Dzejmi 20-23

beograd.com discussion board: Cookery (Kulinarije) [Moderated]: Dzejmi Oliver sa TV: Dzejmi 20-23
By Branislav Cetina (Bcetina) (b207.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.207) on Monday, June 03, 2002 - 9:37 am: Edit Post

Goli rucak 20 ? bilijar, pravo musko vece

Dzuls je otisla na vikend sa drugaricama, sto je fantasticno… Pa, nije fantasticno, ali me ekipa sad stalno zeza da sam papucar, znas zato sto sam se ozenio i sve to. Pa sam mislio da provedem jedno musko vece, a to znaci mnogo cirke i mnogo karija.

Pravicu kari kod jednog druga, ali pre toga idemo kod jednog mog ortaka s kojim sam radio, zove se Dez, on je fantastican majstor indijske kuhinje. Potpuno je neverovatan. Smuvacu ga da mi pokaze par trikova i recepata i takvih stvari, pa idem kod ortaka da im skuvam kari kakav u zivotu nisu jeli. Ako ih tako ne skinem s vrata, ne znam kako cu. (rece on u maskirnoj uniformi, isti Mladic iz mladih dana, a ja samo slezem ramenima i vrtim glavom, ali to se ne vidi).

Jelo od limuna, sos - prilog
(Stize on pred jedna roze vrata, a to je bila kafana od tog kolege indijca. Ulazi, zdrave se, pitaju za zdravlje i pravo u kuhinju...) Ovo jelo od limuna je tako savrseno ukusno... To mi je sad omiljena stvar kad dodjem ovde. Kad sam prvi put bio ovde, narucivao sam glavna jela i takve stvari, Izneli su posluzavnik sa sosovima, tu je bilo sedam razlicitih stvari, jedna od njih limun, i ja prosto nisam mogao da verujem da limun moze da bude tako ukusan.

Samo uzmem dva limuna, isecem ih na cetvrtine, izvadim one bele delice iz sredine i onda...
-To su zapravo gorki delovi, zar ne?
Pa da, to su gorki delovi, ali i korica je gorka (ma nije bre). Ali ovo se tako kuva da korica uopste ne bude gorka, veruj mi uopste nije. Samo izvadis kostice, iseces ih ponovo na cetvrtine (uzduz) i ovako isitis (sece tanko popreko). Ovo je dobar nacin zato sto dobijes i malo korice, i dobijes mesnatog dela, sto je prilicno savrseno.

Uzeo sam jednu serpu i dodao dve supene kasike obicnog ulja. Neka se pomalo pusi, da bude vrelo. Sad mi treba crna slacica (seme), evo ovako izgleda (sitna okrugla braonkasta zrnca). Od toga se pravi senf sa slacicom (ja mislim da se od toga pravi senf uopste). Ali ovo je suseno seme, treba vam oko dve ravne kasicice... Opa! Pucketaju kao kokice. Sad ih malo sklonite s vatre, pa sad drugi sastojak, lisce karija, koje izgleda ovako (tja ko lisce, lici na lorber) Kad ga protrljate, bude... Evo, pomirisi malo to je bas bogat miris, lici na ... Lici na kari. (Tja, ubacuje unutra).

Sad ih tuda malo promuljajte. A sad mi treba malo crnog...zove se «urad dal» to je u stvari crno socivo. Samo sto je belo jer je oljusteno i podeljeno na pola. Tako da zapravo mozete da koristite bilo kakvo sitno socivo iz prodavnice. (Samo se pitam jeli to nekako preradjeno, nije mi jasno kako oljuseno pa prepolovljeno). Treba nam samo jedna supena kasika. Za 30 sekundi ce postati tek blago zlatno a to mu daje onaj jezgroviti hrskav ukus, sto je prva liga. (E sad to sa nasim socivom, tesko, mi ga kuvamo kao pasulj, bas zbog te tvrde kore).

treba vam malo ljute aleve paprike. jedna kafena kasicica. Mozete i da ga zaljutite ako hocete, ali od jedne kasicice bude fino i blago, samo ga malo zacini... (bogami ne znam, od jedne kasicice to kod mene niko ne moze da jede. Osim onih koji jedu ljuto. Kod nas nema sredine, cudno).

(Mesa i kaslje, ulazi u nos). Kad se to bude malo kuvalo, dodacemo i nas limun. Limun cu kuvati u ovome bukvalno 30 sekundi (sve ga prevrce, ono gore-dole sa tiganjom). Pogledajte boje, fantasticne su. I sad imam malo belog vinskog sirceta. Bilo koje belo sirce je dobro, cisto da ga malo zakiseli i da zalici na tursiju. Tri supene kasike (ja bih savetovao jabukovo sirce, mada ne znam zasto mora belo kad je sos crvenkast od aleve paprike). Ovako ga malo «razbacajte» (drma tiganjom). Eto, samo se toliko kuva.

Sad jos dobar prstohvat soli, opet promesajte, pa probajte. Probajte sos. Divno. Stvar koju ljudi ne znaju je da limun postaje veoma sladak kad se kuva, sva ona kiselina se pretvara u secer, a sok se zgusne kad se ohladi i lepi se za limun. I onda to jedete sa indijskim cipsom ili kao prilog uz kari.

(Moram da se umesam, moja zapazanja su malo drugacija. Meni se ucinilo da kad u neko jelo koje se kuva, dodate limuna onda jelo postaje kiselo i ne gubi kiselinu tokom kuvanja, dok ako ga zakiselite sircetom, onda posle nekog vremena kuvanja sirce izlapi i gubi se efekat kiselosti. Osim toga ako limun kuvamo neoljusten, dobija se i dosta ozbiljne gorcine. Sad dzem od sljiva to moze da podnese jer je sladak, stavljao sam po malo i u dinstanu pilecu dzogericu i tamo moze, jer je otuzna, ali jednom sam stavio bas u socivo i nije moglo da se jede od kiseline. Ne sumnjam da Dzejmi zna sta govori, samo predlazem oprez u improvizaciji sa limunom. Kod nas se to resava sto se limun sluzio posebno na tacni, tja, ali ovo bih voleo da probam).

Ja sam to pravio uz belu ribu na rostilju i bilo je fantasticno. Spremajte ga uz peceno belo meso, divota. Ovo ozivljava jednostavne stvari zato sto ima bas delikatan ukus.

Sos od korijandera, osvezavajuci sos na bazi kiselog mleka
Ako si pomislila da se ono brzo pravi, onda je ovo jos brze. Fantasticno se slaze sa karijima, posebno sa ljutim stvarim (TO). Obicno kiselo mleko, koje je sjajno zato sto je vec kiselo pa vam ne treba limun (sipa jedno u blender). Sad vam jos treba par papricica i malo belog luka. Samo 2, 3 cena, oljustite ga i ubacite u blender u kiselo mleko. Indijci cesto koriste kiselo mleko i prave jedno potpuno fantasticno pice koje se zove... Lasi, lici na milk sejk, bas je osvezavajuce.

Sad cu ove dve zelene papricice da oslobodim peteljke, prepolovim i izbacim seme, koje je uzasno ljuto. Samo ih presecite na trecine, i u blender. Sad nam treba jos i lepo parce djumbira (kao palac, pobogu i to je ljuto, a ja se ponadao da ovaj sos treba da blazi ljutinu karija, tja).
-Uvek koristis svez djumbir?
Da, iz susenog ne izlazi ukus. Bas ne volim suseni djumbir zato sto je tako dosadan. Samo ga oljustite, i njega celog ubacite, mali prstohvat soli, pa meljite... (Drrr, primecujem da nema bibera, ni gore ni ovde, a i sta ce ima pored tolkih ljutih stvari).

Divno. I sad najvaznija stvar je ocigledno korijander. Fina saka svezeg zelenog opranog pa ocedjenog. Divni ukusi. (Stavlja u blender) Sad ga jos malo meljite. Ne treba da bude sasvim zelen i gladak, treba da ima i zelenih komadica, probajte.

(Onda uzimaju indijske cipse, umacu u jedno pa u drugu i probaju. Dez, Indijac kaze da je «paka», to kazu kad hoce da kazu da je nesto prava stvar, autenticno, znaci kompliment, to i Dzejmi koristi. Inace Dez bi da bude malo ljuce, Tja).

(Na Dezov kompliment da je stvar «paka», DzOliver nastavlja) Jesam li ti rekao, a vi ste svi mislili da se pravim pametan. Nesto stvarno fino, to znaci «paka». Divno je. Hvala ti druze moji drugari ce odlepiti na ovo. Sad cu samo da odem i da kupim neku finu ribu na Goldburn roud, neke dobre zacine, da napravim kari, pa idem da igram bilijar i super, druze, gotovi smo. (Spakovao je sosove a dobio je i cips, pa se opet vespom vozicka po Londonu. Kupuje, slacicu, grcko seme, turmerik, lisce karija – osam funti, dzabe. Mama hocu kuci. I u ribarnici nakon sto mu je prodavac pokazao dve tri ribice moje velicine on kupuje tri porcije svezeg bakalara, fileti bez koze, 8.3 funata. Ma super je prosao, na pijaci obicno pukne 12 a kod kasapina 18).

Kari sos
Dobro sad cu da napravim jedan fantastican kari sos. Znate one kari sosove koje kupujete i jedete s mesom, (ne znam) sa ribom, povrcem i takvim stvarima, cak i sa cipsom ako ste prosti, kao ja. To vam je nesto tako, otprilike. To je fantastican sos, stvarno je svez, bas ukusan.

Koristim suncokretovo ulje (fala bogu, jednom) zato sto moze malo vise da se zagreje.* Treba mi ovde oko 5 supenih kasika. I onda cu tu da stavim ovu slacicu, istu kao malopre (crnu, u indijskoj kuhinji je to kao kod nas kad prvo proprzis luk...) Treba mi 2 kasicice i uskoro ce poceti da pucketa.

Sad jos jedan zacin, to je grcko seme, kao neki turmerik ukrasen sa belim lukom, meni se bas svidja, oseca se razlika kad ga dodate...
-Neces da ga sameljes?
Ne, sada se stavljaju celi zacini. Neki se melju. Ako koristim kim, ili seme korijandera koje je krupno, onda treba da ih sameljes, ali ove semenke su bas male. (Tja, a ja bih rekao da se to radi da bi se oslobodili zarobljeni ukusi i arome). (Ono tamo cvrci, cvrci, ko bagrem beli). Malo cu smanjiti vatru. Sad cu da dodam malo lisca karija, oko polovina toga... (puna saka). Ovo odlicno trpi susenje (kao lorber) a mozete i da ga zamrznete. Ja ga kupujem samo 4, 5 puta godisnje. (Stavlja lisce i mesa, drma serpu). Sad da sredim papricice (3 zelene, ljute, male kao prst, cisti ih od semenja i secka uzduz, tanko). Mozete i da ih fino iseckate, a ja ih secem na prutice, tako je bas lepo, kad ih isecete ubacite ih unutra. Fino.

(Primecujem da recept pocinje isto kao onaj sa limunom. On je tako zustro cistio i seckao papricice da je semenje samo prstalo naokolo, zaljutio je ceo sprat, pazite se, perite ruke, dasku...)


By Branislav Cetina (Bcetina) (b207.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.207) on Monday, June 03, 2002 - 9:38 am: Edit Post

... Nastavak 20

Treba vam lepo parce djumbira, velicine dva palca. Samo ga oljustite i izrendajte u serpu. Ovo je divna stvar,.posto sam ga rendao dobijete ove fine rezance, ubacite i njih unutra... I sad sve dobro promesajte... Divno.

Sad imam 3 glavice crnog luka koje cu da oljustim. Mozete da ih iseckate, ali ja koristim multipraktik, necu da placem.
-Jel postoji neki nacin da se ne place?
Neki kazu da se secka pod vodom, smaranje. Najbolje da ga secka neko drugi, recimo blender. (Drrr, drrr,drrrr) Meljite ga isprekidano, ooo, bas je jak.
-To je bas mnogo luka...
Indijska kuhinja trazi mnogo luka, on bude sladak kad se skuva, i, zans, odlicna je osnova za corbe i karije i sosove.
-Jel ti jedes mnogo karija?
Mislim da svi Englezi to jedu. Mislim, znas, ko ne voli dobri stari kari? Pa moj deda ga nije voleo, ali, znas, pileca tika masala, badzi od crnog luka, mozda malo karfiola, malo nane... Nikad nisam narucivao nista drugo dok nisam poceo da radim sa Dezom, od tada narucujem sve...

Ovo mirise predivno, pa cu da dodam malo ljute aleve paprike. Jednu kafenu kasicicu...
-Zasto stavljas i nju?
Pa, dobijes... posebno sa zelenim papricicama, dobijes pravu svezinu iz njih, znas? A ova susena paprika daje ljutinu. Sad cu dodati malo turmerika, jednu kafenu kasicicu. On ce jelu promeniti boju (nesto zuto – narandzasto) ali mu daje i fin, blag ukus, sto je bas seksi. Stavite ga unutra pa promesajte...
Sad cu tome da dodam malo paradajza. Imam 6 komada, samo ih gurnite ovde (u blender).
-Jel moras da ih sameljes u multipraktiku?
Ne, samo me danas mrzi da ih seckam, a nije ni bitno. I njih meljite isprekidano, kratko, ne treba vam sok... Prospite ih u to i promesajte. Divno. Sipacu u to i pola case vode. To radim da bi se svi ukusi pomesali, veci deo ce ionako ispariti.* Poslednji sastojak ovog sosa je kokosovo mleko, ono je divno. Promuckajte ga... (otvara konzervu, oko 250 gr i sipa ) Ukus ce biti fantastican. I to je to. Treba malo da se zacini. Kafena kasicica soli...

Probacemo za minut... S ovim mozete da radite sta god hocete, da ga stavite u teglice, u kese za zamrzivac, pa u friz, u frizider... Mozete da ga napravite 3,4 dana unapred, bice sve bolji i bolji, ukus ce se popraviti. Da probam... Ma ovo je najbolji sos, kunem ti se... Ostavicu ga da vri jos 5 minuta, gurnuti u stranu, pa cu, kad se kasnije vratim iz bilijar kluba, uzeti malo fine piletine, imam i lep bakalar, i krckacu ih u tome oko sest minuta sa malo svezeg korijandera, tresnucu to nasred stola i onda oni sosovi... Ma divno.

Svezi ananas sa mint secerom
Nisam hteo da se smaram sa desertom, jer, znas, to nema mnogo smisla kad imas sest tipova, tonu piva, kari... Ali ovaj desert je tako prost, a prokleto ukusan (a ja bih dodao da je ananas odlican kad se covek oljuti, pa bas ide). Otisao sam i kupio obican ananas.

Znacete da je dobar ako se lako otkida list. I ako ga pomirisete i ima sladak miris, e, onda znate da je prilicno zreo. Sad mu odsecite vrh i donji deo, i sad cu da mu odsecem spoljni omotac, i ove male crne tacke, ni one nam ne trebaju. Treba vam samo ostar noz, okrecite ananas i secite. I sad treba da ga presecete na pola po duzini, pa sad opet na pola i opet na pola i onda ovaj deo ovde (tvrda srz) on je pomalo tvrd i zilav, pa ga odsecite. Tako sad isecite svaki komad.
-Koliko ljudi ce to nahraniti?
Ovo je sasvim dovoljno za cetvoro, a nas je sestorica. Ovo nije bas desert, vise je nesto sto ce ti osveziti nepce za pivo. Cela stvar s ovim desertom je sto mogu da ga pripremim sada. Voce uvek treba da sluzite na sobnoj temperaturi.* Ako ga stavite u frizider, uvek se prilicno ohladi i pomalo izgubi ukus. Sad nazite dva velika tanjira i na njih iseckajte tanko i fino ananas.
-Neces na prstenove?
Ne, ni na kriskice, mora da bude fino i tanko (sece kriske uzduz od onih osmina) i samo ih rasporedis po tanjiru. treba sve da bude onako na izvolte. A zbog nane i secera ce ti ananas prosto eksplodirati u ustima.
Umesto avana koji Nik nema koristicu ovaj lonac. Sad mi treba saka nane. Divno. I koristicu oklagiju (tuca one listice nane u loncu). Treba vam secer, tako ce sveza nana pustiti sok... (dodaje secer i lupa) Pogledaj sad tu boju, zelenkasti secer... To moze da stoji sad 2 sata. (Mislim da nije posecerio ananas. U zadnji cas pred sluzenje ce da stuca nanu i da pospe ananas, ako to uradi ranije izvetrece aroma nane, valjda)

Idem sad da igram bilijar sa ekipom. Bas cu da se zezam, sve cu da ih razbijem, odlicno igram bilijar.

Pirinac
Imam jedan recept, pirinac bude bas divan. To je dugozrni pirinac, malo posoljene kljucale vode... Neka pirinac vri deset minuta dok lepo ne omeksa, pa ga onda lepo procedite.

Uzeo sam serpu, sad cu da je zagrejem. Treba vam samo 3 supene kasike suncokretovog ulja...Ponovo koristim slacicu (crnu), oko 3 kafene kasicice. Treba samo da pocne da pucketa i tad znas da ce biti ukusna. I onda lisce karija. Samo cu da ih otresem i unutra (skoro saka, a lisce krupno ko lorber) pa onda malo urad dala to je opet ono socivo (ali ljusteno, krem svetle boje a ne SMB)... Stavicu samo saku u to, sto je oko par supenih kasika... Sad limun, zato sto je ovo pirinac s limunom... Treba samo da oljustite koricu ljustilicom, ovako... To cu da ubacim (koricu, samo ono zuto) i da promesam. Pocece da se skuplja i stvrdnuce se, bice rastegljivo, ali ce i zaciniti ulje, mirisace na limun. Ali dodao sam u to i lovor, malo djumbira, anisa, cimeta, karanfilica...
-Bilo koje zacine, zapravo?
Sve sto volis, moze i lisce zelenog limuna.

To je to. Sad moj pirinac, ocedio se. Samo cu da ga prebacim u ovo, treba da ga rasporedite da dobijete vecu povrsinu (sipa pirinac u veliku ciniju i rasoporedjuje ga po stranama). I sad cu da umesam ovo i (sipa ono ulje sa zacinima svuda po pirincu)...

Momci su bas raspolozeni, nismo se propisno videli od moje momacke veceri, mislio sam da ce tad da me srede, da me skinu golog i da me ulepe samolepljivom folijom za banderu u Brajtonu i da mi obriju obrve. Ali u stvari su se svi napili i pustili me... (Mesa pirinac)

Vidite sad ovo, treba sve da promesate, cujete kako cvrci, to svi ti ukusi ulaze pravo u pirinac. Sad cu da presecem limun i da iscedim sok, zadrzite kostice... Divno zamislite kako sad sve to ulazi u pirinac, (ne mogu, zena bi me ubila, mada bi mene interesovalo da probam). Odjednom to postaje vrlo interesantno... Sad treba da dodam malo korijandera... Iseckajte pola ovoga (velika veza, buket) i sad sav taj divan zelenis ulazi unutra... Pogledaj sad, odmah zamirise dok seckate znate da ce ovo biti divno. Da probam... jos malo soli i ... sjajno!

Sad cu da uzmem malo alufolije, samo je ugurajte u to (preko pirinca i onda zatisnuti uokolo s unutrasnje strane) i pirinac je gotov, momcima ce se bas dopasti, sad cu da ga ubacim u rernu, na 80 do 100 stepeni, i to vam je gotov pirinac, tu ce ostati topao jedno 20 minuta pola sata, dok ja sredim moj kari sos.

Podelicu ga na dva dela, napravicu dva karija, kari od piletine i kari od ribe. Ovo treba ponovo da prokljuca. Kupio sam fino belo meso, iseckacu ga.
-Jel moze u taj sos da se stavi i vec skuvana piletina?
Da, ako ti u nedelju ostane piletina, samo je iseckaj ubaci u to i krckaj. Bice divno. Mislim, sta god imas pri ruci. Sad cu da iseckam piletinu na trake, tako ce se kuvati samo 5-10 minuta u kari sosu. Ubacite ih tamo... Sad to treba da se krcka. Dodacu i piletinu i malo promesati.

Kupio sam finu ribu bakalar (svezi). Nema kozice, nema kostiju, samo cu da je ubacim unutra. Da se blago probari i da kari sos udje u ribu. Ako je kuvate samo 5 minuta razdvojice se slojevi ribe, spolja ce pozuteti, a iznutra ce ostati bela, i ukus i izgled ce biti fantasticni. I ovo je brza stvar. Bas brza. Na primer imate teglu ovog sosa, tek ste stigli kuci, odmah sos u serpu, u to riblje filete, i dobili ste opaku veceru, kapiras? Samo sve promesajte sa tim sosom (riba treba da ogrezne).

Sad korijander. Podelite ga na dva dela. (Secka i stavlja u one dve serpe sa kirijima). U ovoj fazi mozete da dodate malo mladog spanaca piletini, ili da ispecete malo kikirikija, ubacite ga u to, mislim sve sto pozelite. Mozete cak i da stavite jos ljute paprike u piletinu a da ribu ostavite da bude blaga i suptilna. Sta jos ima ovde?

Sosovi, da pripremimo sosove. Pirinac... Dobro momci moze!
(Na tanjir ide prvo pirinac, preko njega kari a sa strane sos i jede se sa onim cips hlebom. Posle su tucali nanu sa secerom, posipali po ananasu i blazili ljutinu. Tja, taj kari me nervira, ne znam nista o tome, moracu malo da se informisem.)


By Branislav Cetina (Bcetina) (ns-216-35-ppp.beg.sezampro.yu - 216.236.216.35) on Friday, June 14, 2002 - 6:41 am: Edit Post

Goli rucak 21 ponovo u skoli

Pile iz kese
To je u stavri fantasticna vecera... Sad treba samo da uzmete ciniju, a ovde imam i neke fine pecurke. Imam malo kesten pecurke, malo martincica, izgledaju ovako... i onda malo poljskih pecuraka koje cu samo iscepkati, a ove (neke sitne) cu ostaviti cele. Sad izgleda kao da ih ima mnogo, ali ce se kolicina smanjiti kuvanjem.
-Zasto koristis razlicite vrste pecuraka?
Samo zato sto neces da sve izgledaju isto nego kupis razlicite i sve imaju drugaciji ukus, i drugacije izgledaju, pa kad ih jedes, bude bas fino.

Ima jedan trik koji koristim, a to su susene pecurke. Bukvalno vam treba 3 ili 4 komada. Ovo su porcini pecurke, fantasticne su, bas lepo mirisu...Ako stavite bukvalno 4, 5 ovih sa obicnim pecurkama, to ce ih fino sutnuti u zadnjicu i uciniti da budu bas, bas ukusne. Verujte mi, ukus ce biti mnogo dobar.

Dobro, ovde imam jedno finu travku. Niko ne zna sta je ovo? Timjan ili majcina dusica, stvarno fina trava. Sad cu samo da predjem prstima po stabljici i tako dobijete samo ove fine listice. Ovde su nam sve pecurke, travke i sad mi treba malo vina. Imam tu malo barenog krompira koji sam kuvao u slanoj kipucoj vodi dok nije malo omeksao, oko pet minuta. Zato sto se ne bi skuvao u kesi, ne bi imao dovoljno vremena.

Sad malo putera, jedan cen belog luka, iseckan. Treba vam tri kockice putera (velicine manjeg oraha). Jedna casa vina i prstohvat bibera, dobar prstohvat soli i onda cu da uzmem ovaj (ocedjen) krompir (tanji kolutovi, malo ga je bilo valjda 2-3 srednja ili cak manja), da ih stavim ovde pa ce se svi ti ukusi pomesati, a puter i vino ce da stvore bas fini sos sa sokom iz pecuraka i piletine i takvih stvari. Treba mi i malo maslinovog ulja, nekoliko supenih kasika.

A imam ovde i fino belo meso. Samo cu da ga zasecem nozem u cik-cak, to je dobro jer ce se tako brze skuvati a i svi ovi ukusi ce uci u nutra. Promesajte sve to, (mesa rukama) ukusi su vec poceli da se mesaju.

Cela stvar je u tome sto necemo morati da peremo sudove. Uzmite komad alufolije, oko metar duzine pa ga presavijte na pola, a onda, cisto da se osigurate da je sve cvrsto zatvoreno i da ce definitivno uspeti, trazbijte jaje i premazite sve strane. Tako ce biti savrseno zapecaceno. (Jaje je razbio i blago umutio pa je onda cetkom, naravno, molerska dvojka, namazao ivice). Tako ce biti savrseno zapecaceno. Kad se to presavije pa pocne da se kuva, kesa nabubri i izgleda kao ogroman jastuk, ma bas izgleda kul.

Sad presavijete to na pola, pa onda sa svake strane dva puta ovako, pa kad vam ostane samo jedna strana koja je jos uvek otvorena, to vam je vas dzep za hranu. Prvo stavite svoje povrce, sve gurnite unutra, piletinu stavite odgore, prelijte je svojim sokovima, pa onda tu poslednju stranu presavijte ovako (kao i prethodne na po 2 cm falte). Sad je kao neki mali paket (jastucic). Sad je stavite u rernu na oko 25 minuta na 200 stepeni (ali prvo na neki pleh). Bice ogromno, izgledace bas dobro.

Mocarela marinirana mileramom uz tost i paradajz kao predjelo
Jeste li ikad culi za mocarelu od bivoljeg mleka? Mariniracu mocarelu, kupio sam cetiri velike kugle i ... Isecite je na kriske 1 cm debele, pa lepo rasporedite kriske po tanjiru (jedan sloj). Sad mileram. Kupio sam bas veliko pakovanje, treba vam oko 400 gr. Mileram lici na pavlaku, jeli.
-Nikad nisam cula za marinadu sa mileramom.
Da, da, fantasticna je iako nikad nisi cula da se sir marinira sirom. Malo bibera, dobar prstohvat soli, zato sto ce mu to trebati, limun, treba ga oprati. Bas divan limun. Fin lisnati limun, pomirisite ga malo... Mnogo je ukusniji, socniji...Dobro, sad cu da ga oljustim ovom ljustilicom. Ova korica je fantasticna, bas je ukusna. Onaj beli deo je gorak i zato ljudi ne vole koricu. Ako samo koristite koricu, bice bas fino. Ja cu je staviti u ovu marinadu, ukus ce joj biti fantastican. (Iseckao je koricu na tanke rezance pa onda popreko na sitne kockice). Kad ste to sve fino iseckali, veci deo stavite u mileram, a limun cemo preseci na pola, verovatno cu iskoristiti polovinu limunovog soka, zato sto ce to doprineti ukusu. Malo promesajte... Divno.

Dobro sad cemo malo da probamo. Vazno je da probate to sto kuvate... Treba jos malo soli i jos malo limunovog soka. (Mesa) Sad cu ovim da prelijem mocarelu...(Poravnava kasikom, kao fil na torti) Sad ostatak seckane korice limuna, poprasite time odozgo... I sad imamo malo travki, majoran, jeli. Divna sveza, socna travka, odlicno se slaze uz sir i ribu i piletinu i slicne stvari. Mislim to vam je univerzalna stvar. (Posipa odozgo).

Poslednja stvar koju cu staviti na to je sveza papricica. Presecite ih na pola, sastruzite semenke... (zato sto su one uzasno ljute). Ako ih sastruzete, bice bas sveza, a ne onako agresivna. Samo treba sitno da je iseckate, neka komadici budu razlicite velicine. Pospite po svemu tome, izgleda da je ima dosta ali nije tako. Dobije se ona fina, osvezavajuca ljutina, uz mlecnu mocarelu, na vrucem, hrskavom tostu, to je mnogo fino. (Dakle, bas mi se dopada a izgleda, ne mogu vam kasti, belo ko mlada, pa odozgo zute tackice od limuna, zelene od lisca majorana i crvene od papricice, ma goblen dezen).

Sad cu da isecem malo somuna, iseci cu ga na kriske. (Za tostiranje). Evo sad malo paradajza, iseckacu ga na kockice. Samo isecite paradajz na komade, evo jedan zuti i jedan crveni paradajz. Bice divan na finom parcetu tosta.

(Uzima tostirane kriske somuna) Sad uzmite cen belog luka (presecen na pola)i natrljajte vruci tost. Onda uzmite malo maslinovog ulja i poprskajte ga odgore. (Bogami ga je on natocio). Sad uzmite lep komad mozarele...Na svako parce tosta po dva parceta mocarele (sa pripadajucim prelivom). I sad treba samo da stavite odgore malo paradajza. To je samo jedno fino predjelo, zapravo. Sad jos malo maslinovog ulja odgore preko svega i bice sjajno.

Sad da izvadim pile, ooo, pogledajte to, kao pravi jastuk. Tako treba da se naduva. Pazite vruce je, stavite ga na tanjir, iscepajte foliju (on je to prstima ali bolje nozem bocnuti) i para ce pokuljati napolje, mmm, svi ce se oduseviti... I sve sipajte na tanjir. (Mmm, ima i sosa, svaka stvar se raspoznaje, a ipak kao celina, neodoljivo. Ovo treba praviti za goste i to razlicite pakete.

Desert Kembricki krem
Sad cu da stavim ovu serpu na vatru, imam tu i slatku pavlaku, treba da ulijete tu oko 275 gr pavlake. I sad to treba da pocne da krcka. Dodacemo odmah i 200 gr mleka. Jeste li primetili da danas sve merimo. Sa desertima se ne treba saliti. Doneo sam i stapice vanile. Presecite ih na pola i tupom stranom noza izgrebite srz i semencice (Stavlja to u mleko i mileram i mesa). Treba mi 8 zumanaca u ovoj ciniji. Zatim malo finog kakoa, jedna kafena kasicica, puna. Odlicno, treba nam i malo secera. 70 gr kristal secera, (dodaje i mesa zicom). Mutite to dok ne bude fino i glatko... Znacete kad je gotovo jer ce se rastopiti secer i postace malo bledje (valjda zato sto je usao vazduh, sto smo naucili na proslim casovima). Sad kad je ono vanilom namirisano mleko sa pavlakom provrilo, sipajte ga preko ovih umucenih jaja, ali neprestano mesajuci da ne dobijete kajganu.

Sad «banjo Marija» Marina kadica, (kuvanje na pari), kad kuvamo kremove to je uobicajen nacin. (Stavi se voda u serpu pa na ringlu i neka vri a odgore na pari kuvamo krem neprestano mesajuci. Ma, ma, ma, , ma, ma, ma, rija, rija, , ma, ma, ma...). Stvarno mora neprestano da se mesa ili ne pravite pauze vece od 30 sekundi.

Uzecu i jedan pleh jer mi treba jos jedna banjo Marija. (Uzima dublji pleh i u njega stavlja obicne case za vodu, siroke bokaste, razbija cokoladu dok je jos u omotu treskajuci po stolu i stavlja u svaku po nekoliko kockica).

Vraca se kremu od jaja, umace kasiku i divi se kako je fino oblozio...) Pogledajte ga, oblozilo je kasiku. Vidite da je fino i gusto (pa i nije bas previse, brzo je trcalo niz kasiku). Treba mi sito (cediljka ali sitna). Hocu da budem siguran da je krem bas gladak, ne zelim da zrnca vanile ostanu u njemu. (Tja). Molim istresite sve do zadnje kapi to na dnu je kao zlatna prasina, sve u cediljku.

Sad hocu ovo da podelim u 6 porcija (sipa procedjeni krem u one case sa lomljenom cokoladom). Kad ih izvadimo iz rerne, posucemo ih sa malo secera, i onda cemo ga spaliti let-lampom da se karamelizuje. (E, ovo cu da stavim na rodjendanski spisak, sto rece Dzejmi jednom prilikom, da, da, kolacarska let-lampa za karamelizovanje). Onda dobijete i hrskavo, i glatko i cokoladu...

Uzecu malo vode iz cajnika, napunicu ovo do pola vodom (sipa vrelu vodu u pleh oko casa) da bih opet napravio Merinu kadicu. Stavicemo ovo u rernu na 150, na oko 35 do 45 minuta. Treba da ih stavimo u prethodno zagrejanu rernu, samo pazljivo.

Ovaj Kembricki krem izgleda prilicno seksi, drhtavo je samo u sredini, sto je divno. (Tja, i ja sam drhtav samo u sredini, u predelu stomaka, da li to znaci da bi se i za mene moglo reci da sam divan i seksi? )


By Branislav Cetina (Bcetina) (ns-216-35-ppp.beg.sezampro.yu - 216.236.216.35) on Friday, June 14, 2002 - 6:43 am: Edit Post

... nastavak 21

Pivo od djumbira, to je bezalkoholno
Sad cu da napravim jedno pice, zato sto imam dovoljno sastojaka. Ali... nisam zapravo znao sta cu, ne mogu prosto da tresnem nekoliko piva ili vino na sto, znas. (Da on kuva za klince, djake, pobednike na kuvarskom takmicenju). Tako da cu na brzinu da smuckam pivo od djumbira.

Uzmite lepu saku djumbira, oko 140, 200 grama (kao saka). Samo ga izlomite na velike komade i odstranite malo kozice, ne morate sve da oljustite, samo one najgore delove. Odmah ga izrendajte pravo u ciniju... (nokat okca, kao za jabuke). Kupio sam malo Maskovaldo scera. Mozete da koristite i zuti.
-Sta je Maskovaldo secer?
Ne pitaj me to, duso. To je secer i potice iz Maskovalda. Treba ti oko 4 prepune supene kasike toga. I malo je zvakastiji od obicnog (valjda zuti secer, nekakav nerafinisan...) Sirovi secer od trske sa ostrva Mauricijusa u Indijskom okeanu. Sadrzi 5% melase. Na to mislim kad kazem «zvakasto»

Dva ili tri limuna. Sad cu da oljustim limun u djumbir i secer. Iscedite sad to unutra, neka i poslednja kap soka izadje. Ovo ce biti jedna limunadasto-djumbirasta stvar. Dobro sad mi treba jos jedan limun, ali ga necu staviti u ciniju, jer cu ga mozda staviti u bokal u poslednjem trenutku. Trebace mi jos limunovog soka za kasnije. Sad cu da udaram po ovome oklagijom ili tako necim, samo prebacite tezinu na to i dobro izgnjecite (bode sadrzaj oklagijom). Taj secer ina divnu boju, lici na melasu.

Dobro je. Sad kad ste to odradili, treba da probate... Fino. Imam ovde i dve boce kisele vode, treba mi oko litar. Ne mora da bude gazirana, ali ja volim mehurice zato sto penusaju posvuda i svi ukusi se pomesaju. Da probamo, o. nije lose ali treba jos limunovog soka.

Sad mi treba bokal... Uzecu i grancicu nane. Samo je stavite tu, dodacu i koricu limuna. Napunite boklal ledom... Divno. Tu su nana, limun, led, treba nam i cediljka... (sad sipa iz one case preko cediljke u bokal pun leda i prska sve okolo, ali, kaze zuri, sta ce). Da vam kazem nana mu daje finu ostricu (mada ja mislim da je djumbir malo ljutkast to jest ostriji). to ce biti bas dobro, cini mi se da ce im se dopasti.

Da dovrsim ovaj kembricki krem. Pice i... A, znam sta mi jos treba. Treba mi secer i let-lampa. Sjajno, moram da zurim. (Odlazi kod dece koja spremaju ono od gore i komentarise i zeza ih...) Treba mi u svaku casu po jedna supena kasika secera, (pali let lampu, kao neki sprej sa gorionikom, spaljuje secer u casama). Sad se topi i pretvara u karamel. Ne dodiruj staklo vrelo je. (Spaljuje secer i okrece casu, valjda sa rukavicom, i drzi je dole).

(Sad, klinci su skuvali sve ono od gore ali puno. Vezuju ciste bele kecelje i sluze ostale klince koji sede cekaju i jedu. Na kraju se poredjaju i poklone se. Slatki su.)


By Branislav Cetina (Bcetina) (ns-216-181-ppp.beg.sezampro.yu - 216.236.216.181) on Monday, June 17, 2002 - 5:32 pm: Edit Post

Goli rucak 22 italijanska posla

Fino… danas cu kuvati jedno jelo od testenine za mog druga Dzenara. On je bio moj prvi sef u Londonu i bio je prilicno strog, i stalno se necemu protivio (kurobecao se) ali sad mi je kao otac, jedan pravi dobri italijanski kuvar.

Nabavio sam pomalo kontroverzne sastojke, prilicno engleske, ali sam ih spojio u jedno fantasticno jelo od testenine u italijanskom stilu, bas je dobro. Videcemo sta misli staro momce. Danas cemo ici u posetu njegovom ortaku, to ce biti jednodnevni izlet. Ortak mu se zove Mauro, on je bas kul italijanski kuvar, oni su veliki smesni italijanski likovi, briljantni kuvari. Napravicemo malu veceru, znas, muska posla, pa cemo malo i da pecamo. Moram da krenem, zato sto kasnim vec 20 minuta, Dzenaro ce me verovatno ubiti, ali stici cemo ipak. (To nam je ispricap dok je pio caj u jednom cajicu, i onda je otisao do Dzenara i onda lupa na vrata i dere se kroz onaj otvor za pisma, on to koristi kao interfon, dobija grdnje sto kasni, ali nema veze, ljube se, i Dzejmi odlazi u kuhinju da spremi testeninu, to im je valjda dorucak pred put).

Dobro sad cu da pocnem sa predivnom testeninom koju sam izmislio pre par nedelja. Imam ovde malo finih taljatela, samo ih ubacite u vodu, treba nam 4 gnezda. (to su u stvari rezanci siroki oko 5-6 mm). Dodacu imalo soli.

Mislim, Dzenaro i ja smo vam otprilike kao dvoje male dece, zato sto, jos otkad sam prestao da radim za njega, kad god dobijem neku ideju, ja ga pozovem i pitam, Dzenaro, sta mislis o ovome? A on ce, pa zasto nesto ne promenis malkice ovoga ili onoga, a ja kazem da a sta cu s ovim... Dodji kod mene... Odem tamo, skuvamo testeninu, pojedemo je, i ja opet odem. Stalno to radimo.

Kupio sam i malo dimljene pancete... Da stavim tiganj na bvatru... Divna stvar je sto su komadi vrlo, vrlo tanki, pa postane stvarno hrskava. Ma gde mu je ulje... Samo sto nisam uzeo ovo, deterdzent za sudove. Treba mi samo par (kad on kaze par, to ne znaci nekoliko, nego tacno 2) supenih kasika maslinovog ulja, ovo ce biti vise nego dovoljno za mene i Dzenara.Samo stavite 8-10 snita slanine (pedalj dugacke a tanke) na ulje.

Mislim, iamam glatku pastu, imam hrskavu dimljenu pancetu, to ze biti bas fino zajedno, a onda sam uzeo i ruzmarin i przio sam ga sa pancetom (svukao je prstima iglice sa stabljike preko slanine). To je bas cudno, na koledzu su me uvek ucili da uz testeninu uvek idu persun i bosiljak i origano, sve te nezne trave, znate. Ali zapravo, tamo odakle dolazi Dzenaro, na Amalfi obali ili na Siciliji, pa cak i u severnoj Italiji, u kuvanju koriste i majcinu dusicu i ruzmarin i ovako ih prze, da postanu hrskave. Kad ih stavite u usta, mrve se i divne su. Mislim ukusi su fantasticni.

Sad nasa slanina i nas ruzmarin postaju hrskavi, taljatele se bare i treba vam jedan cen belog luka, samo da malo podrzi ukus, oljustite ga... I sipajte ga unutra, pogledajte to samo. Cim stavite beli luk u to pocece predivno da mirise. Samo ga ovako protresite, gledajte... I tako pocinje da se przi. Sve postaje hrskavo, mozete odmah to da namirisete.

Imam tu ovaj paskanat i ovu ljusttilicu, pa sam mislio, ovo uopste nije italijanski, paskanat je jedna vrlo engleska stvar, a sve ovo je veoma italijansko. Kad sam ovo pravio, ljustio sam ovako paskanat i skinuo sam onu groznu koru i mislio sam, jednostavno, to cu ja ljuptilicom jer ce tako biti bas tanko, kao i taljatele. tako da sam samo oljustio gomilu ovoga, i treba da prestanete kad stignete do srzi, zato sto nije dobra.

E ovo sad postaje bas fino i hrskavo, pomirisite, stvarno je divno. Da proverimo kako je testenina... Gotova je, kako treba... Sad treba da stavimo paskanat ovde (na slaninu), tako, i da ga promesamosa tim divnim uljem u koje se istopila masnoca iz slanine. Samo minut, ne mora potpuno da se skuva, tanak je i sladak.

Sad cu da ugasim vatru, nema vise kuvanja, pa cu dovuci testeninu odavde, nemojte je cediti, treba vam ta voda. (Sipa testeninu iz lonca u kome se kuvala direktno u tiganj sa slaninom i paskanatom). I jedan fin veliki komad putera, jedna prepuna supena kasika. Stavite ga ovamo i pocece da se topi. Nema vise kuvanja, pa nece da se razdvoji.* I jedan dobar prstohvat bibera. O boze zaboravio sam, zato sto blebecem s tobom... Treba vam jedna komadina parmezana...Brzo ga izrendajte. I to je to, gotovo.

Sad ce svi ukusi biti fantasticni, hrskava slanina, pa puter, posto smo to sve skinuli sa vatre , puter i sir ce se istopiti, a posto nismo potpuno iscedili testeninu, ta voda ce da stvori svilekasti, sjajan sos. Samo cu da uzmem hvataljke i da sipam jos malo vode. I to je kljuc pravljenja savrsene testenine. Stavite u jelo malo vode od kuvanja i od toga ce biti bas socno. Nema niceg goreg na svetu nego kad stavite viljusku u tanjir i podignete gomilu suve testenine. I to je to.

Tanjir. Eto ga. Ovo je dovoljno za cetvoro u stvari. Ali mi smo alavi. Pogledaj je samo. (Dzejmi, nadam se da mi nisi ubrljao sporet! Dolazi Dzenaro kuka na lom u kuhinji, sto lepo mirise, zderedu... Onda sedaju u dzip i voze se do Maura, negde na selu, lep krajolik, kucica u cvecu, trava oko nje...)


Salata od prsute i smokava
Evo nas u Maurovoj kuhinji. Ovde Mauro pravi sve one svoje genijalne stvari. Ovo je zapravo divna mala kuhinja, ima sve, od masine za sladoled do masine za testeninu, tako da nema izgovora da se veceras ne skuva lepa vecerica. Napravicu jednu divnu malu salatu, ona je cista klasika.

Kupio sam ove divne smokve, sad im je sezona (ljubicaste spolja). A uzecu imalo sunke, srecom mauro susi svoju prsutu koja je fantasticna, pa cemo bas imati srece sto ce i to da nam uleti na tanjir.

Imam jedan sistem... Verovatno vredi znati kako se pripremaju smokve, treba samo provuci noz kroz njih u krst, ali ne do kraja, ovako (pocevsi od peteljke). Sad ih samo malo stisnete sa dva prsta (pri dnu), pa ce da se rasire, kao neka zvezda. A mozete i da... Kad sipate zacine, uci ce u njih, zato sto ste ih otvorili pa ce im ukus biti divan. To cu da uradim svima njima...
-Kako znas da su smokve zrele?
Pa, ne znas... Mozes malo da ih pipnes, kao avokado. Ali najbolje je da maznes jednu, da je otvoris i pojedes, ali nemoj nikom da kazes da sam ti ja rekao (ma slobodno kazite da sam ja rekao, iako to nije problem, mekoca ih odaje).

Sad treba samo da stavim sve smokve na tanjir, onako bez veze (desetak komada). Tu je i malo lepe mocarele koju cu ocediti. Najvaznije kod mocarele je da bude najsvezija moguca. Iscepkajte je i stavite u smokve i okolo njih. Tako da svi dobiju po malo od svega.

(Dolazi mauro i donosi tek nacetu prsutu, celu. Montira onaj drzac prsute i objasnjava Pat kako se to pravi, prica, prica, opsta mesta, i onda kaze, glavni trik je da svako juto kleknes i da se molis da prsuta bude dobra, da uspe.)

To je varljiv posao, nekada uspe, a nekada ne. Ali kad ispadne dobro, fenomenalne su... (Tja, sece onu prsutu, kakav prizor, cista pojezija, ja bi sve ono pojo, a vi samo zijajte).

Sad cu sve da sredim, treba samo da uzmes prsutu i da je poredjas izmedju smokava i mocarele, a imam i malo finog ljubicastog i zelenog bosiljka, samo cu da ga iscepkam rukama i razbacam po tanjiru. To je bas fino, znas, bosiljak je dobra stvar. I sad, ne znam bas koliko je ovo klasicna stvar, kad sam bio u Italiji jeli smo samo pekorino (kozji sir kaze titl, ali neko rece da pekora znaci ovca, ali to je za gradsku decu ista zivina, tja...), malo divne sunke i samo malo meda. I to je bilo to.

A onda sam pomislio da bi to bas bilo fino. Tako da sam smislio da malo prelijem smokve medom. To ce se odlicno slagati sa slanom prsutom. Apsolutno. (???) Znaci ti mislis da je to u redu? Da (slozi se Mauro, covek sef, Italijan, a moja zena kaze, ne pada mi na pamat da prsutu mesam bilo sa cime, nisam je se zasitila same. Da, prvo treba 7,8 stotina godina jesti prsutu svaki dan vise puta dnevno, a onda moze i kako bilo. Stvarno svez hleb, tanko secen prsut, ali na velike dlan parcice, komad sira i crno vino, u sarenom hladu ispod velikog bora, naravno, na obali mora).

Nakapacu ga iz visine. Samo jednu supenu kasiku. Vi stavite koliko god zelite, ali mislim da je mala kolicina najbolja. Divno. Eto, kad je budete servirali, iscedite preko svega malo limuna i dodajte par kapi maslinovog ulja (uh, vec sam se zabrinuo da ce nesto proci bez maslinovog ulja). To ce biti bas fino, zar ne? Fantasticno, prava hrana.

(Odose na pecanje, pastrmke, ima ih cak su nesto i ulovili, priroda divna, sve zeleno, bas lepo. U povratku su kupili dve bele patke koje je Dzejmi u dvoristu ocerupao, a sad ce da ih spremi. Tja, otisli na pecanje, upecali patku. Neven sadim, meni Fridrih Nice...)


By Branislav Cetina (Bcetina) (ns-216-181-ppp.beg.sezampro.yu - 216.236.216.181) on Monday, June 17, 2002 - 5:35 pm: Edit Post

... nastavak 22

Patka
Bas su fine, lepe i kozica im je suva* ispeci ce se fenomenalno. Tu su im i sije. verovatno svi misle da je patka jelo za posebne prilike, restoranski obrok. Komad fine pecene patke sa crnim lukom, zalfijom i djumbirom je klasicna italijanska stvar. Ali ja sam je malo prilagodio i dodao joj malo rabarbare, smatram da to ima vrhunski ukus.

Sad cu da napravim punjenje, nece to biti tipican fil, zato sto ga necemo jesti, ali ce zaciniti meso iznutra. Imam tu par glavica crnog luka... Osecam kako cu poceti da placem... Danas kuvam za Dzenara i Maura, dva najbolja kuvara prave domacinske hrane, koje sam ikada upoznao. nema tu fensi stvari, nema petljanja, ukus mora da bude cist, (kao prsuta sa medom i smokvama) i ako podbacim, napravice od mene mleveno meso, tuci ce me sibom svaki cas. Mora da bude ukusno.

Imam tu crni luk, imam beli luk, placem... Samo cu preseci cenove belog luka na pola, bez ljuske... To je samo za ukus, nije za jelo. Tu je i ova zalfija, necu sve da iskoristim, sacuvacu malo za kasnije. Samo cu da iscepkam rukama zalfiju, a ovaj ovde djumbir... Samo cu ga ugrubo izrendati sa koricom, ovako. Sad rabarbara, iseci cu ove krajeve zato sto su zelenkasti i pomalo gorki. (To lici na praziluk, onako zeleno sa ljubicastim prelivima ali nije slojevito nego je kao stabljika celera samo malo jace. Eto i to sam video, bas sam svetski covek). Sad samo nozem seckajte ovako ukoso, sacuvacu malo za kasnije.

Sacuvao sam po malo zalfije, djumbira i rabarbare, to je mala tajna koju cu vam odati. Treba vam onda i dobar prstohvat soli, prstohvat bibera, pa sve lepo izmesajte rukama. I sad cemo napuniti ove patke filom. Mozete da je napunite cime god hocete, znate. Mozete da izmislite svoje punjenje. Sad cu samo da je lepo zatvorim i dobili smo divnu patku.
-Ako kupujes patku u supermarketu, kakvu treba da trazis?
Ja bih trazio neklu sa belom suvom kozicom, zato sto ce ta suva bela kozica kad se ispece biti bas hrskava. A ponekad se prodaju u plasticnoj foliji i pomalo su orosene, pa bih se ja trudio da nadjem neke neupakovane.* I ako ih onda ovako pripremite, na konju ste.

(Stavlja punjene patke u dublji pleh) Ostatak fila sam stavio u sredinu. Sad cu samo da iseckam ove sije (ne mora skroz, samo zaseci, lupajte nozem). Mislim, secam se kad sam bio mali gadio sam se kad bi moj cale vadio iznutrice... Tata, molim te skloni iznutrice... Na kraju krajeva mozete da ih bacite, ali ako ih iseckate i stavite na dno pleha i ispecete ih, kad dodje do spremanja moce, ne treba vam vis enista, samo joj dodate vode i sve ono sto se zgrusa pretvori se u predivnu mocu, a mozete i da naslonite patkena taj preostali fil i na sije sto znaci da ce se ispeci fino i jednako, umesto da se przi na dnu i pece odgore.

Posolite ih malo odgore (krupna morska so), utrljajte so i stavite ih da se peku, na dva i po sata na 170 stepeni.* Verovatno cu morati da ocedim masnocu par puta* ali znate to je lako. Lepo jelo, lepo i prosto. Nadam se da ce im se dopasti, kucni u drvo, drzi pesnice i sve to...

Engleski desert
Sad cu da napravim jedan sjajan engleski desert. Napravicu stvar koja se zove «kraljica pudinga», ali ja cu ga nazvati «kralj pudinga» azto sto kraljica zvuci kao neko viktorijansko jelo s dzemom od kajsija.

Ja cu da ga pravim sa dzemom od malina, pa sam pomislio da promenim i ime. Treba da nadjete lepu zemljanu posudu, a Mauro ima predivan domaci dzem, sipajte ok santimetar na dno, sto je bolji dzem, to ce bolji biti kolac.

Ova mesavina kopju cemo napraviti je veoma jednostavna, treba vam samo 4 jaja i nekoliko cinijica. Napravicu neku vrstu krema, nesto nalik na engleski krem, mi smo dobri u tome, izmislili smo krem od jaj, zapravo (nije valjda da su Englezi izmislili sne-nokle?). Tako da cemo da napravimo krem od jaja i treba mi 4 komada.

Prvo jaje se stavlja celo, drugo se razdvaja, belance u drugu posudu a zumance ka celom jajetu. Tu su mi 3 zumanca i celo jaje i treba mi pola litre punomasnog mleka, samo ga sipajte. I onda mi treba i 90 gr secera da malo zasladi krem. Divno. Sipajte secer u zumanca. Pa vam sada treba kafena kasicica ili mali poklopac pun ekstrakta vanile. Esenija je jedna odvratna hemikalija, a ekstrakt je zapravo napravljen od presovanih stapica vanile, sto je divno. U njemu ima cak onih divnih crnih mrvica.

Sad to malo umutite... Kao i svaki obican krem od jaja... Sad cemo da budemo kul pa cemo za ovoaj recept dodati prezle, treba vam samo malo bajatog hleba (bez kore), to je oko 120 gr (meri) Sad cu da ga stavim u Maurov multipraktik, pravi restoranski, a vi mozete da ga samelejte u bilo kakvom. Nema veze ako su amlo grube zato sto ce ih natopiti krem koji ce postati gusci, i to je ono sto mu daje lepu teksturu, zapravo (sipa mrvice u krem). I onda samo treba malo da mutite...

Sad time prelijte dzem i to je, prakticno osnova vaseg deserta. To sad treba da pecemo oko 45 minuta do sat vremena, na 150 stepeni, fino i lagano da bi se krem zgusnuo kao puding.* Sad cu da ga gurnem u rernu, a dzem ce kljucati gore, i pomalo ce se dici kao sufle, postace fin i rumen.
-Jel to sad gotovo?
Ne, nije, to nije ceo desert, zato sto cemo od ovog (pokazuje casu sa belancima) napraviti sneg. Ali ne mogu da stavim sneg dok se malo ne zgusne. Prva polovina deserta je gotova i strasno je prosto.

Dobro, da proverimo ovo... Divno, skoro je gotovo, peklo se oko 40 minuta. Sad cu da uzmem moja tri belanca i da ih pretvorim u sneg, sto je strasno prosto. Dodajte mali prstohvat soli azto sto so, kad ih mutite, zadrzava vazduh i belanca postanu bas cvrsta, sto vam u stvari i treba.* I sad nam treba i 150 gr secera od koga ce postati fino slatko i sjajno.

Pocnite da ih mutite... (koristi mikser) Kad pocne da duplira masu, sto je sada, otprilike, mozete da pocnete da dodajete secer (po malo, ne sve odjednom)... Odjednom ce postati fin i svetlucav, znate... Kad vidite da se stvaraju ove bore okolo, onda je gotovo, a najveci ispit je da li na kraju zadrzavaju svoj oblik, pa ako zadrzavaju, onda ste dobri. Sad cemo ono da izvadimo...

Vidite, drhtav je u sredini (ma samo talasa, kao vodeni krevet, i potklobucio se sa jedne strane, a dzem se po obodu probio na povrsinu), a fin i rumen sa strane, i sav onaj divan dzem se popeo gore po ivici. Divno sad uzmite finu lopaticu, sipajte sav sneg odgore i bacite ga na sredinu. Onda ga malo razmazite i sa strane, i sad napravite mala brdasca, pa ce kad se bude peklo, brdasca da porumene i bice tvrda, a u sredini ce biti penastije, sto je divno. Dino i prosto, a i to ce da se podigne.

Samo cu da ga vratim u rernu i malo da pojacam vatru, na oko 15 minuta dok ne porumeni.
...


By Branislav Cetina (Bcetina) (ns-216-181-ppp.beg.sezampro.yu - 216.236.216.181) on Monday, June 17, 2002 - 5:38 pm: Edit Post

... drugi nastavak gr 22

(Vadi pecene patke iz rerne). Ma pogledajte samo te divne hrskave patkice... Ovo se sad peklo dva i po sata, sto je savrseno. Sad hocu da se patke malo odmore, meso uvek treba da se odmori. Ali pre toga izvadite paskanat i sav fil iz njih napolje. (koristi onu dugacku hvataljku ko stipaljku jer je sve vruce). Fil je zacinio meso i odradio svoj deo posla, znas. Ali sad moze das doprinese i ukusu moce, sto ce biti divno.

Znaci samo sve to izvadite i malo je protresite, iscurice iz nje i malo soka. Stavite je na posluzavnik, pa isto ponovite i sa ovom drugom. Malo je protresite. Stavite je tamo. Sad mozete da vidite i ove pacije cijice, fantasticne su. Sad kad su se ispekle deluju primamljivije, skoro da lice na govedji rep. To je divan, divan ukus. I sad cete na dnu videti sav onaj crni gustis (ono sto se zalepilo za dno, on to struze), malo ga sastruzite pa cu ovo sve da stavim an vatru (ono sto je izvadio iz pataka i ono sto je bilo oko njih dok su se pekle), na najjacu vatru da se lepo zagreje i da pocne da ...
-Pravis mocu u plehu?
Apsolutno. Veoma cesto. Kad pravis mocu, treba da deglaziras pleh, a to znaci da izvuces sav onaj gustis i sitnice koje su se zalepile za dno pleha, to moze da se radi sa supom, vodom, alkoholom, uglavnom se to radi sa alkoholom, moze sa crnim vinom, tako necim, ili sa brendijem. Ali ja cu da koristim marsalu, to je slatko vino koje pomalo lici na seri... Da, lici na seri, fino je i slatko. Sad sipajte tamo vinsku casu toga i cim to dodate, videcete kako sve ono sa dna pocinje da se topi.

Kakv divan miris... O boze kakav divam miris. (Dolazi Dzenaro i pomaze mu oko moce, dodaje malo supe, mesa i posle kad prokljuca, cedi sos. tako je Dzejmi uvalio sefu da radi, al ga mustra, a?).

Stavio sam tiganj na vatru, a ovo ce biti dodatak po izboru. Ovo je kao skupo ulje u motoru. Imam ovde preostali djumbir, rabarbaru i zalfiju. Samo cu da oljustim djumbir i tanko ga iseckam. To je kao da jedes cips uz fazana, ali je mnogo ukusnije...
(Dzenaru se zapalila krpa, kad kuvaju na plin a on pridrzava sa krpom u ruci, a Dzejmi kaze, to je faul za otkaz, znas.).

Iseckao sam ovaj djumbir tanko kao flis papir, a u tiganj cu sipati malo maslinovog ulja. Ovaj djumbir cu samo razbacati po tiganju sve u jednom sloju. Ako ga stavite u jednom sloju postace hrskavo. Cim pocnete da ga stavljate jedno prekop drugog, potparice se i nikad nece postati hrskavo. Zato treba da bude jedan sloj, treba im samo minut.* A onda je tu nasa rabarbara. Kad god sam jeo rabarbaru, bila je ili barena ili kasasta ili dzemasta, pa je bas fino da se na kratko proprzi i da postane hrskava. Sad je samo iseckajte (dijagonalno popreko)
-Boja je divna. (crvenkasto zelenkasta)
Da, divna je, bas dobra. I ne samo to, daje i malo kiseline, kao limun na komadu lososa, prosto reze, sad ih uzmite i razbacajte tuda. Ponovo samo jedan sloj, ne treba da budu jedan preko drugog jer nece biti hrskavi. Glavna stavr je da nista ne mesate, samo ih pustite da porumene, postanu hrskavi i obave svoj posao. na kraju je tu i malo zalfije, koju cu samo ovako iscepkati (jednim potezom otkida listove sveznja) pa sad sve to divno lisce razbacajte odgore. Sad vec sve lici na nesto (ali ovo sad vec nije jedan sloj nego je preko svega), bas dobro izgleda.

Uzmite komad papirnog ubrusa, duplirajte ga, uzmite vase hrskave komadice i prospite ih tu ovako, neka se maslinovo ulje lepo ocedi na papir, pa cemo ga samo posluziti, fin komad mesa, malo sosa, a od gore ove hrskave sitnice. Druze donesi malo hleba, hocu da posluzim sad ovu salatu...

(Posluzuje salatu, i na stolu cedi jedan limun odozgo. Jedu, piju vino, kucaju se... Onda on odlazi po patke, preseca ih uzduz, pa popreko, zasipa sosom i prekriva hrskavotinama. I primetio sam i neki bareni spanac koji se nije pominjao. Opet piju vino, i onda desert, odozgo puslicast, u sredini snenoklast a odozdo pitast. Interesantno. I niko nije pio pivo, pa da, Italijani).
Kraj 22


By Branislav Cetina (Bcetina) (ns-216-97-ppp.beg.sezampro.yu - 216.236.216.97) on Monday, June 24, 2002 - 7:40 pm: Edit Post

Goli rucak 23 na plazi

(Na plazi na pesku) Fantasticno. U Ko rnvolu sam, poveo sam Australijance sa kojima radim u restoranu, bas su sjajni ljudi ali nisu izasli iz Londona odkad su stigli, pa sam hteo da im pokazem malo nase engleske obale u najboljem izdanju. jedan od glavnih razloga za dolazak ovde je moj stari drug Deni B, on je ludak. Radi ovde u restoranui na samoj plazi. Bas se radujem sjajnom vikendu rostilja, surfovanja... Sta jos covek da pozeli? (Zunzaju po plazi, svracaju na pivo i piju iz flasica sa u grlic udenutim kriskicama limuna, valjda je to mexicko pivo, a?)

(Kucica u cvecu, pesak oko nje, a unutra Dzoliver, sprema deserteeee!). Juce sam proveo fantastican dan, tako je lepo biti blizu mora. I danas ce biti dobar dan jer idem na surf. Eto, to je dogovor, zato sam i doveo sve moje kuvare ovamo, zato sto su svi Australijanci i umeju da surfuju. Napravio sam pravu budalu od sebe kad sam bio u Australiji na surfu. Oni mene uce da surfujem a ja ih vodim na vikend u Kornvol.

Desert od kiselog mleka, slatkog od borovnica i soka od zove
Imam recept za jednu sjajnu stvar od kiselog mleka za dorucak. I bas je prosta i fina. Kupio sam malo grckog kiselog mleka (? on kaze jogurt ali to stvarno znaci kiselo mleko, dobar je prevod, nego kod nas je to izgleda naopako postavljeno. Svugde u svetu je jogurt gust a kiselo mleko corbasto, osim kod nas ). Vi uzmite koje hocete. Samo cu da ga stavim u ovu kesu, i to je stvarno dobar savet, za slucaj da vam zatreba spric za filovanje, jer... Ja sam kuvar, a nemam kod kuce spric i sve one dodatke, to je gubljenje vremena (reko, DzOliver), treba samo sve da pritisnete u cosak, uzmite noz i samo ga secnite ovako) izgleda super kad izadje iz toga...
-kao «mister Vipi».
Moze to i kasikom ali volim ovako da nacedim fino, ovo je odlican desert ali i dobar dorucak (nacedio je svakom u casu stanovitu kolicinu, koliko stane, ma salim se, do pola case). Imam fini dzem od borovnica. Vi uzmite bilo koji dzem. Treba nam oko supena kasika toga, strpajte je preko kiselog mleka. (Meni ovo lici na slatko, vide se celi plodovi). Reci cu vam sta je bas fino. Bilo koje sveze voce sa kasikom meda preko, da finog lavandinog meda ili tako necega. Ako zelite dodajte i musli, ili malo oraha. Ali kiselo mleko je kiselo, a dzem je sladak. Poslednja stvar koja se ovde stavlja je sirup od zove. Samo prelijte svaku porciju jednom kasikom i postace bas divno. I to je to. Samo jos malo nane, ne samo zbog izgleda, ima i bas svez ukus. (Ukrasava desert sa po jednim vrsnim bokorcicem nane) Sad samo uzmite kasicicu pa je gurnite do dna, potrudite se da je gurnete do dna, pa je izvucite, tako da dobijete malo dzema, malo kiselog mleka, malo sirupa... Divno. To bas probudi apetit. Stavite ih u frizider za kasnije. Gotovo za minut. Prosto ko pasulj. (Ovo mi se bas svidja, ali bas, bas, imam nanu sopstvenu, ako kupim sok od zove, mislim da je bas dobar izbor od zove, moze da stoji i tegla nekog slatka, super jednostavno).

Punjeni hleb, slana vekna sa prsutom, kuvanim jajima, sirom...
Stvar je tome sto necemo jesti do veceras, pa cu napraviti jedan bas bogat hleb koji ce nas odrzati ceo dan na svom tom surfovanju. Tamo ubacite kilo brasna, mala saka secera. Imam i malo kvasca, malo soli i treba vam ista kolicina soli kao i secera, jos jedna saka. Sad je tu ovaj kvasac, suvi kvasac, jel, uvek iste velicine (nikako, osim ako niste na nekom od trulih zapada). Treba mi samo tri kesice (a nama treba jedno pakovanje od 50 gr svezeg kvasca, na 1 kg brasna, moze i smrznutog pa odmrznutog), samo ga istresite.
-Vrlo si samopouzdan kad su kolicine u pitanju.
Pa, to ti je hleb, pravi se na osecaj. Ako stavis tri kesice kvasca na kilo brasna i pola litre vode (moje knjige kazu 60%vode u odnosu na brasno), malu saku secera i soli (pazite ovo je krupna morska so, manje stane u saku od fino mlevene)... To je sve sto ti treba. Uzmite mlake vode , pola litre... I onda to je gotovo.

Treba mi nesto da mesam... Uzecu viljusku i mesacu. Posle trideset sekundi ce se sjediniti kao neki plastelin (on je sve to strpao u jedan veliki lonac i tamo mesa i mesi). Sad mogu da zavucem ruke unutra i da stvarno nesto uradim, vise nije lepljivo, vidis, pa nece da se lepi za sto i pravi mi haos. Samo ga ovako sjedinis. I gledaj, dobili ste hleb (pa ne bas, hleb ali testo). Sad, ovo je lak deo, ovo moze svako. Sad ga mesiti, dobro ga izmesite... (stenje). Ovo je bas dobro. Divno.

Presecite ga na pola, jedan deo cu ostaviti po strani na minut, dok sa ovim ne obavim posao. Sad mi treba jos malo brasna... Samo da poprskam sto i testo odgore. I sad mi treba, da, oklagija... Samo rayvijte testo da bude 18cm siroko, a onda ga razvijte da bude bas dugacko, evo ovoliko (pokazuje rukama, onako pecaroski, u sirini ramena).

Mogli biste da ostavite hleb da malo odlezi, tako ce se lakse razvijati, ali ja ne mogu da se smaram zato sto moram da izadjem, idem u kupovinu. Divno. Mozete malo i da ga razvucete. Pogledajte to, mozete da ga oblikujete, nije problem ako ima pukotina. (Dobio je tanko testo, 2-3 mm duguljasto recimo ovalni pravougaonik 60 x 20 cm).

E, ovde stvar postaje komplikovana, jer sam kupio i malo prsute, ovo vam je kao przenija (ja bih rekao papazjanija) na sasvim drugi nacin. Samo stavite snite prsute popreko, ovako izguzvane (onako malo nacigovano). Divno, pogledajte samo. To vam je ekvivalent nase slanine.

Imam i kuvana jaja... Osam minuta, stara prica... Uzmite ih u ruku, spustite na sto ovako i rolajte, (posto je sredinu testa obilato prekrio prsutom, uzima jaje u saku, tras, njezno ga tresne na sto, ispravi dlan i zarola ga u napred do kraja dlana, kao kad malo razmeksavate limun pre cedjenja i onda se ljuska sama razdvoji, jednim potezom je skinete*) i sad samo ovako, prosto ko pasulj, nema onog smaranja... Sad cu ovako, evo, vidite... Kad sam se tek preselio u London dobio sam posao u hotelu, pa sam posle milion narudzbina za prokletu salatu od tunjevine naucio bas brzo da ljustim jaja... (Eto, to je ono sto postujem kod njega, covek ne krije poslovne tajne nego prenosi iskustva i odaje trikove).

Sad slusajte, pordjajte jaja ovako, tako sest jaja (uzduz, po sredini). Sad je tu malo mocarele i parmezan. Ovo (veca kugla mocarele) cu da isecem na 6 ili 7 komada. Mocarelu i parmezan volim zato sto parmezan ima genijalan ukus, fin sirast ukus, a mocarela se lepo topi pa se onda fino razvlaci. Eto tako, uzeo sam rende pa cu da narendam odgore poprilicno parmezana, oko par saka... (energicno renda i jos energicnije stenje).

Treba mi bosiljak... samo cu da otkinem stabiljku, pa cu da ovo prekrijem bosiljkom (cele listove). Bosiljak, sir, parmezan, mislim, oprosti, ali to je jedna od najboljih stvari na svetu... imam tu i malo susenog paradajza, ali vi mozete da koristite i obican zgnjeceni bebi paradajz.
-To je kao gotov sendvic, zar ne?
Da, kao gotov sendvic, ali je pecen, zar ne? Prosto ko pasulj. Ovo je interesantno. Uzmes ovaj kraj i ovako ga presavijes. (Presavio je jedan, duzi kraj preko celog fila, dotle, a ostaje jos 5-6cm folog testa do kraja). Na smrt je prosto, jeli? A onda nastavis da ga savijas. Zamisli, kad se to bude peklo, i sve ono pocne da se topi...

Sad kad smo to uradili, izgleda kao velika vekna. Sad treba da je spojis u krug, otvoricu ovaj kraj i u njega cu zavuci ovaj drugi, to je bas lako. Sad cu malo da ga istipam (misli taj spoj). Izgleda kao poprilicno dobar krug. Uzmi fini posluzavnik (ma pleh bre)... Malo ga pospi brasnom (taj pleh)..Sad malo maslinovog ulaj premazi odgore (hleb). Divno, pogledaj samo... Rastrljate ga malo, tako ce postati bas fino hrskav i rumen. Imam i malo ruzmarina, samo ga iscepkajte. Pogledajte to, bice bas fino. E, ovo je slana vekna. Stavicu je na stranu na trenutak.

Slatka vekna od hleba, nutele i banana
A onda ova druga, nju cu damo da razvijem i posucu je s malo brasna, pa cu da je razvijem isto onako, samo da bude malo duza i malo tanja. Sad cu da uradim nesto bas seljacki ali morate da mi oprostite, zato sto je bas kul. Ovde imam malo «Nutele». Od ovoga nema bolje. Iskoristicu celu teglicu (ja mislim da je to oko 400 gr) i razmacu je. Lepota jedna!
-Fantasticno.
Samo je razmazite preko tri cetvrtine testa, dotle otprilike. Imam ovde i neke banane, treba mi samo par (dve, kaze se dve). Olustite samo jednu traku kore i iseckajte je ovako (na kolutice)... Pa je izvrnite na fil.
-Jel moze i neki drugi fil?
Da, bilo koji dzem, sve sto volis ce biti fino. Da ti kazem, zaboravio sam nesto. Imam i prepecene lesnike.(krupno mlevene) pospite ih odgore...Sad je urolajte ovako, kao strudlu. Stipkaj, stipkaj, stipkaj, motaj, motaj, motaj. Kad to zavrsis napravi puza, tako da samo malo cokolade iscuri. Samo zavuci kraj ispod. Sad cu da je stavim na pleh, evo ovako. Pogledaj ih...

O, da! Mozete da je premazete maslinovim ulje (nemoj, molim te)ili sa malo mleka, tako ce dobiti finu koricu. I da bi dovrsili stvar, ponovo je pospite lesnicima, i to je to, zapravo. Mogao bih da je ostavim da odstoji, trebalo bi na 15 minuta, ali to je savijaca, ne treba joj to. Moze da se podize i u rerni.Sad cu samo da ih stavim usred rerne na 200 stepeni na jedno 35, 40 minuta dok ne porumene i postanu hrskave i to je to. Sad idem u kupovinu, Dzeeeef, molim te izvadi hlebove iz rerne za oko pola sata...


By Branislav Cetina (Bcetina) (ns-216-97-ppp.beg.sezampro.yu - 216.236.216.97) on Monday, June 24, 2002 - 7:41 pm: Edit Post

... nastavak 23

(Ide u kupovinu, kupuje svezeg lososa i neke rozbratne ili ramstek, pojede sladoled i evo ga nazad).

fenomenalno, pogledaj, cak su i pocistili, gospode (vidite kako su kuvari dibro drustvo)... A nije im ni zagoreo hleb. Bravo Dzefe, bravo. Divno hajde da doruckujemo (uzima hlebove i onaj posluzavnik sa jogurt-dzemom i izlazi na terasu)

Losos u novini
Hocu da napravim jedno sjajno jelo od lososa za veceru. Svi umiremo od gladi, probudio nam se apetit, pa sam kupio velikog lososa, pogledaj ga... Postoji jedan stvarno fantastican nacin za spremanje ribe, bilo koje ribe, zapravo (aha, znaci moze i recna) ali je losos idealan zato sto je pomalo uljast (znaci masan). Umotas je u novine pa je peces na rostilju i dobijes onaj sjajan blago dimljeni ukus koji prolazi kroz ribu, sto je potpuno idealno.

Samo cu da natrljam ribu sa malo soli i bibera spolja i iznutra... Imam tu i malo semena moraca, odlicno ide uz ribu, a i ukus mu moze biti sjajan. Slaze se i sa piletinom. Samo ga pospite preko cele ribe. Necete ga jesti, vec ce dok se losos pece, kroz paru svemu dati divan ukus. Ovo mozete da radite i sa sardinama, pastrmkom, sa celim lubinom, ma bilo kojom ribom, u stvari.

Kad to odradite, tu imam i neke fine travke i da vam kazem, u bas velikim kolicinama. Malo sam preterao, ali znate kakav sam kad su travke u pitanju. Imam ovde persun, ruzmarin, bosiljak, mirodjiju... Mozete da stavite jednu travku a mozete i punu saku. Samo cu sve da iscepkam, zadrzacu sve stabiljke i to, zato sto vam treba bas sav ukus. Ruzmarin, sve, cak, i mladi luk, sve iscepkajte na male komadice i sve lepo promesajte, da bi se ravnomerno rasporedilo i onda time napunite ribu. I to ce, zato sto je u samoj duplji, da isparava pravo u meso rine. Stavicu i sloj travki na dno, pa cu da stavim ribu odgore, i onda cu da stavim travke i odgore, evo ovako. Znaci riba ne lezi na novinama, nego na travkama.

Imam tu i limun. Isecite ga, poredjajte ga odgore. (preko trave). Uzmitenekoliko kriski pa ih stavite u sredinu. Samo uradite isto sto i sa travkama. Stavite nekoliko i odozdo. I sad treba bukvalno da ga zavijete kao bozicni poklon. treba onda to da pricvrstite pa da zavijete i da je presavijete ovako.

Gde mi j e konopac? Morao sam da se ogrebem od prodavca ribe za malo konopca. treba samo da uvezete ribu, svejedno kako, samo je zamotajte... A mozete i ovako da je uvezete. Samo zamislite kako ce ispasti... Stavicemo ovo na rostilj, i odmah ce poceti da gori, a travke i limun i onaj mladi luk iznutra ce pustiti paru na to, i posisace sav onaj divan miris. A onda kad pocne malo da se pusi, dobicete svog sopstvenog dimljenog lososa, druze bice kul.

Sad treba samo ovo da pokvasim da ne bi prebrzo gorelo. Dobro cu ga namociti..(pridavljuje ga u kofetinu sa vodom gde hlade pivo i drze limun. Namace ga i nosi na rostilj. Izgleda kao paket.).

(Uzima obarene mlade krompirice, koji su se dok je on pripremao ribu kuvali u serpi na rostilju.) Ovo je tako lako. Samo sipajte krompirice u ovo (na podupljen sloj alufolije).
-A koliko su se kuvali?
Kuvali su se dok nisu omeksali u slanoj kljucaloj vodi. Divno (jedan je smazao). Dodacu im malo soli, malo bibera i malo maslinovog ulja. Samo da bi svi bili bas fini. Sad malo ruzmarina, samo cu ovako da ga iskidam. On ce malo goreti i otpasti, pa nema ni veze, mozete da stavite i stabljike i sve. Tu je beli luk sa njim bukvalno uradite isto, ubacite sve zajedno unutra (samo je razbucao glavicu, da se odvoje cenovi). Malo promesajte, kad ovo bude gotovo, bice tako ukusno. Samo zguzvajte ovako alufoliju, dobicete kao neku tasnu. To mozete da ubacite i u rernu dajte mu 40 minuta na 200 stepeni ili ga bacite na rostilj nikad se ne zna koliko mu treba na rostilju, pola sata, 40 minuta. Zalepice se za foliju i postace bas hrskavi i primice divan ukus belog luka i ruzmarina i takvih stvari. To je samo jedan... od mudrih malih trikova. Idem da bacim ovo na rostilj pa onda moram jos nesto da odradim. (Usput je okrenuo onu ribu u novinama, gorela je blago. Sad ne znam kako proceniti kad je gotovo?).

(Odneo je zamotuljak na rostilj i sada vadi one lepe junece snicle to je valjda rozbif, nije biftek i nije rozbratna). Pogledaj ovo, sjajno, druze. kakav dan. Slusaj, kupio sam par odrezaka. Sta je rostilj bez par odrezaka? Hejli? –Molim? –Jel mozes da nam ispeces ovo? Samo cu da ih posolim sa obe strane. Da budu srednje pecene.

Tajlandski sos za meso na rostilju, kao dresing za salatu
A ja cu napraviti jedan tajlandski sos. Malo papricica, malo djumbira, pravi se bas brzo, a razlika je velika u odnosu na stare dosadne odreske. Samo cu da izrendam papricicu tamo (u ciniju za salatu). Ostavite i semenke, sve. Mozete i da ih bacite, ali iskreno, bas nam se jede ljuto. Treba da dobijete fine ljuspice od papricica, to je bas fino. Izrendacu 2 ovakve (lepe crvene).

Imam tu i djumbir, obozavam djumbir, mnogo je dobar. Samo cu da ga oljustim. Mnogo volim da rendam djumbir, to sad stalno radim, vise ga uopste ne seckam, samo ga rendam. Ako ga sitno izrendate, dobicete kao neku kasu i sav onaj sok koji iz njega tece. Obozavam da izrendam malo djumbira u malo limunade, dodas led, krisku limuna... Da ti kazem, to je jedno od najboljih pica, brzo se pravi (i dodas sode i to je valjda onaj dzindzer ejl, valjda. Nisam probao ali sam nacitan).

Imam ovde i malo belog luka, treba samo malo, oko pola cena. Samo ga oljustite...
-Hoces li i njega da rendas?
Da, sve cu da rendam. To je divno, znas, samo rendas (za sos se uvek renda da se ne oseti pod zubima, dok za salatu nema potrebe). Necu da iskoristim i drugu polovinu, jak je kad je sirov.

Hejli mi pece odreske, svaka joj cast.
-Fino je kad imas sve rte kuvare oko sebe.
Da, ali nista nisu radili ceo dan. Ovo im je prvo kuvanje danas. Dobro, tu su mi papricice, djumbir, beli luk, i sad mi treba fini... Treba vam oko 8 supenih kasika soja sosa (pazite to je prilicno slano). I malo maslinovog ulja. Sad samo sve to promesajte, pa ce svi ti ukusi, znas, papricice, ljutina papricica, svezina djumbira i belog luka, to je kao preliv za salatu ili neka marinada. Probaj malo. Da ti kazem, ne bi mu skodilo malo limuna. Bas je fino s malo limuna. U stvari, da, prosli put sam ga pravio sa zelenim limunom... Samo malo limuna... To ce ga preseci, bice bas fino. (iscedio je jednu polutku limuna) Da probamo malo. Opako. to je savrseno.

Da ti pokazem sta sam napravio. Imam ovde malo paculi mente. To je cudno, ljudi misle da na rostilju moze da se pece samo rostilj. Ali na primer, nama se onaj losos dimi. A ovu paculi mentu sam stavio u foliju, dodao joj vinsku casu vode i malo soli i skuvao je na pari. Znaci tu mozete da kuvate i povrce, to je prosto ko pasulj, a mislili ste da to ne moze.
-Sta bi ti bila alternativa za paculi?
Ako ne mozes to da nabavis, moze kelj, zelje, spanac, maldi luk. takve stvari, znas,a i mesavina svega toga bi bila bas fina. Ali mislim ovo je malo autenticnije.

Sad samo poredjajte zelenis na tanjir, tako, divne boje... Sa odrezaka skinite masnocu, masnoca bas i ne ide uz to jelo, ali je dobro peci meso sa njom. Samo cu da ga iseckam ovako (popreko, zasek ukoso), da bude centimetar debelo, pod finim uglom...Sad stavite meso na tanjir (preko zelenisa) Eto tako. Dobra stvar je to sto sam imao 3 odreska, a kad sam zavrsio, izgleda kao da ga ima mnogo vise. Eto vidite, sve je gotovo. (Moram da primetim da je meso iznutra vrlo roze da ne kazem crveno. A rekao je srednje. A on zna sta govori. Zakljucujemo da junetina na rostilju mora biti zivahno rozikasta iznutra da bi bila srednje pecena. Kad je dobro pecena onda je valjda bledo roze, a onako skroz braon ne bi smela nikad da bude jer bi takva bila tvrda i zilava i tesko jestiva. Zato se kod nas to valjda slabo jede kad svi vole res.) Promesaj malo onaj sos.
-Izgleda divno.
Da. Prelij s njim meso. Svi ti sokovi koji cure iz mesa, prelice povrce. Ovo je stvarno dobra letnja hrana.

Dobro, hajde sad da pojedemo ovaj rostilj. (Na pesak su stavili jednu dasku za jedrenje, prekrili je necim, valjda kuhinjskim krpama ili sl. i odozgo poredjali djakonije, posedali okolo i jeli. Ribu su odmotali, zacepili i i raskrilili ostatak novina, uklonili travu i sekli parcice ribe i sluzili ih bez koze. Onda pored toga po parcence snicle i onog zelenog povrca i lepo su jeli uglavnom rukama i pili pivo takodje rukama, to jest iz flse. Posle je podelio po kutiju kupovnog sladoleda i po plasticnu kasicicu. Normalno, na plazi su. Da, sve to se desava na plazi ispred te kuce koju su iznajmili. Posebno me impresionirao rostilj, veliki sa nekakvim ukrstanim nogarima, valjda pripada kuci. Tja. Ovo sa ribom bi moglo da bude efektno ali ima dosta sansi da ne uspe, treba probati. Kako li bi izgledalo sa pastrmkom ili kecigom. Hm.)

NARODE MOJ, KRAJ! Ovo je bila poslednja 23. epizoda serije GOLI RUCAK. Ko hoce, ima sta da nauci.

Budite pozdravljeni i prijatno, Bane
ps nedostajace mi.


Add a Message


This is a private posting area. Only registered users and moderators may post messages here.
Username:  
Password: