Oliver i komentari

beograd.com discussion board: Cookery (Kulinarije) [Moderated]: Dzejmi Oliver sa TV: Oliver i komentari
By Lea (212.200.84.134) on Tuesday, June 04, 2002 - 2:28 pm: Edit Post

Preporicujem da se ne bedacite sto nemate listove korijandera, plavi bosiljak, potocarku ili onog tipa iz podrumceta koji ce da bere pecurke za vas ili sto u komsiluku ne postoji ona Alibabina pecina puna sireva. U nedelju sam spremila svinjski file inspirisana Oliverovim nacinom koriscenja zacina i pecenja i mogu da kazem da su moja 2 studenta pojela taj file u skoro poboznoj tisini.Miris mlevenog korijandera je dogadjaj br.1 u ovom kvartalu neverovatne 2002 g.Pa to nije miris, to je simfonija mirisa! A do sada sam ga koristila samo kao celo zrno u junecoj supi.
Eto, nije najvaznije imati, treba i znati.
Pravila ono cudo od ananasa (konzerva, prosuseni kolutici)i secera sa sveze istuckanom nanom. Brzo, jednostavno a divno. Posle sipali taj secer i preko jagoda pa bilo mmmmmmmmmm! Pravila sorbe od malina i jagoda. Dve velike kutije cekaju u zasedi nenajavljene goste ili spas za ono " a je l ima nesto slatko"? Prvi pokusaj sa nepasiranim i neprocedjenim jagodama nije uspeo>sorbe bio kao kamen.Mnogo dobra fora da se na pola zamrzavanja viljuskom promesa sorbe. Stvarno, udje vazduh pa sorbe bude mnoooogo bolji, vazdusastiji.I jos nesto> Onako, u Olijevom stilu "tresnete" sve omiljene zacine na dasku, predjete oklagijuom preko njih, pa tresnete saku morske soli od gore i sve sipate u teglu pa je muckate. Imate divnu, aromatizovanu so za one domace sendvice koji su ogromni, ne lice ninasta a strasno su ukusni.Ma, sta da vam kazem, takva teglica je prava inspiracija.
I znate sta, imam manje sudova za pranje dok kuvam na Oliverov nacin.I mnooogo mi je leeepooo sto ne moram da glumim Dr Oetkerovu savrsenu domacicu u savrsenoh kuhinji! Sad sam nestasna, kreativna i nekako oslobodjena. Fali mi samo gelender.
P.S. Da l sam spomenula da je korijander posadjen i sad cekamo sta ce da nikne? Rasad bosiljka u najavi, za sada trosimo suvi, onaj zataknut za ikonu Sv. Nikole.


By Lea (212.200.84.134) on Tuesday, June 04, 2002 - 2:38 pm: Edit Post

P.S.II Kako da posadim Kari kad je u prahu!?
Zivela sam 100 g u saznanju da je Kari MESAVINA 20 - tak zacina sve dok Olver nije potegao ono lisce.Setila sam se jos jedne predrasude koje sam se otarasila: tikvice. Bile su mi uvek onako malo Bljak. Punila sam ja njih, nije da nisam, ali moji pojedu fil a tikvice dodju kao dekoracija. Mnogo su dobre sa grila!


By Branislav Cetina (Bcetina) (b236.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.236) on Wednesday, June 05, 2002 - 4:00 pm: Edit Post

E pa svaka cast. Ti si bre instruktor DzOliverstva. Ajde da mi dodjes u kafanu na Adu pa da zajedno kuvamo DzOlivera sa sve publikom. Stvarno, ozbiljno se spremam ovih dana, posto su prskali komarce pa sto pre.

Potpuno se slazem za tucano seme korijandera, ja to stavljam u hleb, stvarno predivno mirise.

I ja sam ga posadio i nikao je samo je jos beba. A bosiljak imam oduvek, do kolena je i uveliko g a koristim.

Drago mi je da jos neko prakticno iskoristi saznanja sa TV. Stvarno mislim da je Oliver sa tog aspekta fantastican. Vrlo edukativan u prakticnom smislu, covek otkriva pravila kuvanja a ne recepte. Toliko je dao informacija, da sad ako neko hoce to pazljivo da prouci, to je kao visoka skola kuvanja. Eto.

Ja sam prikupio textove u jedan fajl, fali mi jos da uradim poslednje 3 emisije i onda cu to probati da okacim ovde. Ako je neko nestrpljiv poslacu mu i ono sto imam odmah ako mi se javi na mail.

Sto se karia tice i mene je to zaintrigiralo. Imam jednu knjigu o tome i spremam jedan detaljan text jer se o tome ovde ama bas nista ne zna.

Kari je pre svega jelo, indijsko jelo ljuti sos sa puno papricica sa mesom ili povrcem.

Osim toga kari je i biljka, ima lepe zelene listove, sto smo videli kod Olivera.

I naravno postoji i kari prasak, mesavina raznih zacina.

Tja, ajde stvarno ako ima zainteresovanih, javite se na meil pa da kuvamo Dzolivera "na kraju sveta" na jezeru.


By Ana (195.250.100.202) on Thursday, June 06, 2002 - 2:02 am: Edit Post

Dragi Bane,
ja cu vam se verovatno pridruziti nekom prilikom 'na kraju sveta', sve mi to fascinantno zvuci... Bojim se da cu malo da se svercujem oko kuvanja, posto mi je stomak toliki da ne mogu lepo da pristanem uz rostilj, a i ne znam koliko ima pesacenja 'do kraja sveta' (trudnicama mog obima i stanja preporucuju samo voljne setnje, do zamora). Ne znam primate li kibicere i moralnu podrsku, ili cu se prikljucivati u prosirenom sastavu (zdravlje Boze) sledeceg leta.
U svakom slucaju, sjajni ste.


By Branislav Cetina (Bcetina) (b145.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.145) on Thursday, June 06, 2002 - 12:01 pm: Edit Post

Naravno, sve primamo. Pa ideja je da osim mene kuvaju jos dve osobe, nema vise mesta. A i rerna je jedna. Ostali kibicuju i degustiraju. Meni se cini da je ukupna brojka 20-30 ljudi, toliko mogu da nahranim. Inace Ada je velika, moze da stane koliko hoces ljudi.

Uostalom, moramo da probamo i to sto pre. A vi navratite tamo da izvidite situaciju, videcete mesto ima pravu atmosferu. Ja sam tamo uglavnom nocu i radnim danima. Od 20h do 10 ujutru.

Naravno i kad se dogovorimo.


By Branislav Cetina (Bcetina) (b112.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.112) on Friday, June 07, 2002 - 3:43 pm: Edit Post

Narode, moj!

Evo imate i SUPER KLOPU od DzOlivera. To i neke dopune od GOLOG RUCKA sam dobio od jedne dobre dusice odavde.

Fali mi samo text od 5. i 6. epizode golog rucka, textovi. Osim toga obrisao sam video snimak 13 epizode a text imam.

Medjutim posto je serijal Goli Rucak gotov, 23 epizode, a danas u novinama pise da opet ima Goli rucak, pretpostavljam da ce biti repriza. Ali ko zna, neki pricaju da ce biti nova serija, nekakvo kuvanje pred publikom. Videcemo. Ako bude repriza, kompletiracu se. A ako ne, onda bih molio ako neko ima text i/ili video snimak pete i seete epizode GOLI RUCAK da mi se javi pa da kompletiram sve.

A ja cu sve da sklopim u jedan word fajl sa sadrzajem onako hiperlink, samo kliknes i tamo si. Onda cu da oznacim fusnote pa da izdvojim nesto kao tips and tricks. Pa cu ili da okacim ovde ili da saljem zainteresovanima emailom.

Preko vikenda cu da nastavim da skidam preostale epizode, 21, 22 i 23.

Pozdrav, na levooo!


By Branislav Cetina (Bcetina) (b100.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.100) on Monday, June 10, 2002 - 2:17 pm: Edit Post

Bejah bio na Kalinica pijaci. I narode moj, svega ima. Neverovatno.

Nasli smo i rasad timjana - majcina dusica, video sam na jednoj tezgi articoke, sitne, 60 din kom i spargle na istoj tezgi, 150 din pisla, ima bogami 15-ak komada i izgledali su dobro.

Ima i neka slovenacka radnja, kiosk prema ulici to je valjda Maksima Gorkog, mlecni proizvodi. Ima i mocarela, sitne kuglice, moze vakum pakovanje a moze i na kilo. Samo sto je kilo 450 din.

Imaju i feta sir u ulju, mislim 150 din tegla.

Tja, ja sam u Sakule - sirari kupio ovciji sir i napravio svoju "fetu" u ulju. Od zacina sam stavio tucanu ljutu alevu, biber, timjan, persun, origano i nista vise. Sve su bili suvi zacini, nisam hteo nista sveze. Natapkao sam i napunio teglu. To sam sve zalio sa mesavinom obicnog i maslinovog ulja, 4 dela obicnog prema 1 deo maslinovog domaceg hladno cedjenog nerafinisanog. Sto znaci da ima jaku aromu. Ima ga na Kalinicki. Videcemo na sta ce da lici.

Inace pravio sam i one junece snicle na rostilju sa ruzmarinom, kojima je pravio sendvice za majstore pri selidbi. Odlicne su bile, sasvim meke i ukusne i sasvim umereno egzoticne.


By Milica (nat193016.mobtel.co.yu - 217.65.193.16) on Wednesday, June 12, 2002 - 10:59 am: Edit Post

Prvo Bane,
Aplauz za tvoj trud oko Olivera!


A sad i pitanje, gde je ta slovanacka radnja?


By Branislav Cetina (Bcetina) (b180.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.180) on Wednesday, June 12, 2002 - 11:55 am: Edit Post

Pa slovenacka radnja je u onom nizu kiosaka ka ulici mislim Maksima Gorkog. Na obodu pijace, pa spolja na nepijacnoj strani. Tamo ima nekih sarenih slanina i kojecega a prema Proleterskih brigada su pecenjare a ovo je u suprotnom smeru.

Eto.

Inace pravio sam onaj sorbe, tek da probam, imao sam malo jagoda. I ispalo je malo corbasto odnosno vodaste konsistencije ali finog ukusa. U secer sa vodom sam stavio malo kore od limuna i 3 karanfilica. U pasirane jagode svezih seckanih listica od mente.

Ukus je bio odlican, ali mislim da su jagode pustile vodu i da je to trebalo predvideti i staviti manje vode u kuvanje secera. Kad se pravi sa kajsijama ili bananama onda nema toliko vode i dobije se kremast desert, a ovaj moj je bio ko onaj sladoled, rumenko.


By Rose (proxy.bitsyu.net - 193.203.8.8) on Wednesday, June 12, 2002 - 10:14 pm: Edit Post

Pozdrav Bane!


By Branislav Cetina (Bcetina) (ns-216-76-ppp.beg.sezampro.yu - 216.236.216.76) on Thursday, June 13, 2002 - 1:53 pm: Edit Post

Gde si bre ti Ruzo?

Jel ja treba da brinem, ovde. Stalno.

Samo da znas da u Petak samnom i sa Leom kuvas DzOlivera na Kraju sveta.

Stvarno.

Ako neko zeli da dodje neka mi se javi na mail. Mesta nema previse, pa pozurite.


Add a Message


This is a private posting area. Only registered users and moderators may post messages here.
Username:  
Password: