TV kuv. Dzejmi Oliver 9-12

beograd.com discussion board: Cookery (Kulinarije) [Moderated]: Dzejmi Oliver sa TV: TV kuv. Dzejmi Oliver 9-12
By Branislav Cetina (Bcetina) (b243.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.243) on Monday, April 15, 2002 - 10:04 pm: Edit Post

Goli rucak 9
Savrsen dan
12.Apr.2002.

Planirao je miran dan, malo ce da ode u kupovinu i posle da sredi neke sitnice po kuhinji, malo da popuni zalihe ljutih papricica i tako to. Popodne sa ortacima na karting i mirno vece sa devojkom.

LJUTE PAPRICICE U ULJU KAO PONOCNO POSLUZENJE
Uzeo je neke crvene i zute ljute papricice, ali okruglaste, kao male babure. Presekao ih je na pola, uzduz, (zadrzao je raspolucene drske), povadio seme i oprao. Tako je ljutinu smanjio dva puta, a opet je jos dosta ostalo. Pazite kod ciscenja i pranja jer ne samo da su vam prsti ljuti, nemoj neko slucajno da protrlja oci, nego se i u vazduhu oseca jaka gorka ljutina. Tja.

Sad ih ocedite i stavite u vatrostalnu posudu, dodajte lovorovo lisce i nalite sa dosta maslinovog ulja. Treba da ogrezne, znaci puno ulja, za utehu ne mora da bude neko skupo i kvalitetno. Peci u rerni na 200 C, tako ce papricice postati meke, bice fine i jestive, ali ce zadrzati taj divni oblik cinijice. To nam treba. Necemo da ih pecemo toliko da se sasvim isprave. Tresnite ih u rernu na pola sata, i posle ih izvadite i pustite da se hlade jos pola sata. Eto sad su bas, bas meke, ali su zadrzale svoj oblik, jos uvek su kao cinijice, pa mogu da stavim u njih neke fine stvarcice. Sad ih ocedite od ulja. Ulje nije uguseno papricicama, ima samo onaj divan sladak ukus pecenih paprika koji je sjajan.

Naravno da necu da ga bacim, vraticu ga u ovu istu flasu i koristicu ga za razne stvari, za picu, sir, salate, ribu... Naravno da je ljuto, malo grize, pa bilo je u paprikama. Sad cepa list iz sveske, pravi fisek i i koristi ga kao levak da bi sipao ulje u flasu. Radi (ma znao sam taj stos).

Sad cu da napunim ove papricice. Uzecu incune i kapare. Iste kolicine i fino iseckati, ne bas da se samelje, nego onako srednje krupno. Sad je tom smesom punio polutke paprika, onako prstima pa pritisnes malo, koliko stane, i redjao u teglu. Cekace vas zadovoljstvo u frizideru, i prosto ce vas moliti da ih stavite u salate, na przenu ribu, da ih jedete same, kao meze uz pice, slazu se uz casu bilo cega hladnog, i onda cela ova slana stvar... Za mene je to sjajno. Kao kad odes u bar i jedes masline i to te bas pripremi za veceru.

Obozavam to, ali ako hocete da ovo stvarno bude nesto posebno, izvadite ih i onda samo sitno iseckajte bosiljak, persun, rukolu, sve to ili posebno, pa ih zacinite sa malo balzamskog sirceta, pa to stavite odozgo, i ta svezina, ha, to je prosto... Najbolja stvar koju sam ikad pojeo. A ne morate ni da ih stavljate u teglu. Jedite ih odmah.

Dzuls ne voli papricice, mnogo je nerviram, jer, uvek radim nesto bas do kasno, proba sa bendom ili tako nesto, do jedan, pola dva, pa ogladnim i moram nesto da zvaknem, odem do frizidera i uzmem malo bajatog hleba ili tosta, malo papricica, kiselih krastavaca i komad sira, a moja devojka se obicno probudi kad cuje frizider kasno nocu. I onda kaze, «Sta to radis? O, boze, mrzim te!» zato sto zna da cu da dodjem u krevet i da smrdim na krastavce i proklete papricice i te stvari koje su joj odvratne. (Dok je to pricao, skoro je napunio teglu punjenim papricicama). Dobro, sad cu da nalijem maslinovo ulje, sipajte pazljivo ovako sa strane da se ne istumbaju, treba da ih prekrije. I gotovo... Grickalice koje stoje i po nekoliko meseci. Dzuls ce biti presrecna kad ovo vidi u frizideru.

NAMAZ OD PLAVIH PATLIDZANA,
LICI NA MEKSICKI GUAKAMOLI ILI ARAPSKI HUMUS
Tako nesto. 4 velika plava patlidzana pekao sam u rerni na 250 C oko jedan sat. (a ja kazem, prethodno ih izbodite da ne eksplodiraju). Sad ih je rasporio i vadi im utrobu kasikom i prica... Dobili smo ovu bas meku unutrasnjost slatkog mirisa koja je postala skoro kremasta. Fantasticna je. Ovo zovu sirotinjski kavijar, mada uopste ne lici. Tja. Ja ga zovem momacki Eseks-kavijar, to je malo finije ime, znate.

Sad treba samo da izvadite tu unutrasnjost, izlazi bas lako. Mozete da je stavite u multipraktik i da je sameljete, ali mislim da tako gubi svoj karakter, pa cu da je mesam i seckam kasikom dok dodajem ostale sastojke. Stavicu kim jer kim je fantastican zacin (slazem se). Bas je onako drzak, tresne te pravo u lice. S njim morate da pazite, uzecu samo dva prstohvata. Ako mi bude trebalo vise, dodacu ga kasnije, ali to je dosta. Sad ga smrvite u prah (on koristi kameni avan), dodacu ovde malo belog luka, to ce biti fin ukus iz pozadine... Treba mi jedan cen normalne velicine, samo cu ga oljustiti, dodati u avan i stucati. Kad se to pretvori u finu pastu, stavite ga na patlidzan i dobro sve promesajte. Ako ga ubacite tu dok je jos toplo, odmah ce poceti da pusta ukus.

Sad treba malo da podstaknemo ukus maslinovim uljem, solju i biberom i sada ce poceti da dobija fini ukus. Stavicu oko 5 supenih kasika maslinovog ulja. Da, to je dobro zacinjeno i sad ima dobar ukus, ali ipak treba da uravnotezimo tu uljastu stvar limunom i sa malkice korijandera (lista). Treba vam nesto tako kiselo, to je bas vazno, imate taj uljasti, kremasti plavi patlidzan, imate tu kim, pa je to kao neki zacin, ali ce limunov sok zapravo da ga izvrne naopacke. Tako da vam treba oko limun i po za tu stvar. Ma dosta je i samo jedan limun, (proba) ovo je jos uvek toplo pa ce kad se ohladi biti predivno. Imam ovde i finu vezu korijandera koju sam oprao i istresao. Uzecu samo pola toga (inace veza je trostruko veca od nasih perdjun veza), sitno cu ga iseckati, zato sto su ove stabiljke bas, bas slatke i hrskave, a kad stignem do listica, njih cu malo grublje. Kad ovo bude gotovo, mmm. Ukus mu je tako dobar, da sam ga cak i sluzio na tanjiru, veliku kasiku, kao krompir pire, uz jagnjece kotlete ili tako nesto. Moze cak i velika kasika toga uz neki zelenis ostrog ukusa kao sto su rukola ili potocarka, ili uz skoljke ili cak uz stvari kao sto je bela riba, to je sjajno, ili uz skoljke, apsolutno fantasticno. Uz jagnjetinu, jos bolje uz pecenu jagnjetinu, pa isecenu... Super, bas je fino. ‘Oces da probas malo?

Sad cu da napravim jedan topli sendvic. Upalio je plin, stavio resetku preko plamena i odozgo dva debela parceta belog hleba. Pekao ga je sa obe strane, onda obrezao koricu i svaki presekao uzduz, stanjio ga na dva tanja parceta i propekao te strane sto su bile unutra. Onda je namazao to onom pastetom od plavih patlidzana, i sa uzivanjem jeo sa snimateljkom koju mi ne vidimo.

Onda su dosli drugari po njega pa su otisli na karting. Posle voznje su popili po pice u kaficu i onda je on otisao u kupovinu i kupio jedan ogroman biftek. Pozvao je ekipu na klopu i napravice nesto brzo, sareno i fantasticno ukusno, stvar za slavlje, idealno.


By Branislav Cetina (Bcetina) (b243.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.243) on Monday, April 15, 2002 - 10:06 pm: Edit Post

...nastavak...

KARPACO
Stavite tiganj na vatru... Napravicu karpaco, juneci karpaco, je li, sto se obicno jede sirovo, ali cu ja samo malo da ga bacim na vatru, i dalje ce biti sirovo, ali ce imati finu przenu ivicu i bice oblozen zacinima i travama i takvim stvarima.

Dobro, imama ovde seme korijandera, to vam je mali trik, treba vam cela saka jer vam je seme korijandera vrlo blago (bogami ja se bas ne slazem, vrlo je aromaticno, jak kolacarski miris, a opor i ljutkast ukus, ja to utucam u brasno kad mesim hleb ali po sasvim malo, kafenu kasicicu) u poredjenju sa listicima korijandera koji su mirisni i svezi (e to ne znam, nisam nikad ni video ni probao, moracu bar da ga procitam). Istucite ga (tras, tras, tras) i miris ce odmah izaci, to volim kod avana, fantastican je (jeeeste, sto bi reko Voki).

Sad cu po dasci za seckanje da nasolim biber, krupnu morsku so, ovo istucano seme korijandera, svuda okolo pa cu u to da uvaljam ovaj biftek i da ga malo pritisnem da sve lepo prione na nj. Stavicu i mrvicu ulja, koristicu ono ulje od papricica, rekao sam ti da ce dobro doci. Sipacu to na meso, a onda cu samo malo da ga utapkam da dobije i mali sloj ulja, da se ne lepi. Tako da je biftek bio sav oblozen zacinima ko djevrek susamom.

Przenje, da pokrenem sve te zacine i ukuse. Prevrnucu ga svakih minut, minut i po, a sad cu da nadjem neke fine stvari da pospem preko mesa. Skrenucu malo u pravcu tajlanda, to je malo neobicno, ali je stvarno ukusno, spremio sam korijander (list) i djumbir (svez koren). Prvo uzmite vezu korijandera, urolajte lisce kao cigaru pa ga sad seckajte na rezance. Sitno ga iseckajte, celu vezu (to su velike vez bar 3 puta vece nego nase veze persuna sa pijace). Okrece meso na sve, cetiri strane, dok se svaka ne zapece.

A sad djumbir... Samo ga sitno iseckajte na tanke stapice (sibice)... Evo meso je dobro zapeceno sa svih strana, sad cemo da ga sklonimo sa vatre, i da ga ostavimo da se odmara 5-10 minuta. –Zasto se to radi? Pa, zamisli da si ti bas topla, a ja te ubacim u ledeni bazen, skupices se ovako eeee... Za meso isto vazi, samo obrnuto, ako imas hladno meso, i bacis ga na vreo tiganj, stegnuce se i zgrciti uuuu... pa ce se sav taj sok kuvati u sredini iiii... a kad ga budes ostavila da se opusti aaaah.. bice ono... HAMLET MOMENT, znas, malo ce da se smiri... A sok ce da se vrati tamo gde treba da bude. Kada ga budete sekli bice meko, a ukus divan, topice se u ustima. Inace je zilavo ko stara cizma. (oooo...)

Sad mi trebaju papricice i rotkvice. Pogledaj te divne rotkvice. Lisce je ... probaj jedan. Mmmm, tako je ukusno, (prosli put je to objasnio kao kad stavis jezik na bateriju i napravis spoj, po meni malo suvise divlje, oporo i ostro, mozda dva-tri listica na gomilu salate, sitno seckano da se temeljno izgube) stavicemo ga kao podlogu na tanjir i izgledace bas fino. Sad cu da ih iseckam na listice (on zadrzi santimetar drskica i onaj brk sa druge strane), a tu su i papricice, odsecem peteljke, presecem uzduz, izbacim semenke i pokusacu da ih iseckam najtanje sto moze, i pod uglom.

Dobro, sad smo mirni. Treba mi jedan veliki tanjir. Uzmite meso i mozete da ga secete. Vidis kako je lako, za tren je gotovo. Isecite ga najtanje sto mozete... Kad ga ovako isecete i zacinite kao mi, nahranicete osmoro, desetoro ljudi, tako da se ovaj skup komad mesa bas isplati. Ako budem imao srece, ostace nesto za sendvice sutra. Dobro... Vidite kako je prosto. (A ono, bato, crveno, ljubicasto, zivo zivcato, samo okolo po pola santimetra propeceno. Ovi su ko moja zena, pojeli bi kravu u trku.)

Sad uzima veliki tanjir i po njemu posipa lisce rotkvica (pusta struju kroz bodljikavu zicu ). Divno lisce rotkvica, lepo je i ostrog ukusa, raspite ga po celom tanjiru, jedan sloj, a onda ovako neobavezno slozite po tome meso, cela ideja je da se napravi samo jedan sloj, da bi se svi ovi ukusi smestili i da bi se pomesali. Sad treba da uzmem ovaj djumbir, pa cu iz visine da ga pospem po svemu. Mora da bude iz visine (ne vasione), da ne bi sve palo na jedno mesto, pa sad korijander isto tako... Pa rotkvice... Pa papricice... Sad je to prva liga. Sareno je i izgleda kul, ali da bi se sve to povezalo, uzecu malo susamovog ulja (uh, bre to je uzasno jako i aromaticno, tesko), to je veoma mocna stvar, samo ga lagano sipajte i onda u sredini ovako u krug. Zatim soja sos, ne stedite na njemu, pobrinite se da svaki komad mesa dobije svoj deo soja sosa (ne zaboravite da je meso slano samo po obodu, zato treba soja sos da ga posoli ali i da ga malo marinira posto je takoreci sirovo meso). I sad je tu ovaj zeleni limun, iscedite ga... I to je to, druze, divota, svaka nam cast.

SALATA SA SPAGETIMA
Ono sto najvise volim kod salata je to sto mozete da uzmete pecurku, da je iseckate lepo i tanko po duzini i odjednom izgleda skoro orijentalno, znate. Ovde imam i rukolu, sojine klice i crvene i zelene paprike. Tu mi je i mladi luk. Mozete da uzmete 4 stvari ili 10 stvari, glavna stvar je da je sve hrskavo i da lepo izgleda. Sad to sve na gomilu, divan mladi spanac...

U drugoj serpi se kuvaju spageti. Imam jos korijander i nanu. –Zar nije to cudno da mozes da pozoves gomilu ljudi na veceru, tek tako? Hrana ne mora uvek da bude tezak rad ili smaranje ili nesto zvanicno, znas, prosto pozoves ekipu i dobro ih nahranis. Cim stignu, dacu im malo mog momackog Eseks-kavijara, malo tosta, izvuci cu i moje punjene papricice, i dovrsicu ih sa malo rukole i balzamskog sirceta, odusevice se

Eto, to ti je moj savrsen dan, bar izgleda kao da ce biti. Najbolje je kad ti dodje ekipa na klopu. (Iseckao je koriander i sad cedi testeninu) Ocigledno da ne treba da stavite vrele spagete u ovo fino, hrskavo povrce, pa cemo lepo prvo da ih ohladimo. (Ispira ih pod hladnom vodom), neka se ocede. Ovde imamo indiske orahe, stavio sam ih u rernu na pet minuta tek da budu rumeni, sad su fantasticni, kad naidjete na njih, to ce biti malo iznenadjenje, ukus im je divan.

Sad cu da napravim zacin za salatu. Nedavno sam poceo da ga pravim u tegli za dzem, pa sve sto mi preostane stavim u frizider, i koristim tokom sledecih par dana, to je bas dobro. Iseckacu papricicu, ovog puta necu bacati seme, iseckacu je fino i tanko (pa u teglu). Beli luk, samo malo belog luka, treba mi samo za ukus u pozadini, sitno ga iseckajte i uzmite komad djumbira velicine palca, koji cu sad sitno da iseckam da bude fin i sladak. U teglu. Uzmite zeleni limun i njega iscedite u to, 4 zelena limuna. U teglu. Sada nam tu treba i soja sos, par supenih kasika, samo da mu da onaj divan ukus (u teglu), a treba vam i supena kasika susamovog ulja (u teglu) zato sto je bas jako, ne treba da preterate. I sad maslinovog ulja dva do tri puta vise nego soka od limuna. U teglu. Eto toliko. Sve u teglu. Poklopite, protresite neka se dobro promucka da se sjedini ulje i sok od limuna... Sad je na onaj iseckan zelenis tresnuo ocedjene i ohladjene spagete pa sve to prelio ovim dresingom za saltu. Sad zavrnite rukave i to lepo promesajte, naravno rukama. Kakve divne boje... Ima divan ukus i mirise divno.
(U teglu, nego sta, gde bi ti mene, tu te ja.  iz one Vokijeve pesme).

DESERT
Da vam pokazem sta imam u rezervi ako je potreban desert... Moje tajno oruzije... Ako ne znate sta cete, Uzmite kupovna medena srca, probusite kese da ne eksplodira, pokrite krpom i tucite ih batom. Smrvite ih i samo pospite po kupovnom sladoledu od recimo vanile i gotovo, imate desert.

Tako. Prvo je posluzio patlidzan-kavijar preko tosta, a papricice-papucice punjene zelenisom, bez hleba. (!) I bez sira.(!) Tja.(!) Posle, u zelenisu zatrpano zivo meso i hladni spageti, kao salata, pogadjate, sa zelenisom. I posle sladoled sa smrvljenim medenim srcima. (Bez zelinisa). Ha.

Onda su se na podu trkali automobilcicima na baterije, cika, vriska i veselje. Sito pa besno. Mladost, ludost. Ma salim se, lepo je videti kad se neko lepo provodi. Znate ono, hevingfan, ma vi sigurno znate, a ja cu za svaki slucaj da pogledam u recnik, stigle me godine pa me secanje izdaje. Sto rekli penzioneri, «volimo mi meso, rado ga se secamo».


By Branislav Cetina (Bcetina) (b226.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.226) on Sunday, April 21, 2002 - 6:49 am: Edit Post

Goli rucak 10
Idemo na trke (pasa)
April 2002

Probudio se i taman da doruckuje, a ono nema mleka. Tja, trk u kupovinu. Uzeo je i novine, da se informise o faviritima za popodnevnu trku pasa. Sest pasa jure vestackog zeca, to je uvek smesno. Osim toga, dolaze mi na veceru neki ortaci, njih troje, Ozis (Australijanci), nikad nisu isli na pse, a ja sam im pricao da znam o cemu se tu radi, a u stvari ne znam, pa moram malo da se pripremim. kupio sam «Rejsing Poust», pa sad za trku u 19:43 biram po imenima koja mi nesto znace. Ne mogu da se odlucim... «Fin po prirodi», moj slucaj, ili «Dzim rok zvezda», takodje moj slucaj...

Napravicu im jedno vrlo ukusno domace jelo, sve je u plehu, nema mnogo pranja. Bice bas jako i jezgrovito, jer ce veceras biti malo hladno, pa sad moram da krenem na posao.

KORPICE OD LISNATOG TESTA SA KREMOM OD VANILE
Kupio sam obicno lisnato testo u supermarketu, pa cu da blago pobrasnjavim radnu povrsinu i razvuci cu ga da bude 3 puta vece. U restoranu ga pravim ali kod kuce mogu da koristim i smrznuto. Da malo ozivimo ovo kupovno. Ovde imam jedno celo jaje, razbicu ga prstima (muti ga prstima), ovo je samo da bi bilo lepljivo, ne treba vam celo jaje, ovo je zapravo tracenje, ali treba da bude bas lepljivo (brise prste umazane jajetom svudo po testu, ali neuspesno, morao je posle i da pere ruke).

Kad smo vec tu mozemo i da ga zacinimo. Malo muskatnog orascica i malo cimeta. Orascic samo malo da zamirise, samo malo...A onda je tu i cimet, s tim treba biti velikodusan. Secer je veoma vazan, jer ce natopiti testo kad se otopi, sto je divno. Znaci, poprilicno secera, i sad je lako...

Ovo radim i sa hlebom i pesto sosom, to je fantasticno. Samo ga urolajte, (ko tepih) da ne bude labavo i stipkajte ga. Jaje ce ga zalepiti. Sad lici na Celsi veknicu (ja bi reko na palacinku). Secem kriske oko 3 cm debele, vidite te okrugle komade, izgledaju nevidjeno kul. Ispeci cu samo sest. Ostatak umotajte u samolepljivu foliju i zamrznite (po drugi put, zar se i to sme?). Stavite malo brasna na radnu povrsinu i uspravite valjcice tako da se spirala lepo vidi, na gore. Sad svaku pritisnite obrasnjavljenim dlanom tako da dobijete kao lepinjicu, onako puzoliku. Zatim je oklagijom razvaljajte da bude fina i tanka. Dok to radimo, videcete kako se pretvaraju u ove otkacene krugove. Mislim, ovo ce verovatno visiti, pa ga zavucite ispod (valjda sam kraj). Najvaznije je da budu tanke... Sest... gotovo. Jos treba da ispecemo ove lepotane.

Sad jedna pametna ideja, koristim spoljnu stranu case, sad vidi, stavi malo putera na ruku i razmazi ga po casi, sa strane i odgore (po dnu, spolja). Kad smo to zavrsili sad se nece lepiti, moramo da stavimo i malo brasna na to. (Kao prvo case su kao za vodu, staklene, konicne, blago se suzavaju ka dnu. Okrenuo ih je naopako i sa spoljne strane namazao puterom pa ih je tom stranom zamakao u kesu sa brasnom i malo otresao). Obicno staklo ce izdrzati 190 C bez problema, trebace nam samo 15 minuta. Nemojte to bas sa svojim najboljim kristalom. (Poredjao je case naopako i sad preko svake stavlja po jednog od onih lepotana). Napravicemo im faltice, kao na nekim smesnim pantalonama, na kiltu ili tako negde. Nije to ona francuska vrsta peciva gde je sve iste velicine, a ako nije onda se neko rasplace...Eto, to je to, gotovo. Prosto ko pasulj. Treasnite ih u rernu na oko 10-15 minuta, na 180-190 stepeni dok ne porumene.

(Vadi zlatne korpice iz rerne i glasno se divi). Tako, bas fine tortice, covece. Taj karnercic izgleda bas slatko... mada ne bi trebalo da bude tu. Trebalo bi da bude mnogo muzevnije od toga, ali eto. Sad cu da napravim krem fil, to je veoma vazno, jer je ovo krem tortica.

KREM
Dobro, sad mi treba pola litre slatke pavlake, zagrejacu je skoro do tacke kljucanja (sipa u serpu i stavlja na ringlu). Treba mi i sest jaja, ova su bas velika, domaca, naravno (eto, za utehu, krem ce biti muzevniji). Koristicu med umesto secera, sest kafenih kasicica, znaci po jedna za svako jaje (sve u istu cinuju).

Stapici vanile... Rasecite ih po duzini i izvadite to divno seme pa u ciniju. Sad cu ovu torticu da odvedem u jednom malo drugacijem pravcu. U to stavite i koricu pomorandze (renda malo kore).

Sve pomesajte. Vanila izgleda sjajno, vide se te male semenke, a ovde se prave mehurici sa strane (gleda u lonce sa slatkom pavlakom), sklonicu ga sa vatre i umesati pavlaku u ovo (sipa vrucu pavlaku u posudu sa jajima), vazno je da neprekidno mesate inace cete dobiti kajganu. Cim to zavrsim, vraticu krem u serpu, i sve vreme cu ga mesati. Stavicu ga na srednje jaku vatru. Vazna stvar je da dohvatite sve strane i ivice, imam srece, moja serpa je obla. (Energicno mesa zicom).

Dobro sad cu da napravim malo karamela. Uzecu... ne smem da prestanem da mesam... dobru saku secera, dodajte mu i malkice vode (sad on izvodi piruete dohvatajuci drugi tiganj, secer i vodu jednom rukom dok drugom sve vreme mesa nas muzevni krem. Tja, a vi spremite unapred da vam bude pri ruci). Supenu kasiku vode... Stavite ga na vatru. Karamel je samo secer, zapravo. Sipacemo ga preko svega, i bice neverovatno, bice divno, kremasto, sirupasto, a ispod hrskavo i slatko... (Sve vreme mesa krem) vidite kako je ovo sad gusto.

Dobro je, uzmite lopaticu i napunite ove lepotice (mmm, punjenje lepotica, najbolji deo). (Sipa krem u korpice, direkt iz serpe i pridrzava zicom). Nemojte sasvim da ih napunite, ja pravim previse peciva (ako more, da ne bude bez leba) da bih malo zastitio fil. Fino sad ih malo protresite (dzigl, dzigl).

Kad karamel pocne da lici na jesen, kad bude zlatno braon, sipajte po gutalj preko svake tortice (po kremu)... Tako je... gotovo. Pusticu ih da se ohlade i sklonicu ih sa puta. Izgledaju divno.

Na poslu nas cesto zamole da napravimo kese «za poneti», pa sam stalno pravio one smesne tasne od alu-folije, a ove tortice cemo nositi na trke, pa sad moram da ih «sasijem». Uzmes lepo duuugacak komad folije (ja video oko 2 m), savijte ga na pola, zamisli da je ovo tortica, je li, (stavlja na sredinu ljuske od jaja), presavij je, izguzvaj ovako da budu pokrivene a zasticene, pa sad spoj krajeve i opet izguzvaj, da dobijes ovakvu jednu veoma cudnu tasnu, dacu po jednu gostima da ponesu, ovako (mase njima dok hoda i zvizduce), bicemo gomila neobrijanih tipusa sa malim srebrnim tasnicama, cudan sam ja momak, zar ne? (Ha, ovo trazi objasnjenje, posto nemate sliku. Nema veze, imate mene. Dugacku foliju je presavio na pola znaci uduplio je da bude jaca i duplo kraca. Onda je u sredinu stavio sadrzaj, nesto malo i savio foliju po duzini, sastavio duze strane iznad sadrzaja. Tu ivicu je sada urolao tako da ispod ostane vazduh oko sadrzaja, i to samo po sredini iznad sadrzaja. Krajeve, kad se malo odmakne od sadrzaja, uguzvati skroz tanko, to je drska, saviti prema gore i spojiti guzvanjem. Znaci tanja drska gore a dole malo napupcen sadrzaj. Jasno? Kao poprecno izduzeno slovo O).

TESTENINA, FARFELI SA KELJOM I PANCETOM
Sad cu da skuvam rucak. Hoces i ti? Malo testenine i kipuca voda. Obavezno so, inace ce testenina biti grozna. (Sipa testeninu u obliku masnica u kipucu slanu vodu, a reporterka se buni...) – Nisam bas luda za tim masnicama... –Opa, nije luda za masnicama... Uuuu. Mi ih zovemo farfeli u Eseksu, zato sto smo malo finiji.

Imam i pancetu, kupio sam je u supermarketu. To je italijanska varijanta mesnate dimljene slanine (ovo je bilo seceno na tanke dugacke trake, kao prsuta). Uzecu 8 ovih tankih snita, pa cu da ih iseckam na komadice stranice 1 cm. Tiganj na vatru, dodajte malo maslinovog ulja, samo da omeksa slaninu. Sad stavljam slaninu i przim. Treba da bude hrskava, mora da bude hrskava da bi imala dobar ukus.

I pinjole (tja, a moze li orasi?), dve velike sake, treba da budu pecene i zlatne da bi imale ukus kakav treba (misli posle przenja, jer sipao je svetlo zute pinjole). Ovo stalno mesajte, necemo da bude crno s jedne strane, a s druge strane nista, mora da bude hrskavo.

Jedan cen belog luka, samo ga oljustite i sitno iseckajte. Nisam ga ranije stavio u tiganj jer bi do sada pocrneo. Stavite ga u poslednjem trenutku i mirisace...

Smanjite vatru, dok ja dodajem glavni sastojak, a to je kelj, verovali ili ne. Ljudi obicno ne koriste ovo spoljasnje lisce, ali pogledajte ga, fantasticno je (uzima nekoliko spoljasnjih listova). Koren mu je malo zilav pa ga isecite, ovako u V i stavite listove pod tekucu vodu. Ocedis, lepo savijes u rolnu i fino iseckas. –Nikad se ne bi setila da stavim kelj u testeninu... Ne ali ja cu da te preobratim. Ovi zeleni delovi treba da se duze kuvaju nego ovi svetlo zeleni. Sto se tice ovoga ovde (sece glavicu, onaj svetlozeleni deo sto je ostao nakon uklonjenih spoljasnjih listova), treba mi samo malo, pa cu uzeti cetvrtinu, iseci i odstraniti koren i iseckacu ga.
– Kelj bas nema dobru reputaciju, zar ne?
Ima uzasnu reputaciju, ali nije on kriv za to, kad samo pomislim sta mu ljudi rade, mislim, razbijaju ga... Moja baba ga stavlja u ekspres lonac i kuva ga kao da je preziveo nesrecu u Cernobilu. (Secka ga tanko kao kupus i ubacuje serpu i protresa). Sad cu da prestanem ovo da przim, jer przenje je da bude hrskavo, sad cu da ga kuvam na pari da bi kelj postao socan. Mozete da tresnete poklopac odgore, ali ja cu da stavim tanjir, zato sto ne volim da stavljam vrelu testeninu na hladan tanjir.


By Branislav Cetina (Bcetina) (b226.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.226) on Sunday, April 21, 2002 - 6:51 am: Edit Post

...
Sad. mocarela, parmezan i puter. Treba mi dobar komad putera... Veliki komad (odize tanjir i stavlja puter velicine krupnog oraha preko kelja i mesa). Ovo je vec omeksalo. Gurnucu puter na dno. Idemo... mocarela isecite je na kockice od 1 cm (to je u nekoj plasticnij kesi pa kad je presece iscuri surutka a on uzme belu kuglu velicine tenis lopte), ne morate da merite, ali neka bude od prilike tako.

Sad parmezan, izrendajte ga... I probajte pastu ponovo, da se ne prekuva. Dobro, sest minuta i gotovo. Procedite je kao i obicno, a vodu sacuvajte u ovom loncu. Reci cu vam zbog cega za sekund. Sjajno, gotovo je (gleda kelj), da, gotovo je. Dobar ukus, dobro izgleda. Sad tu dolazi parmezan, sto je sjajno, bice bas fino i kremasto, (stavlja parmezan preko kelja), promesajte to pa dodajte mocarelu, kad pocne da se topi dobicete ono sto lici na paukovu mrezu... Sad moze i testenina (sljus).

Normalan svet kao mi kod kuce sprema testeninu i sos, pa kazemo, «Hajde sad to da pomesamo i to je to». Ali hajde razmislite jos malo. Sve je to lepo i ukusno, ali probajte sa ovom vodom od kuvanja, ona je pomalo brasnjava, gusta, sipajte malo tu unutra, i zbog sira i putera i mocarele trebalo bi da dobijete, ako nastavite da mesate, divan kremasti sos. To sam video kad sam bio u Italiji, u stvari. Video sam kako to prave u kuhinji, dok sam je overavao. Sipao je u ovo kutlacu te vode od kuvanja. Pomislio sam, «vidi ovog strokavca, stavlja u jelo staru vodu. Sta radi on to pobogu?!» Onda sam i ja probao kad sam stigao kuci i stvarno pomaze, savrseno je. (Sve vreme mesa). Izgleda bas onako kako sam zeleo. Dobro fantasticno. Gotovo je (sipa u onaj topli tanjir). Malo parmezana odozgo i navali. Sjajno je.

MARINIRANE KREMENADLE SA KROMPIROM
Dobro, sad moram da pozurim. (Gelendar, vuuus, tap, tap, kos, kaciga na glavu i vespa na ulicu... tako mi izgleda zurenje). Usput je pojeo neki kolac na ulici ispred neke poslasticarnice i otisao u kasapnicu da kupi cetiri dooobre kremenadle. Duple kremenadle, otkini malo kosti i masti...
- Ovako sa duplom koskom, a?
Da, sjajno, fantasticno. Skini kost i skini kozu, masnocu ostavi, pa zaseci i istuci malo. Mariniracu je pa peci sa krompirom. (Tja, kremenadle su stvarno bile ogromne, duple, ali kaze moze i sa obicnim ali mi volimo da se istaknemo, tako kaze).

Napravicu marinadu za njih (tresnuo ih je na pleh, jednu pored druge). Velika veza majcine dusice, gornji deo je bas socan i nezan, pa cu da ga odsecem evo dovde, a kad stignem do ovog drvenastog dela, odseci cu krajeve, a ovaj deo koji je prilicno mek cu staviti u avan sa dobrim prstohvatom soli, zato sto je abrazivna, a onda cu da istucem te stabiljke, da poteku sokovi. Nije vazno sto su to zilavi delovi zato sto ukus treba da predje na meso, a kad se bude peklo, otpasce, pa... (dum, dum, dum...). Divno.

Velika glavica belog luka, izlomite je na cenove, nemojte da ga ljustite, a sad cu da ga izgnjecim da bi pustio ukus u ulje kad ga budem sipao. (Blago dum, dum...) vidis, necu da ga smrvim, samo da ga nagnjecim. Hocu da bude ceo, kad se bude opekao sa svinjetinom, beli luk ce postati bas sladak, pa cu da ga iscedim preko, bice divno, to obozavam.

Limun, lep veliki limun... sad cu da skinem dobar komad kore (nekoliko traka celom duzinom).
– Kad kazes marinada ja uvek pomislim na ono sto se drzi u vinu 24 sata.
Da, mozete da kupite komad zilavog mesa i da ga stavite u par litara vina i nesto voca i povrca, pa da ga marinirate danima i mesecima i da ga onda izdinstate, fino, moze i tako. Ali ovo... Mislim, treba samo da istucete malo bosiljka, ili korijandera i da u to stavite malo maslinovog ulja, pa da premazete malo sabljarke, a moze da bude i ljuto, dodate ljutu papriku i seme korijandera i papricice i takve stvari i da je utljate u jagnjetinu i posluzite je sa kus-kusom. Fantasticno, sve to obozavam, u tome je cela stvar. Sad, ovaj limun, isceducu samo dosta soka, (sve u avan). Fino... samo hocu da... aaa, prsnulo me u oko... Da nagnjecim koricu limuna, pa cu sad da dodam maslinovo ulje. Treba vam dovoljno ulja da mozete sve to da iscedite i da izmamite ulje iz majcine dusice (sipa u avan). Da, sad je dobro (mesa prstima).

To ce biti bas ukusno, prekrite time meso i sklonite ga odavde (sipa preko kremenadli koje su vec u plehu). I sad treba sve to da udje u svinjetinu. U stvari, malo cu da varam, jer svinjetini obicno oko sat, dva. Nemam toliko vremena, imamo oko deset minuta, pa cu blago da zasecem ove svinjice, tek toliko da udje marinadica, i stiskacu ih kao da nekoga masiram. Da to udje unutra, kapirate. (Zasekao je kremenadle kao ribu i onda utrljavao marinadu kako je znao i umeo, guzvao, stiskao, trljao i savijao. A mogao je i da peva, recimo, mari-mari-nadice, sad udji u svinjice... na muziku «hvatajte se ribice...»). Japanci, znate, oni stvarno trljaju necim svoje krave, dok su zive, i onda to prodaju kao odreske. To je tako skupo, pravi delikates... To je vec pravo preterivanje, razumes, da li mozes da zamislis nase farmere, «Dodji ovamo Dejzi da te malo mariniram!» Dobro, ovo je divno, izgleda divno, mirise divno, i bice predivno.

Sad jos malo krompira... Samo cu malo da ga operem. Necu da ga ljustim. Sad imamo ove velike kriske koje se dugo peku, pa mislim... da, sta ce s ovim krompirom biti za sat vremena? Mislim da ce ova debljina biti odlicna. Bice skroz savrseno, 1 cm debljine i bice gotovo za jedan sat. (ja bih rekao, pola santimetra za sat i po, u mojoj rerni, pa sad, ima rerana i rerana...) Da imam manje vremena sekao bih ih tanje. (Ne bi bas pomoglo jer su mu kremenadle debele, one odredjuju duzinu pecenja). Sad cu da ih ubacim ovde (stavlja preko kremenadli), fantazija, dobro, sta mi sad treba?

Tri lepa paskanata (velika). Stvarno me izludjuje sto svaki put odseku krajeve. Zasto? Mora da ih izvade iz zemlje i kazu, «E bas mrzim ove krajeve», pa ih onda ovako odseku (fik). Ja cu sad opet da ih naostrim, eto toliko me frustrira sto mu seku krajeve. Preseces ih na pola, pa na cetvrtine (uzduz), pa ako izgleda malo drvenasto, odseci cemo malo sredine, ne treba nam to zilavo, mora da bude fino i meko. Dobijete ove komade koji lice na camce, kad se skuvaju, ovaj deo ce biti socan, sredina ce biti slatka, a krajevi hrskavi, pa kad se kuvaju, onda budu ovakvi... (raskerebeci se rukama da pokaze kakvi?).

Kruske, kupio sam fine, mesnate kruske. Prepolovicemo ih pa opet na cetvrtine. Za sat vremena bice divne. Ulje iz marinade cu preliti preko svog povrca, sve cu umazati s tim i staviti svinjetinu odgore, da bi se lepo ispekla... Paskanat treba da viri, krompir treba da viri... limun da bude u cosku... kruska da malo strci... Fantasticno je, bas sam zadovoljan. Sat vremena, rerna na 250 (aaa 250), bice lepo i zlatno. A ukus predivan. Ubacite to unutra... Bas fino.

SOS ZA MESO
Sad cu da napravim fantastican sos za meso. Pretvara jelo u gozbu. Osnova mu je hleb, i da znate da niste u pravu ako mislite da cu sad da izvadim mleko i da pravim poparu. Samo odsecite koricu, ovo je bajat hleb, inace, bajat hleb je mnogo bolji za ovo jer je svez hleb malo gnjecav, i malo vlazan. Mislim, meni se uvek tuda vuce malo bajatog hleba. Nikad ne pojedem sve, evo, ovo izgleda kao ono za ribanje ledja, kako li se to zove? – Lufa... Lufa! Covece otkud ti sva ta imena? Iseces hleb, mozes da ga stavis i u multipraktik ako hoces, bice brze, ali je dovoljno lako i ovako obicno, zar ne? (Skoro pola vekne bajatog hleba je ostrim nozem oslobodio kore, isekao na tanke kriske, pa kriske na rezance, pa rezance na kockice i na kraju haoticno, u cik cak, onako freneticno ueeee, tek raznolikosti radi, da ne bude sve pod konac, valjda u zinat Francuzima). Svezi bajati hleb (), to je prava stvar, nemam iskustva sa smrznutim. Evo imam vece komadice, ali imam i ovo fino sitno. Dobro, divno, to nam je osnova za sos, sto je prilicno kul.

Divna veza nane sa pijace, sad je ima i u supermarketima, sto je stvarno kul. Sad cu da otkinem ove lepe listice i da bacim stabiljke. Sad to sve lepo iseckajte. Dobro, to je dovoljno sitno, a ima i krupnog, (neka cveta 1000 cvetova). Sad nam treba malo senfa, vrlo vazno, Dizon senf. Ubacicu svu nanu ovde sa hlebom, podjednake kolicine nane i hleba, pa dobra kafena kasicica senfa i to ce biti divno. Sad sipajte tu maslinovo ulje da ga malo omeksate, oko 12 supenih kasika (mmm, to je preko 1000 kalorija). Ovo bi bilo sjajno uz jagnjetinu, ali da ti kazem uz ovo najbolje ide barena piletina, malo barenog krompira i sargarepe, fantasticno, bas ukusno, sad jos malo soli i bibera. Sad cu da dodam i malo vinskog sirceta, to je veoma vazno. Jedna supena kasika toga. Malo vode, da hleb postane kremast, (stavlja pod cesmu, sssss pun mlaz, bar 5 s-ova ) nikad ne bi rekla da hleb moze da bude kremast, ali evo... Mozes da ga mrvis uz ivicu cinije. Ali najbolja stvar koju mozes da uradis za ukus je da ga ostavis da stoji pola sata, nista ne dirajte (zapamtite ovaj kulinarski trik, «ne diraj nista», i koristite ga kad god mozete ), mada je i sada ukusno. I to je to, svinjetina ce biti gotova za 40 minuta, ortaci mi dolaze uskoro... malo cu da zagrejem stolicu, da malo proucim ove pse...

Stizu, frka, panika, ljubljenje, gljenje... Na sve strane pivo, novine, flomasteri, zaokruzivanje, kikotanje i uopste nastavk frke. Onda Oliver ustaje, docinjava sos, mislim da je sipao jos malo ulja i promesao, a kremenadle je izvadio iz rerne, nagnuo pleh da se skupi moca, i time prelivao sve, onako meraklijski, iz visine, pa sve na sto...

Kad su sve pojeli i omazali pleh, uzese one srebrne tasnice sa korpicama od lisnatog testa i odose na trke pasa. Tamo su navijali, ocajavali i radovali se, i naravno pojeli tortice, mrvili naokolo i lizali prste. Verovatno nista nisu dobili, mada se jedan radovao... mozda zato sto je bilo gotovo.


By Branislav Cetina (Bcetina) (b99.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.99) on Sunday, April 21, 2002 - 12:13 pm: Edit Post

Goli rucak 11
Piknik u luci

Kuvanje mora da bude zezanje. Da bude zabavno, prosto i ukusno.

Ujka Alan je opet resio da mu uvali decu na cuvanje. Pozajmio je od sestre auto, vodi ih u Sautend... Sautend, covece... Tamo sam zacet, na kraju sautendskog mola, pre 24 lepe godine. Najsmesnije je sto su, kad sam tamo isao kao klinac, matorci pljuvali lovu za igrice i sve to, a sad sam ja matorac. Tako da imam osecaj da cu uvece biti prilicno dekintiran, nadam se da ce se vreme odrzati posto je sada divno. Ali nikad ranije mi nije uspeo piknik, uvek pada kisa, ili duva vetar...

Svratio je kod Mustafe i kupio kus-kus i konzerve leblebija.

POTKOZNO PUNJENIO PA PECENO PILE
Ja licno mislim da nema niceg boljeg od pecenog pileta. (Odmotava veliko debelo pile) Vidi tu lepotu, opa, bas velikli decko. To je kul, jer mislim da jedno veliko peceno pile ima bolji ukus od dva mala. Isto tako nema bolje stvari od ostataka sledeceg dana, za sendvice i takve stvari. (Zasto ja nikada ne pravim te sendvice? Valjda mi ne pretekne.) Ovo peceno pile je zapravo za sutra za decu, ali cemo Dzuls i ja veceras malo da ukrademo.

Imam ovde malo limuna, belog luka i prsute (tanke snite), samo cu da je ugrubo iseckam, ona je pomalo dimljena, a takodje je i fina i slana (tja).
- Jel moze i slanina?
Slanina, da, dimljena slanina. Ubacite to u ciniju... A onda limuncic, samo oljustite spoljnu koricu, samo zuto, da ne bude ni malo belog. (Belo je gorko a zuto cista aroma) Taj zuti deo ima apsolutno fantastican ukus. Sitno ga iseckajte, kako god... Kad je to gotovo, stize na red klasika, beli luk, druze, samo malkice, samo da malo zagolicate ukuse. (Secka). Beli luk i limun, o da... Sad cemo da ga gurnemo ovamo.

Sta mi sad treba? Radi mozgu, molim te... (stoji na sred kuhinje neodlucno, vrata od frizidera sirom otvorena, prst na celu... ma domaca atmosfera, sve mi je poznato). Ah, da, puter i malo majcine dusice. (Uzima makaze, otvara prozor i odseca buketic iste). Majcica dusica, druze, iz prozora, lepota jedna. (Oprao je pod mlazom vode) Zgrabite dusicu za stabiljke, i onda ovako...(samo je svukao zeleni deo). Otkinite to i iseckajte je malo (i tras u ciniju). Divno, so i biber...

Sad mi treba verovatno oko pola pakovanja putera. (Mislim da je bio onaj od 125 gr). Sad cu da napravim zacinjen puter, znate kao kad napravite puter sa belim lukom za na hleb. Samo cu to da izmuljam (rukama) i dobicu fenomenalan zacinjeni puter. (Ovo je zaista mnogo dobro, uz vruc domaci hleb i hladno pivo, na terasi sa pogledom a bez komaraca mmm...). to smo odradili pa cemo da ga naguramo u pile...

Punjenje koje je svima nama poznato obicno ide u duplju, ja mislim da je to sve divno i krasno, ali, dodacu svemu tome jedan fazon, gurnucu prst ispod (koze a iznad belog mesa) je li, pokusacu da napravim malo mesta. Dobro pazite da ne pocepate nesto (znaci tesko ce ici sa odmrzavanim pilicima). Potrudite se malo, ovako ima trideset miliona puta bolji ukus. (Gurnuo je celu ruku piletu pod kozu i napravio prostor za punjenje). U stvari odvaja se veoma lako. A sad cemo da uzmemo ovaj puter i da ga naguramo nekako unutra... Ajde, ulazi... (ugurava jednu gomilicu, stvara se grba) dobro, ovo izgleda bas jezivo, a? Sad pritisnite kozicu, gurnite ga dole na meso, mozete da ga ugurate skroz do kraja belog mesa, (pritiska i gladi odozgo, spolja po kozi i rasporedjuje fil svuda), evo stize do belog mesa, a sad prakticno gurate ovaj divni zacinjeni puter u piletinu, pa ce, kad se bude pekla... Znate kako stalno pricaju da treba da prelivate meso, a? E, to znaci da treba da ga prelivate sokom iz pleha da se ne osusi. Kad ga ugurate ovako, nece da se osusi, kuvace se dole u mesu i zacinice belo meso, a puter ce se istopiti u pleh, na krompir i celer, i svi ti ukusi ce biti fantasticni.

Sledeca stvar koju cu da uradim, opet po licnom ukusu, neki ce se verovatno dernjati, ali ja uvek rasecem batak do kosti, sa svake strane, zato sto je za mene licno savrseno peceno pile hrskava kozica, lepo ispeceno belo meso i prepeceni bataci, obozavam da iscupam kost i da mi ostane ono lepljivo tamno meso, fantasticno je. (Sad, je on svaki batak zasekao po tri puta). I ostalo mi je malo ovog putera, mozete da ga ugurate u supljine i da njime premazete batake.

Sad cu samo da isecem ovaj preostali (obezzucen) limun na kriske i da ga ubacim u utrobu pileta. To je lepo, jer ce mu, kad se potpari, dati ukus iznutra, a ovo drugo od spolja. (Sendvic od ukusa). To je divno.

Sledeca stvar koju radim je... Sluzim ovo i za veceru, jel tako? Znamo da peceno pile ne ide bez krompira, pa sam delimicno obario malo krompira (nesto kao mladoliki okruglasti krompiri) i sta mi jos treba? A, da, celer. Koristim celer, mislim da je to fantasticno povrce. (U, je! Uzima jednu glavicu celera, ali vecu od rukometne lopte. Baba mu bila lubenica). Ukus mu je kao zeleni celer, ukrsten sa pecurkama i sparglama. (Aha, a gde su tu articokle, bambusots, tapioke i advokado ). Jel ste razumeli? (Oljustio ga je i isekao na komade, onako kojekake, kakokolike, i stavio u veliku duboku casu). Stavite to unutra, i onda ce se, ocigledno, puter iz pileta (pileci puter) istopiti dole, i zaciniti ovo, pa mi treba samo malo maslinovog ulja, da se ne bi lepilo, samo malo, malo soli i bibera, imam ovde i malo belog luka, (tri cena), ubacite ga pravo unutra, pa sada majcine dusice, sa sve stabiljkama, i to ce biti divno, pa cemo sad... Malo sve da promesamo (naravno rukama) da se podmaze, stavite to sve oko pileta i to ce biti divno (sada sadrzaj case sipa po plehu gde ga pile vec nestrpljivo ceka). Potrudite se da celer ne bude samo sa jedne strane, jer je mnogo lepo ako se ukusi malo pomesaju, znate. (Lepo rasporedjuje povrce oko pileta. Naravno, rukama). Sad cu to da tresnem u rernu na dva sata, 220 stepeni, to vam je oko 40-45 minuta po kilogramu. (O? Zar je decko bio tak debo?). To ce biti divno, a dobra stvar je sto ne moram vise ni da ga pipnem, zato sto je puter odgore, pa ce samo da se preliva. (Zbog putera i vojne muzike).

LEPINJICE
Sad cu da napravim malo hleba za piknik. Hleb je kul, mislim ne mozete na piknik bez hleba. (?) Imam ovde kilo brasna. Obicno jako belo brasno. (Sipa na sto, povrsina na kojoj mesi, pravi krater i uokruzava brasno rukom). Imam ovde dve kesice od po 7 gr suvog kvasca, sta cemo s tim, pravicemo pita hleb (lepinja), to vam je marokanski pljosnati hleb koji pravim, kao za picu, znate to su najprostiji recepti za hleb na svetu.

Dve kafene kasicice, prepune krupne morske soli, to je oko 30 gr, i onda isto toliko secera. So ce zaciniti brasno a secer ce malo oziveti kvasac, razumete, ovo vam je suvi kvasac, pa ce malo da zivne. (Sve sipa na sto u krater od brasna. Ja ne preporucujem suvi kvasac u YU, jer naprosto ne funkcionise, ili ga lose prave ili su svi bajati. Uzmite svez kvasac i klasicno ga nadignite pa dodajte brasnu.) Sad cemo ovo da dovedemo u stanje testa. Iskoristicu pola litre mlake vode, pravo iz moje cesme (bojlera, 2 case). Sad cu samo da sipam sve ovo u sredinu, pa cu da pocnem kasikom, i dok mesate, ovo udubljenje ce svaki put biti sve vece, brasno ulazi u vodu sa spoljne strane... (prodire po levom krilu...) Vidis, sad postaje glatko. (Mesa prvo kasikom dok se ne zgusne i onda nastavlja, naravno rukama). Divno, osnovno testo je gotovo.

Samo sto ja zelim malo vise ukusa, imam ovde malo leblebija, treba mi otvarac za konzerve. Uzmite ga... o boze, ovaj otvarac je nocna mora. Potpuno me izbezumljuje... Izvini, molim te. Mislim da cu da ga dodam na rodjendanski spisak. (Rodjendanski spisak!) Sad cu da ocedim ove leblebije, da bacim svu vodu, i stavicu ih ovde u sredinu. Tako. (Po sred testa. Pazite ovo su neke meke leblebije, verovatno kuvane pa marinirane a ne one kremen-kamen sveze. Bilo ih je bogme za dve sake.)

Sad cu da ga zacinim semenkama korijandera, uzecu avan, seme korijandera, jedna supena kasika, ali i to dodajte po ukusu. I kafena kasicica kima, zato sto je kim prilicno jak. Ima dominantan ukus, pa ne treba da stavite previse.
- to su marokanski ukusi?
Pa tako nesto, da, leblebije, kim, korijander... (Izgnjecio je kim i korijander u avanu i prosuo po leblebijama i testu). Sad ste to sve ubacili unutra, pa treba samo da izmesite leblebije, muljajte i rukom, (naravno, rukom), tako, muljajte... Muljaj, muljaj, tako, a onda ih umesite u hleb. Ovo izgleda prilicno dobro u stvari. (Testo je prilicno meko). Lepo se sjedinjuje, a posto ste dobar deo tih leblebija smrvili u pire, time ste obojili i zacinili testo, a ostali su i neki veci komadici da stvar bude zanimljivija.

Ovaj hleb se brzo pravi zato sto trpamo sve sastojke odjednom, testo ne mora dva puta da se dize, samo ga oblikujemo i razvaljamo i pecemo. Samo ga dobro umesite da testo bude fino i glatko. Siguran sam da volim hleb zato sto sam se kao klinac cesto igrao plastelinom. Urolajte testo u jednu kobasicu (ko ruka, naravno zenska, ne moja). Sad secite na male komadice a svaki od njih predstavljace jedan hlepcic, ili lepinjicu, ili sta god vi hocete... (oko 2 prsta sirine). Izbrojao ih je 13 i razbacao uokolo. (12a). Sad mi treba oklagija (tanja, kratka), dobro, sad pobrasnite radnu povrsinu...


By Branislav Cetina (Bcetina) (b99.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.99) on Sunday, April 21, 2002 - 12:15 pm: Edit Post

...
Poprasi testo brasnom, ovako. Uzmite jedan komad testa i spljostite ga ko lepinju (naravno, rukama). I sad je lepo razvaljajte oklagijom. Neka bude lepa i pljosnata, bas je divno, vec mirisu zacini i to, odmah znate da ce biti interesantno, a ne kao obican pita hleb ili lepinjice, znate. Nece biti dosadno. I to je to, u stvari.
- To ce se na kraju podici ,je li?
Da, podici ce se, ovako, (buuu, svog me isprsko) pa ce onda ovako... (pliva ledjno). I bice fino i domace i kul. Stavite ih na tanjir na slojeve samolepljive folije, sve to ovako slozite (pokazuje rukom stepenasto na gore), ubacite ih u friz, bice dobre i po nekoliko meseci, pa kad dodjete kuci kasno, gurnite ih u rernu na oko 7 minuta, na 200, znate, i ispeci ce se kao da su sveze. (Da, samo mojoj rerni treba bar pola sata da se zagreje na 200). Dobro, sad su sve gotove. (Dobio je testo kruglolikog oblika, tanko oko 2-3 mm, velicine normalnog tanjira, pa tako 13 komada).

Da proverimo sta radi pile... Da, to izgleda sjajno. Sad cu da ga... to je vazno kad pecete meso, da ga ostavite da se odmara 10-15 minuta, samo da bi se svi oni divni sokovi koji su se kuvali u sredini malo opustili i ravnomerno rasporedili.

Sad cu da predjem na ovo. A sta cu sad.. Sad cu da nagarim rernu do daske, to je oko 240-250, pa cu da pecem lepinjice na samoj resetki, da bi ih vrelina prozimala sa obe strane, tako budu malo lepse, zapravo. Treba im oko 3-4 minuta, pekao sam ih i na gril tiganjima i na rostilju, i stvarno se brzo peku, zato sto su tako tanke. To je bas lepo, peci hleb na rostilju, a u isto vreme i piletinu, pa je iseces, umotas u lepinicu, i sve je lepo i toplo i onda...

DZULS! Vecera! ...

Tri crvene paprike je pekao na plamenu plina da sve pocrni, onda ih je stavio u posudu i pokrio providnom folijom i stizu devojcice, dve male krezube oko 7 god i dve malo vece, sa putnom torbom igracaka. Prvo su zajedno prali auto, sa sve cikom, vriskom i gadjanjem sundjerima, a posle su deca cistila pecene paprike dok je on pravio salatu.

SALATA OD KUS-KUSA I POVRCA
Kao prvo pakovanje kus-kusa 500 gr (to je nesto izmedju testenine i krupnog griza, arapsko, nazalost meni nepoznato). Uzecu pola, znaci 250 gr, pa cu sad, kao prvo, da u to sipam pola litra vode, to ce malo omeksati kuskus. Za dva minuta ce biti lak i paperjast i divan, a zadrzace i oblik i sjajan izgled (svetlo zuckasto, pahuljasto, okruglasto, bitno manje od pirinca, malo vece od griza).

Sad cu da izvadim povrce. Tu su lepe spargle, lepe mlade tikvice (one tamno zelene, vrlo mlade, sitne); da ih malo operemo...Sad ih isecite fino tanko (uzduz, mislim tikvice)... Ovaj stari gril-tiganj zagrejte da bude bas vreo, stavite ruku iznad njega, da, to je prokleto vrelo, sad poredjajte na njega tikvice. Dobre su i sirove, ali cemo malo da ih pecemo da bi dobile onaj garavi, rostiljski ukus, jer to je opako dobro u salati, pa...
- Imam i ja gril-tiganj, ali mi svaki put zadimi kucu.
Verovatno zato sto stavljas tonu masnoce, ocisti ga, samo sipaj so na njega, videces kako so postaje skoro siva dok upija ulje... Onda je lepo prospi u sudoperu, nemoj da pipas jer je vrela, i bice lep, suv i cist. (Vidis ovo nisam znao).

Spargle, poznate po zilavom dnu stabljike, koje bas nije dobro za jelo, pa zbog toga treba da... Ovo je odlican savet... Uzmete svaku i savijete je, uvek ce puci na prirodnom mestu, ovo gore je prva liga, a ovo dole nije, pa to bacite (baca drsku a zadrzava gornji deo).

Sad okrenite tikvice, cim dobiju pruge od rostilja, treba samo malo da se oprlje. Kad su gotove, sklonite ih pa na njihovo mesto stavite spargle. Pecite ih sa jedne strane i onda ih prevrnite pa nece biti kao obicno, kao kad ih barite sa puterom i svim tim, ali bice... bice pecene, ali ce imati teksturu, davace otpor, pa ce biti dobre za salatu, tako da...Bice u redu... (Toga je bilo dvadesetak tanjih stapica).

Devojke, kako ide sa tim paprikama? Gotovo, fino. Ostalo je po malo crnog, ali to je divno, garav ukus, kao da je leto, kapirate? Sad ovde treba samo da se skine peteljka, i onda ih pocepajte i otresite se semenki.

Da proverimo, spargle... Malo ih prodrmajte, jer su oble, kotrljace se, znate, zakotrljajte ih malo. Dobro...

Sad ovde treba da... Jedino pravilo za ovu stvar je da sitno iseckate paprike zato sto su prilicno... Ne zelite klizav komad paprike u ustima, pa... (Bilo je 4 crvene babure) Ovo je gotovo, samo ih stavite ovde (spargle). Sve na sto (radnu dasku za seckanje, on ima ceo panj, pedalj debelu sniclu od stogodisnjeg hrasta verovatno, i meni ce mama kupiti ako budem odlican). Izgledaju divno.

(Papriku je iseckao na sitne kockice). Stavite paprike pravo tamo, sa asparagusom... (stavio ih je na kuskus, a asparagus iliti sparoge je iseckao na kolutice i takodje pridodao kuskusu. Zuto, crveno, zeleno.) Ove stabiljke cu sitno iseckati, zato sto su bas fine i krckaju u ustima, a ove vrhove cu... Ovi vrhovi izgledaju sjajno, pa ih samo prepolovite da bi se vrhovi videli. Tikvice iseckajte, iscepkajte...

A sada... sad nam trebaju zacini. Mladi luk. Treba mi samo 4-5 strukova. Sitno ga iseckajte, ne trebaju nam tu veliki komadi luka, zar ne? To treba da bude fino i nezno. Divno, dobro, to je tu, a sad zacinske trave. (Sve dodaje u casu sa kuskusom). Mislim da je korijander izuzetno vazan za ovaj recept, imam veliku vezu toga, a i bosiljka, ovo mozete napraviti sa jednom ili sa vise trava. Samo da je dovrsite da bude dobra za jelo...

Napravicu zacin za salatu (dresing), dosta toga, zato sto mi treba malo toga i za zelenu salatu, imam i nju. Stavlja se tri dela ulja i jedan deo sirceta, treba da dodate i malo soli i bibera, pa sve to dodajte po ukusu; dodajte ga da salata omeksa, da bude sjajna i divna.

Treba mi otprilike pola toga. (Sipa preko svega). Ideja je da od sirceta i soli, bibera i maslinovog ulja salata bude nezna i fina, da bude sjajna i opasno lepa. A u isto vreme, dobija i dobar ukus, ta zaoka sirceta joj je bas potrebna. (Proba) Jos malo... i jos malo bibera i soli... Meni ta salata kaze da je leto i da su svi srecni, da idemo na piknik... Divno. (Mesa pa ponovo proba). MmmM, savrseno, bas kako treba...

Dobro, sad... Ti znas da sam ja malo cudan, je li? Ti se stalno slazes.. (MhM) Pa ne treba da se slozis s tim... Uzmite dva komada alu-folije, stavite ih jedan na drugi, (po skoro metar duzine) a onda na to stavite poklopac kutije keksa iz supermarketa (recimo neki karton). Umotajte ga u drugo parce alufolije da bude cist, stavite na prvu prostrtu alufoliju na sredinu i onda izrucite celu kuskus salatu na to kao na posluzavnik i... Posle sve lepo bacimo; mozemo da idemo na igrice a da se ne natovarimo, pa... Sad lepo savijte alufoliju oko toga, (Otkinuo je jos jedno veliko parce i pokrijo salatu time, a onda urolavao-guzvao krajeve kako bi sve zatvorio) i zguzvajte je sve do kartona i dobili ste posluzavnik, znaci, nema pranja, cak i lici na pravu stvar, druze.

NAPITAK
Napravicu dve stvari za pice, bice stvarno ukusno, zovu se muckalice... Lice na milk-sejkove, ali se prave bez mleka, to je mesavina leda, slatke pavlake ili jogurta, kokosovog mleka i slicno, i stvarno su ukusne, pa cu sad da...

Za ovu ce mi trebati dve banane, kao osnova, ne samo zbog ukusa, nego zato sto kad ih sameljete postanu glatke i svilenkaste i bas fine i kremaste. Znaci dve banane, uzmite blender i izlomite ih unutra. Sad cemo im dodati kikiriki puter (???) i malo meda... Svidja ti se kako to zvuci, lepotice? Ne, a?
- Ne, malo je da ti se smuci.
Da ti se smuci? Pa, jeste, ali vidis, ovde imam gomilu dece, i sebe, a ovo je bas fino. Po dve supene kasike, meda i kikiriki putera, i sad mi treba pola litre slatke pavlake i... Led... varao sam, kupio sam taj led u garazi, ali... Sipajte pavlaku unutra, (u blender), to je pola litre, da, sad cu ovo da napunim ledom (misli na casu od isute pavlake, koristi je kao mericu za pola litre i dodao isto toliko leda u blender). I sad sve to sameljete, prosto ko pasulj (izi pizi). (Proba i sipa u termos).

Sada drugi, napravicu malo zdraviju varijantu, malo finiju, malo vise nalik Sautendu na moru. Kupio sam voce koje nije lose, imam tu maline, jagode i kupine, opet nam treba jedna banana, ne toliko zbog ukusa, koliko zbog kremaste teksture. (Koristi isti blender) Ne moram da ga perem, u redu je... Samo je iseckajte, (bananu), ubacite je tamo i onda oko dve, dve i po bogate sake mesanog voca, sta god volite, pola litre slatke pavlake, i onda opet dve case od cetvrt litre leda, i dobro sve to sameljite. (Sipa roze gusti napitak u drugi termos). Ok devojke, idemo u Sautend!

Proverite da li ste sve poneli.

Bogami, svaka cast. Pile je bilo zuto ko dukat, pa suvo i bas lepo izgledajuce ali posto ga je nosio u alufoliji tesko da je bilo res, mada dok je bilo vruce, ne sumnjam. Pa lepinjice onako naduvane i nepravilne na sve strane, tja, a nije cekao da testo naraste pre pecenja, valjda to na visokoj temperaturi brzo raste jer je tanko. Kusks salata je bila bas nekako suva pahuljasta a sarena. Lepo, nema sta.


By Rose (yproxy.bitsyu.net - 195.66.188.113) on Monday, April 22, 2002 - 12:06 am: Edit Post

Bane,
danas sam gledala epizodu, a Ti vec "skinuo" i postavio na NET.

Silan si!


By Branislav Cetina (Bcetina) (b132.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.132) on Tuesday, April 23, 2002 - 12:46 pm: Edit Post

Jaooo, jeste!

Ma zezam se, ali stvarno, ne brinite nista necu propustiti sve cu da snimim na video i da skinem textove, iskomentarisem i serviram ovde. A koliko se ja razumem u astronavigaciju, ceo Bgd je poludeo za Dzejmijem bice jos bar 3 reprize. Pa cu da navatam onih prvih 5-6 epizoda.

I onda sve videe i textove prebacim na CD i delim na poklon, samo odabranima, a vi vidite sta vam je ciniti da budete odabrani...


By Rose (yproxy.bitsyu.net - 195.66.188.113) on Tuesday, April 23, 2002 - 8:11 pm: Edit Post

Baaaaaaaaaane!

Baaaaaaaaaane!


By Branislav Cetina (Bcetina) (b222.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.222) on Saturday, April 27, 2002 - 7:49 am: Edit Post

Goli rucak 12
A bun i n the oven, Ana je trudna

(Svira sa bendom, zavrsavaju probu, razilaze se). Hvala sto idete… Nikad nemoj da postanes bubnjar… To je nocna mora. Moram ranije da se pripremim. Uvek zavrsavam poslednji, to je kao rad u kuhinji, zapravo, toplo je, oznojis se i svi se deru na tebe. (Jao jeeeste!) To je kao moja varijanta, pa, valjda joge, to je moja rekreacija. Umesto da vezujem noge oko glave, ja ubijem boga u ovim stvarima i to ima bas blagotvorno dejstvo, bas to volim.

Ana i Pol dolaze veceras, znas moja sestra i njen muz i bice bas fino, jer Ana ima veknu u rerni (trudna je). Prestigla me je covece. Pecem vec godinama, i nista slicno mi se nije dogodilo, a svi u porodici su se malkice raznezili, cak sam i ja kupio jednu od onih stvari iz jednog dela. kako se to zove? Bebi kombinezoni? Da bas su kul. (Ma jok, kaki, to su stramplice). Sad samo da spakujem ovaj krs ovde.

SILIN PUDING
Dobro, evo pravim puding, zove se Silin puding.
- Ko je Sila?
Jedna devojka koju sam poznavao, ali ona nema veze sa ovim, ovo je jedan staromodni engleski recept, veoma bogat i jak. Treba samo da prepolovimo ove breskve, znate. Ovako, opsecite popreko uokrug i samo otsrafite. Izvadite kostice.
- Bas ces se potruditi za sestru?
Ne, nece biti mnogo posla, obicno joj kuvam stvari na kojima sam radio, ili one malo privlacnije stvari, ali ovo, ovo je stvar koju jedemo kod kuce kad smo s mamom, znas, to je domaca jezgrovita hrana. Valjda sad u trudnoci, znas, valjda to zeli, malo hrane za okrepljenje…Da potpali vatru, da se veknica prevrce, divno… Evo ga sest lepih komada (misli bresaka, stavlja u serpu).

Treba vam 2 supene kasike secera, ne morate da budete precizni, od toga ce se napraviti kao neki sirup, pa nam treba i 4 supene kasike vode, neka provri, pustite ga da krcka 5 minuta, dok sve ne postane meko i socno pa ga poklopite.

Vanila, kupio sam lepu vanilu. S njom ima mnogo bolji ukus. Treba mi samo jedan stapic, stavicu ga na dasku i raseci cu ga po duzini vrhom noza, povucite ga do dole i istruzite sve te divne semenke na taj nacin.
- Ti si veliki obozavalac vanile, a?
Ja sam vanila-frik, znam da ovo kosta skoro funtu, ali je razlika velika, ubacite i stapic unutra. Protresite da padne na dno, pustite da provri i vec je pocela da mirise, obozavam je.

Dobro, sad cu da napravim testo, veoma je prosto, treba mi cinija i malo putera, evo, fin je i mekan, treba mi pola pakovanja putera, to se lako pamti. (Ma nemoj, a kolke su pakle putera u GB? Ucinilo mi se da je kao nasa, 250 gr). Pa 125 gr secera, samo malo iseckajte puter i pocnite da ga mesate sa secerom, to je to, zapravo. Nastavite da mesate dok sve to ne omeksa (on ga gnjecka onom plasticnom lopaticom, znate onom kojom mozete sav fil da isterate iz posude pa nema sta da se omazuje prstima. Higijenski, nema sta.) Pa ga onda ulupajte da bude bledo i fino.
- Kakva je bila Ana kad je bila mala?
Uvek je bila malo… Malo naprednija od mene, iako je godinu i nesto mladja. Moja mama kaze da prvog dana u obdanistu nisam hteo da joj pustim ruku i da sam palkao, mamice, mamaice, a ona je prvog dana bila u fazonu, deco, ovamo, evo ovako cemo, ti stani tamo, ti ovamo… Uvek je bila odlicna u naredjivanju. Sve ovo pomesajte, sad izgleda prilicno dobro, a treba mi i dva jaja. (Bogamo, dobro je on to smutio sa tom lopaticom).

Dva velika domaca jaja, sad to lepo promesajte, jer cemo u ovo dodati brasno. Kad god koristite brasno, treba da mu dodate malo soli, jer zbog toga ima fin ukus. U ovoj fazi cesto testo izgleda kao da se razdvojilo ili tako nesto, ali to je samo zato sto su jaja hladna, pa se puter malo stegnuo, kad ste ih stavili unutra, ja se ne bih brinuo zbog toga, samo sve to dobro ulupajte.

Kad ste to uradili najbolje sto mozete, treba da dodate malo brasna, to je verovatno najvazniji sastojak jer od njega testo je lako i paperjasto, znaci, koliko i secera, 125 gr. Sad cemo da ga ubacimo unutra (meri na vagi, sto inace retko cini).
- Ovo deluje bas staromodno? Nije kao ostali tvoji pudinzi?
Pa, da, ali zlatni stariteti su najbolji druze. Znas to ti je kao kuvanje iz dzuboksa, druze, znas... Samo pustis finu melodijicu, ova je klasika, recept je fantastican jer se stavlja 125 gr secera i brasna, prosto ko pasulj, pola paklice putera, (zar i to nije 125 gr?), dva jaja i to mozete da stavite preko bilo cega, cak i dinstanih jabuka; moze i ovo, breskve, mogu i rabarbara, sljive, migavci, (stop svetla...), bademi i kajsije, maline i jabuke, jagode i kruske... Engleska stvar, druze... Opaki pudinzi, kapiras, to obozavam, nista posebno, najobicnije, prosto, divno kuavnje.

Slusaj... da bacimo pogled na ovo. Dobro izgleda, moramo ovo da kuvamo dok voda i secer ne stvore sirup, dok ovo ne postane karamelasto i lepljivo, to nam treba, treba mu jos samo malo, pojacajte vatru... To je kul, testo je gotovo, treba mi posuda za pecenje... Puterom namazite posudu najdeblje sto mozete, celo dno i stranice, malo secera, tako se voce nece zalepiti za dno. A kad se testo ispece i postane braon, ono ce se podici, pa ce biti mnogo vise i mnogo lakse, fino na ugriz...

Dobro, odmah cete znati kad je gotovo, izgleda kao neki gusti sirup, vise ne bude vodnjikavo, pa sad sve to prespite ovde, divno. (ovo se misli na kuvane breskve). Bas lepo mirise, to je zbog vanile... Sad rasporedite breskve, tako da malo vire napolje, a ovo testo... Njega samo pobacajte okolo, ne mozete pogresiti, ali ne pokusavahte da ga izravnate, jer ovi komadi breskve treba da vire i izgledaju kul. Morate lepo da ga rasporedite, zato sto ce... Kad pocne da se pece, pocece da raste oko breskvi kao da ih grli...
- Hoces da ga posluzis sa slagom?
Sa kremom od jaja, pravim kremom iz konzerve... (ovo su valjda snenokle krem). Sad, iako ovo izgleda malo cudno, ubacite ga u rernu na 180, na oko 45 minuta, narasce, bice braon i meko odgore, paperjasto na dnu i u sredini, dole meke vocke, ma divno...

SARGAREPA U FOLIJI
Volim ovako da spremam sargarepu, samo ih izribam ostrim sundjerom, i to ih pomalo ogrubi (riba ih sundjerom za sudove ispod mlaza vode). Mozete da ih oljustite, ali su tako male, da nista ne bi ostalo. Otresite ih, sad cu jos da odsecem lisce, ostavicu samo jedan santimetar pri vrhu. cak i ti vrhovi su dobri za jelo, ali samo ovi beli delovi, to je divno, a ovo ostalo je drvenasto i odvratno i zilavo...
- S tim liscem se bas nista ne moze?
Moze, daj ih zecevima... Da bacimo ovo... Alu-folija... Treba vam lep dugacak komad, koji cete (na kraju) saviti na pola, da bude skoro kvadratnog oblika, a onda cemo uzeti sargarepu, i stavicemo je ovako na sredinu (jedne polovine folije). Sad cemo da je zacinimo, pocecemo sa kimom, a kim je tako jak, mislim, ako stavite previse, bice odvratno, treba ga dobro odmeriti, ali mali prstohvat je cini fantasticnom. Sta cu sad? Malo soli i bibera, malo bibera, divno... I dobar prstohvat soli, sad ste ih lepo sredili... Mora da bude dobro zacinjeno. Malo putera... Samo 3 ili 4 oveca komada putera (sece popreko kriske putera debele oko 3-4 mm).
- Znaci, sve se kuva u toj kesi?
Da sve je u tom paketicu. Kuva se na pari, pusta sopstveni sok, nista se ne gubi, sve ostaje unutra, pa dolazi mi trudna sestra, to ce biti kao karotinski udar, kapiras, bice jako zdravo. Sargarepa je uvek bolja sa malkice secera, ali je ova toliko mlada, da je verovatno prirodno slatka. Reci cu ti sta cu jos da uradim... Volim u ovo da stavim malo belog luka, samo nekoliko cenova, posto necemo da ga jedemo, stavljam ga zbog ukusa, zamislite ga kako sedi na dnu dok sve to kljuca, tako ce ga dobro zaciniti... Samo ga malo nagnjecite (tras... dlanom ruke) i poredjajte ga okolo, tako bas fino. To je to.
- Jel moze i drugo povrce ovako da se kuva?
Da, mislim, gomila, sta god da ti se svidja... Sta god najvise volis, zapravo. Ja bih se drzao tvrdjih stvari, na primer, sargarepa je bas tvrda, pa onda cvekla, nju stalno pravim, tikvice, da, volimo nanu, pa to kuvamo zajedno, malo maslinovog ulja, malo limunovog soka, moze i grasak sa malo iseckane zelene salate, cvekla i balzamsko sirce i malo semena korijandera. Piletina, testenina, zeleni limun, papricice, leblebije... Mozete cak da servirate pun sto; grsak u jednom paketu, tikvice u drugom, spanac, sargarepa, pa da svi pomisle da ste psiho kad pocnete da iznosite sve te zamotuljke od folije, nabubrele i prepune pare. Stavim ih na sred stola, i svi su u fazonu, «Jesi li dobro, Dzej, sta se dogadja? (prevrce ocima)» Sta cu kad volim foliju. Ima nesto u toj foliji...

Imam ovde i malo majcine dusice, imam finu majcinu dusicu u basti... (Otvara prozor i sece makazama jedan cuperak) Samo ... to je dosta. (Pere ga pod mlazom vode, stiska u pesnicu da se ocedi, otresa) Mirise fantasticno, malo je protrljajte da podstaknete ulja da izadju, i to je to, prosto ko pasulj. (Izgnjecio i iskidao dusicu po sargarepi). Sad savijte foliju, tako, (slobodnu polovinu preko sargarepe) savijte je kao koverat, jeli, kao poklon za Bozic, neka sve bude pod konac, pazljivo to obavite... I sad presavijajte dok ne osetite sargarepu (stranice, po dva prsta sirine preklapajte pa ipritiskate pa opet...) Osecam sargarepu, pa cu odmah da stanem i da predjem na drugu stranu... A u ovu poslednju (cetvrtu) otvorenu rupu cu da sipam malo vina. Samo casu vina, pazite da vam ne iscuri. (sipa belo vino, onako iz flase odokativno).
- Jel mora da se koristi vino?
Ne, moze i voda, i tako ce biti ukusno, ali nece imati taj smek... Moze i vermut; i supa, sta god volite, zapravo, a voda je uvek jeftina. Sve to uredno savijte, malo nagnite coskove u vis da vino ne bi moglo da pobegne kroz te prevoje. Sad zamislite sve to kako se kuva i pusi, sargarepe se skuvaju, a zacini i trave je oplemene, a puter i vino rade isto sto i uvek, prave divan domaci sos, to bude fantasticno...


By Branislav Cetina (Bcetina) (b222.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.222) on Saturday, April 27, 2002 - 7:52 am: Edit Post

...Nastavak
Divno, mislim to je kao pozoriste, znate? Stavis je u rernu, zaboravis na nju, znas da joj treba pola sata, peces je zajedno sa ribljom pitom, sve zajedno vadis napolje, nabubrelo kao jastuk, tresnes je na sto, rasporis, para izadje, svi kazu MmmmM, a ti kazes AaaaaA!

(Onda uzima kosarkasku luptu pa na gelender, svuuus, sve deruci se AaaaaA, valjda vezba za otvaranje folija, KOS!. Pa vespa i ode u ribarnicu kod Stiva, da kupi pola kile fileta svezeg bakalara. Pominjali su i neke skampe (ali nista). Onda je otisao u obicnu radnju i kupio konzervisani krem od jaja, to su valjda kupovne snenokle, uzeo je i neke konzerve mozda kecap, senf i jos nesto, otkricemo kasnije verovatno, plave neke konzerve. Otkriveno, prebranac).

RIBLJA PITA SA KROMPIROM
Kad je u pitanju hrana za okrepljenje, mislim da je pita od ribe na vrhu liste, znate, mislim to je tako divna stvar, moja mama je pravila opaku pitu od ribe. Iseckao sam malo crnog (crvenog) luka, jednu sargarepu sam oljustio, isekao na cetvrtine i sitno iseckao. To ce biti osnova mog sosa. Treba mi malo maslinovog ulja. Sad cu da isprzim crni luk i sargarepu, da budu onako providni i da omeksaju, (stavlja to u serpu sa maslinovim uljem) Treba mu malo soli i bibera odmah na pocetku, mislim, da bi ukusi potekli, pa ga ostavite tako neko vreme. Malo ga protresite.

Ovde imam 5 velikih krompira, koje sam oljustio i iseckao na kockice, treba da se kuvaju 10 minuta; kljucaju vec dva, ubacicu unutra i dva domaca jaja.
- To je dobra ideja...
Da, da ustedim na sepama... (Glupost. Ovo nikako ne preporucujem, ljuska od jaja, narocito domacih je daleko od ciste. Obavezno perite ruke nakon sto razbijete jaja jer je ljuska prljava sama po sebi. Kod nas proizvodjaci ne peru jaja, ne znam kako je u Londonu. Osim toga ako stavite jaje u kipucu vodu, puci ce od nagle promene temperature, i jos nesto, 8 minuta kuvanja nije dovoljno za tvrdo kuvanje)

Stavicu djevdjir iznad vode, krompira i jaja i tu cu na pari skuvati malo spanaca, treba vam tri prepune sake... (a fenjer?). Ovaj je vec opran, mladi spanac, divno. Znate koristim samo jednu serpu, to ima smisla, znate, sve se kuva, spanac ce biti gotov za minut, a sve ono iz njega nece ostati u vodi, kuva se na pari, pa ce to biti jedno veoma zdravo jelo.

Da probamo ovo, da sargarepa je fino omeksala. Sad cemo malo da protresemo, pa cu da naprvim sos. Trebace mi sir i slatka pavlaka. Umesto sosa od brasna, osnova ce biti sos od slatke pavlake, treba mi pola litre, sipajte je unutra (u sargarepu sa lukom), pa cemo da je pustimo da provri. Sad hocu malo da ga «zasirim», zato sto ja volim sir, a kupio sam odlican cedar, treba mi oko... Mislim, vi to po ukusu, a meni treba oko dve sake izrendanog sira. Mislim da je riblja pita sjajna sa malo sira.
- Jel moze to i sa parmezanom?
Da, parmezan je sjajan, ili bilo koji drugi sir koji se topi, sta god da ti golica mastu. Ne treba nista jakog ukusa, da ne bi ubilo ukus ribe. Pogledajte ovo (sos), prokljucalo je, ugasite to, nema vise vatre, sos je gotov, vreme je za kuvanje. Sad ubacite sir unutra, pocece da se topi. Treba mi malo engleskog senfa, obozavam ga, sad to se isto dodaje po ukusu... Jednu dobru kasicicu, ma stavicemo dve... Sad ga vrelina pavlake topi. Da probamo malo. So i biber, jer ce ovo biti sos, treba da bude dobro zacinjen. (Mesa).

Sad cu to da gurnem u stranu, uzecu malo persuna, trave su fantasticne znate, ucinice ga laksim, boje ce biti divne, a persun, slatka pavlaka i riba...Mislim, to je najbolje, zar ne? Dobra kombinacija, (secka persun, puno, cela nasa veza) sad ga ubacite unutra, promesajte i to je to, sos je gotov. (Moram da priznam da mi se svidja).

Trebaju nam hvataljke. Ovaj spanac se prilicno sparusio, skinite ga odatle, ocedite visak vode, nema mnogo ali treba je ukloniti. Stavite ga na dasku... (ima savim malo) To vam je divan zelenis...

Da proverim krompir... (bode ga nozem) divno. Sad cu da ga pustim da se cedi i da se pusi, pa cu da sredim ribu. (sipa ga u djevdjir nad sudoperom i tu ostavlja)

Pola kile bakalara, treba samo da ga isecem na komade velicine zalogaja... Kad sam usao u radnju, osetio sam dim i pitao sam «Sta ti je to?», nisam znao da on dimi ribu, pa sam kupio ovaj bakalar, dimljeni bakalar, mirise fantasticno. Treba mi samo mali komad od repa, da prozme pitu ukusom. (U pitanju su dva fileta, cista bez koze, jedan beo, svez i jedan zut, taj dimljeni, deluje i malo suvo). Divna stvar sa ovim jelom je sto je sve fleksibilno, moze da se pravi od bakalara i dimljenog bakalara, fantasticno, ali ako hocete da budete fini, moze i sa pelegrinima, skampima, gamborima, jastouima, malo krabe, znate, stavite malo smedjeg mesa od krabe u sos, bice sjajan, ako me razumete. (Ma kome pricas?).

Imam ovu veliku posudu, to ce biti divno, jer mogu da je stavim na sto pravo iz rerne, izgleda lepo, ubacite tu ribu i pomesajte dimljenu i obicnu. Zamislite kad bismo ovde ubacili skampe i takve stvari, bilo bi malo interesantnije, a onda umesate i spanac, treba da ga bude svugde okolo.

Sta mi jos treba? trebace mi jaja, (ona kuvana) razbijte ih ovde, skinite ljusku, isecite ih na cetvrtine, pa ih lepo rasporedite jer ce ono tamo biti moj cosak, ono tamo Anin, a ono Polov, pa svi treba da imaju po malo od svega, razumete, pa nemojte staviti jaja na jedno mesto, ukoliko niste alavi, pa hocete da namestite stvar tako da dobijete sve sto valja, a ostali da dobiju samo djubre, ali to nije poenta, zar ne? Sad je dobro, sad cu sve da prelijem sosom...

(Proba sos), Mmm zaboravio sam limun, fantastican je, limuna po ukusu, hocu malo da presecem sir, i da malo ozivim ribu i te stvari, znate... Limun takodje razredjuje sos, jer se od sira bas zgusne. (Iscedio je pola veceg limuna). Lepo promesajte, probajte... Savrseno, sad prelijte ovo, ovako... Potrudite se da sve prekrijete sosom. Divno... (poravnava ga malo odozgo). Boja je fantasticna.

Krompir cu da vratim ovamo, (u praznu serpu gde se kuvao) da bih ga izgnjecio, bas je lak, to je divno. Sipajte tu malo maslinovog ulja, jer ce onda u rerni postati divan i rumen i imace bolji ukus. Malo soli i bibera, moze imalo muskat orascica, to je dobro... (mesa i gnjeci onom resetkom za krompir pire). Volim da ga lagano pospem odgore, zato sto hocu da sacuvam tu vazdusastost, a tako cete dobiti i vecu povrsinu, vise krompira ce biti hrskavo, a bice i vise pukotina kroz koje ce riblja pita disati. Dok sos kljuca, svi ti sokovi ce strujati nagore i ukus ce biti jos bolji. (gomila krompir pire preko svega ali onako bez muljanja i mesanja nego kako padne. Gromila.
- Sargarepa ce se odlicno slagati sa tim, zar ne?
O, da, mislim, dobra stvar sa sargerepom je sto ovo unapredjuje u svetski finu veceru, kad ja jos ne bi kvario stvar prebrancem i kecapom... (ipak je malo rasporedio krompir pire, ali samo ovlas da ga ne ugnjeci. To ipak nije bio onaj kremasti krompir pire, vise nekako suvlji i krupnozrnastiji). Ubacite ovo u rernu na jedno 25 minuta, dok ne bude fino rumeno, u vrh rerne na 230 stepeni, (bas hoce da ga zapece odozgo). Znate sa sargarepom je ovo mnogo fina stvar.

NEZNA SALATA, SLATA POTOCARKA SA KRUSKAMA I ORASIMA
Sad cu da napravim jednu neznu salatu, zato sto imam jako glavno jelo i jak desert, pa mi treba nesto sto ce golicati culo ukusa... Takodje i nesto sto je jako zdravo, kupio sam finu potocarku, obozavam je, mnogo je volim, a dobra je i za trudnice...
- Mislim da i zaustavlja celavljenje kod muskaraca...
Sjajno, onda cu da dam tonu toga caletu... Za njega je malo kasno, ali mozda bi ja trebalo da pocnem... Ovo nam je dosta... (3-4 veze po nasim merilima, kod njega dve velike, odstranio je drske). Znaci, tu je potocarka, odsekao sam stabiljke jer nisu dobre, vec je oprana... (stavlja je u posudu za saltu).

Da bismo oziveli potocarku, da bi bila malo interesantnija, sluzicu je sa kruskama, kupio sam lepe crvene kruske, mislim da se zovu «bonzur roso», to zvuci kao nesto sto bi rekao Del, zar ne? To su vam u stvari crvene kruske. Da su to one grozne zelene i braon kruske, one kao smirgla na dodir, ukus bi bio odvratan, pa bih njih oljustio. Posto su ove glatke, ostavicu ih tako. Samo cu da ih prepolovim, (uzduz), pa onda na cetvrtine, sad treba da izvadim sredinu, sto je veoma lako, samo ih polozite na stranu i koso isecete sredinu. Sada cu cetvrtine da presecen jos jednom uzduz, znaci imamo sesnestine. (Sece i baca na salatu).
- Jel se radujes sto ces postati ujak?
Daaa, ujka Dzejmi; ja volim decu, dobar sam s njima (i ja isto), na istoj smo talasnoj duzini, lupamo iste gluposti. Ove dve cetvrtine (kruske) cu da izrendam, sad cu da vam kazem zasto je to dobro... Kad ih rendate, tako pravite sok, a taj sok, pomesan sa uljem i limunom skoro da lici na sirce od kruske, sto je fantasticno.
- Nece da pocrne te, male...
Ne, uopste nece, ubacicu tu i malo lepih oraha, samo saku zapravo, da svi dobiju po malo, jer je cela ta stvar sa kruskama, orasima i potocarkom sjajna...

Sad cu da je zacinim; malo soli i bibera, malo maslinovog ulja, tek da je malo oblozi... I dosta limuna, verovatno jedan ceo limun... Treba sve da izmesate da bi taj divan sok od kruske prekrio potocarku, sad otresite sve kruske i orahe na dno cinije, a zelenis razbacajte odgore, (po tanjiru za sluzenje) pa izvadite kruske i orahe... Ovo zvuci bas vocno, a? I poredjajte ih po svemu. Neka svako dobije po malo od svega.
- Jel to sluzis sa hlebom ili...?
Da, malo francuskog bageta ili... Nesto sa hrskavom koricom; na dnu ce biti dosta soka, kad mi stignemo dotle... Ovo ce biti fantasticno sa malo parmezana, samo da uzmem malo. Ne trebaju vam krupni komadici, treba da bude sitan (tanak) da sve bude fino, zamislite potocarku, socnu krusku, orahe, sok od limuna, i onda ovaj parmezan, on je mastan i malcice slan (malcice?)... Uzmite ljustilicu i rendajte ga, tako fini tanki komadici, neka budu dugacki, a mozete i kratke, ili zajedno, kao sto ja volim, pa ih poredjajte po tanjiru, prosto ali efektno.


By Branislav Cetina (Bcetina) (b222.ppp-bg.sezampro.yu - 194.106.189.222) on Saturday, April 27, 2002 - 7:54 am: Edit Post

... Auuu! Ima i jos malo...

Kad smo kod toga, ovaj duks koji nosim... Maznuo sam ga... pardon, nisam ga maznuo, pozajmio sam ga... Pa, pozajmio sam ga bez pitanja od Pola pre godinu dana, necu da me uhvati u njemu, idem da se presvucem, da se sredim i to je to, da se spremim za rok end rol

(Prvo su jeli salatu, onda ribopitu i sargarepe i stvarno je posluzio i prebranac. I na kraju kolac, onako vruc iz rerne preliven sosom od jaja. Pili su pivo.
-------
prelazim na novi topik


Add a Message


This is a private posting area. Only registered users and moderators may post messages here.
Username:  
Password: