajte, ima ostar ukus, to je vrlo, vrlo zdravo. I malo je interesantnije od zelene salate, ili tako necega. Ovo bi uskoro trebalo da bude gotovo. Blizu smo.

Ribu ne treba da kuvate do besvesti, znate. To je bapska prica. Sad lepo stavite svoje povrce ovde, tako, stavite ih sa strane, divno. Uzmite tanjir. Dobro, stavili smo lososa na tanjir. Sad cemo da uzmemo malo ovog zacina, prelicemo sve time. Onda sve to lepo promesajte, to je kao neka topla salata, samo mnogo interesantnija. Sad je sve to lepo zacinjeno, bas fina, velika gomila. Sad cu da uzmem malo zacina i da prelijem lososa. Posluzite to sa polovinom limuna. A ovo bi se kuvalo jos 10 minuta.
Vocni kolac od kupina i zelenih jabuka
Treca stvar koju cemo napraviti je dezert. Napravicu vocni kolac koji svi znamo. Imam i ovaj instant, od rabarbare. Kosta 1.49 funti. Skoro da smo ispunili budzet, prosli smo malo jeftinije, a koristimo kupine i zelene jabuke. Za pripremu je potrebno 45-50 minuta, uopste nije brzo. Mislim da ce moj recept biti brzi, oko dvadeset minuta. To je dobro.

Sad cu ove jabuke da presecem na cetvrtine, tako, a onda cu da odsecem srce, tako, bas prosto. Sad svaku cetvrtinu presecite na 3-4 dela, pa ih sve sitno iseckajte. Stvar je u tome sto sam napravio kombinaciju jabuka i kupina, klasika, tu nema greske. Ali mi cemo malo da ih zacinimo. Sad cu da gurnem jabuke u ovo, tako, pa onda moje kupine, ukusne su i slatke.

Obicno stavim samo secer, ali cu ovog puta malo da ih obogatim. Balzamsko sirce. Fantasticno. Samo dve supene kasike. Mislicete da je to malo cudno, ali je kombinacija neverovatna, a dodacu i malo bosiljka, eto toliko. Moze i nana umesto bosiljka, ukus je i tako fantastican, a celu stvar ste iznenada ucinili interesantnijom; to lepo iseckajte i ubacite tamo. A onda treba dodati i secera da ih zasladite, jer su jabuke prilicno kisele, a kupine slatke. Zasladite po ukusu. Kad pogledate u recepte, pomislite, o, mora da bude tacno ovoliko, ali ovde koristite zdrav razum. Jer, slatka jabuka i kisela jabuka su razlicite stvari, mislim da ovde treba dve supene kasike. Sad cemo sve to da promesamo, da secer i sirce obloze voce, mesajte, tako.


By Branislav Cetina (Bcetina) (b198.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.198) on Saturday, June 08, 2002 - 11:09 am: Edit Post

... nastavak SK 1

Sad ostavite to, da napravimo testo. Testo se pravi bas lako. Treba nam cetvrt pakovanja putera, svi znamo kako to izgleda, pa isecite komad putera i onda nam treba tri kasike secera, tako. Onako, srednje, ne bas vrskom pune. A onda ti treba jos 4 vrskom pune kasike brasna, i dobices fantasticno testo. Eto tako. Sad u to umocite prste i mesite sve zajedno. Mesi, mesi, mesi i odradio si posao.

Mozete to i mikserom, ali lepse je kad mesite rucno jer onda ima nekih bas glatkih komadica, a i nekih hrskavih, to je super jer onda ima i hrskavih i mekih delova, pa je lepse kad se jede i lepse izgleda. Sad cemo to da stavimo ovde, vidite taj divan sok, sad cu malo da odlijem da vidite. To je to. To treba da ostane unutra. Kad budete stavljali testo odgore, nema veze sto je grubo i seljacko, treba da izgleda kao da je domace. Tako, potrudite se da bude na sredini. Dobra stvar je sto ce vrh postati stvarno hrskav i tvrd, a sa strane ce sok prokljucati i kipeti. To ce biti dosta za dvoje.

Sad ga strpajte u rernu na oko 15, 20 minuta, na 220 stepeni, u sredinu rerne, a znacete da je peceno kada sok pocne da kipi sa strane, a vrh bude zlatne boje. Eto, tako. O, ne, zaboravio sam pleh. Srecni dani. Divno. Tri minuta i gotovi kolaci, prosto ko pasulj. A ovo bi se peklo 45 minuta... Uf, sto ovo volim (baca onu kupovnu gotovu hranu preko ramena). A kad smo vec kod toga, ovo nije samo jedan recept. Svasta moze da se radi s njim. Stavite unutra malo mlevenih badema, dobijete divan ukus, fantastican. Ili, npr, ne volite rabarbaru, pa, rabarbara k'o rabarbara. Jagode sa malo tog bosiljka, fantasticno, balzamsko sirce, same jagode, ma prosto je. Smokve i med, sta god, kombinacija svog letnjeg voca, fantasticno. Mozete da napravite milion varijanti. Tako cete, znate, staviti svoj potpis na taj kolac, razumete? Nekako cete ga, uciniti svojim.

Sta sad radim? Nista? Samo blejim. Lako je. Sjajno. Pogledajte to. Pravi vocni kolac. Evo ga. Tako treba da izgleda, fantasticno. E, to mi se dopada, prosta, brza domaca hrana, malo razmisljanja, malo maste i, znate, u tome je tajna hrane. Prosto k'o pasulj.

Neophodno posudje
Necete mi verovati koliko ljudi kupuje pogresnu kuhinjsku opremu, posudje. Ovde sam doneo osnovne stvari koje meni trebaju u kuhinji. S tim mogu sve, mozete da skuvate bilo koje jelo s tim stvarima.

Da pocnemo sa serpama. Na trzistu postoji gomila serpi, ali ako kupite nesto sa finim, teskim debelim dnom, dobro je. Trazite finu malu serpicu za sos kao sto je ova, jednu plicu, kao pleh, veliku serpu za testeninu, super. Samo tri serpe, samo to vam treba. Dobro debelo dno, metalne rucke, tako mozete da ih stavite i u rernu, sto je fantasticno, zar ne.

Mnogi ljudi vole da kupuju komplete, znate. Ja imam dobar tiganj, teflonski, fini i veliki, takav valja. Dobro, a imam i gril tiganj, mogu da se nadju i okrugli, s ove strane je ravan, a sa druge resetkast. Na tome mozete da pecete hranu kao na rostilju, pa ce imati i takav ukus i izgledace kao sa rostilja, bas je zgodan.

Onda imam veliku dasku za seckanje, to je vrlo, vrlo vazno. Mozete nabaviti staklenu ili plasticnu, ali meni se one ne svidjaju, plasticnu eventualno koristim za neku ribu, ali to je sve. Treba vam fina, velika drvena daska za seckanje. Traju godinama i sve su bolje sto su starije, zapravo.

Moja omiljena alatka u kuhinji je avan. Ne radi na struju, ne kvari se, a ako nabavite ovakav, kameni, kao ovaj, trajace vam zauvek i odlican je za marinade, za mrvljenje zacina, trava, stvarno sjajna stvar. Pokusajte da pronadjete ovakav.

Cinije su zgodna stvar za salate, majonez, takve stvari. Sto se tice nozeva, ljudi grese kao kod serpi, kupuju ceo komplet. Mislim da su dovoljna tri dobra, kvalitetna noza. Debeli noz za seckanje, mali za ljuscenje i jedan za secenje mesa. Ta tri su neophodna. Ako se zanesete, kupite i jedan za filetiranje, i za odvajanje od kostiju, ali njih i ne morate. Znaci, samo tri noza, nemojte da kupujete komplete. Viljuska za okretanje mesa, a zgodno je imati i 3 ili 4 pleha. Nesto ovakvo. Ima ih razlicitih oblika i velicina, samo je potrebno da budu teski. Tako znate da ce sve biti u redu. Najgora stvar na svetu je kad stavite meso ili ribu na pleh, pa u rernu, a oni se skroz iskrive i sve pocne da kipi okolo. Znaci neke teske; ovo su sve osnovne stvari, prilicno jeftine.

Evo je zica, oklagija, neke kasike, hvataljke. One su zgodne za prevrtanje mesa, ribe, za spagete i salate i sl. Presa. Kutlaca. Noz za ribu i resetkasta kasika... Ljustilica za povrce je strasno vazna. Mnogo je dobra za fine snitice povrca za salatu, za parmezan i takve stvari i ocigledno, za krompir. Onda je tu i cediljka. Vok, mnogo zgodno. I rende. Fino rende, krupno rende, svasta ima.

Jedina elektricna stvar koju stvarno cenim je obican multipraktik, lako se pere i dosta dugo traje. Eto, to vam je osnovni komplet kuhinjskih pomagala, s ovim mozete skuvati sta god vam padne na pamet i trajace vam dvadeset godina. Sad vam samo treba prodavnica kuhinjskih elemenata. Sad smo uvideli da sa malo zdravog razuma, malo strasti, mozemo pripremiti dobru, svezu, zdravu hranu koja se brzo pravi, ukusnija je i bolja nego obicno.

Sada cu da zaokruzim celu stvar, s ovim cete stvarno moci da kuvate fantasticne stvari, jer svi volimo da jedemo, da sednemo za sto i lepo se najedemo, ali za mene je najbolja stvar na svetu skuvati nesto prosto, brzo, pa da ljudi kazu, bravo Dzejmi, ovo ima sjajan ukus, fenomenalno je. Pa da svima pricaju o tome, e, to vam je kuvanje, to je uzivanje. Stvar koja stvarno olaksava kuvanje na svaki nacin je kompletan sanduk s blagom, s vasim sitnicama.

Ovo ovde je sve sto vam treba; pa imamo balzamsko sirce, maslinova ulja, eto, odjednom salate i sosovi imaju bolji ukus, evo i kiselih krastavcica, crnog luka, kakaoa, kapara, soja sosa, pa odjednom kuvate neku fuziju tajlandske i kineske kuhinje, sjajno. Masline, divno. Pa onda svi ti zacini, to su najbolje stvari na svetu. Zacini su genijalni, ne kvare se. Znate, uzmete avan, pa napravite kombinaciju zacina, premazete ribu i pecete, super. Tu su sirce, paradajz u konzervi, leblebije u konzervi, susene pecurke. One kostaju tri-cetiri funte, ali ja samo mrvicu stavim u one obicne jeftine pecurke i odjednom imaju nevidjen ukus.

Svi jedu spagete, biber, morsku so, sjajno. Kus-kus, eto vas u Maroku, jos zacina, senf, incuni, i tako to. Same za sebe su odvratne, stavite ih kad pecete jagnje, ili ribu. Ispecite to i sve je super, sve ima sjajan ukus. Tako, sad sve imamo, znate, to sve kosta 30-40 funti, i treba sve to da kupite, a ne: hocu ovo, a ovo necu. Sve kupite, neka stoje, pa bez obzira na to da li smo studenti, ili zivimo u Bakingem palati, sve to imamo u steku, to je kao kutija prve pomoci da nas izvadi iz nevolje.

Sad cu da idem u posetu kod tri razlicite grupe ljudi. Jedna grupa su moji najbolji ortaci sa faksa u Koventriju, oni me stalno zovu da im izmisljam recepte. Kuvaju neke smrdljive, sumnjive stvari, koje su ili ukrali, ili nabavili na rasprodaji. Tako da idemo da vidimo sta ce oni da naprave i da vidimo sta rade. 'Ajmo onda. Znaci, dokazali smo da ima boljih stvari u zivotu od instant hrane.

U sledecoj epizodi idemo u Koventri u studentsko domacinstvo. Budzet im je vrlo tesan, ali ipak uspevaju da iscede pare za pivo. Skreni desno. -Odmah? -Da. Sta, odmah sad? -Da, sad odmah. Bas si me stisnuo, Dzime. -Bojim se da ne padnem, Dzejmi. Okej, ljudi, dobro nam ide.

Imam ovde svinjsku kozu, svinjski but, ogroman komad mesa, super smo prosli s budzetom. Imali smo 35 funti, a meso nas je kostalo 16, povrce 3.80, kupili smo i sastojke za dezert i dobili kusur od 10 funti. Znaci, pravicemo svinjski but. Sjajno, ovo ce nahraniti 20 ljudi. Dobro, znaci sve je super, veceras nam dolazi 8-9 ljudi, a klope imamo za dva dana, ljudi. Tako da ce ovo stvarno vredeti para.

Vidite to divno ulje, utrljajte ga u meso. I divota, ljudi. Ova stvar se zove Polu-Fredo, italijanska je, lici na... Sta ti je, Dzime? Lici na sladoled. Ali problem sa sladoledom je sto nalazite te recepte po kuvarima, a sladoled ne mozete uspesno da napravite kod kuce, zato sto morate stalno da mesate, a onda se ne smrzne dovoljno brzo. Tako da je ovo jedan polu-sladoled. Sakri ovo, molim te. Pretuci ovo, ako ti nije tesko. Drzi tu krpu i istuci ga. Samo pazi da ne prebijes ruku. Dobro. A ja cu ovo da umutim. Ovo mora da je najbrzi dezert na svetu, ako imate tri ortaka. Znacete kad su belanca gotova kad ih izvrnete iznad glave, a ona se ne prospu. Sad samo lagano. Kul. Vidimo se sledeci put, ljudi.


Add a Message


This is a private posting area. Only registered users and moderators may post messages here.
Username:  
Password: