Gosti...

beograd.com discussion board: Cookery (Kulinarije) [Moderated]: 11. Razno / Miscellanea: Gosti...
By Branislav Cetina (Bcetina) (212.200.40.113) on Tuesday, September 26, 2000 - 11:10 am: Edit Post

Iz moje arhive.

Dakle, evo kako sam planirao i realizovao veceru za 16 ljudi.

Jelena je resila da pozove stare prijatelje a sve povodom rodjendana.
Obicno ne slavimo takve stvari ali ovog puta smo bas resili. Posto
nemam iskustva sa tako velikim ciframa zvanica, morao sam streberski
da planiram, pa mozda nekom pomogne.


Zurka, meni za 15-ak ljudi (bilo nas je 16)
20.Februar 2000
----------------------------
Spisak za kupovinu:

Kupiti: 2-3 zelene salate, 0.5kg paradajza, 0.5kg svez.krastavca,
0.5kg sarenog pasulja, 0.5kg kukuruza, po 100g maslina i
crnih i zelenih, jaja,
1-2 konzerve tunjevine, 0.5kg boranije smrznute
Kupiti: 10 suvih paprika (imam 9), 0.5kg c.luka, orasi
Kupiti: 2 kese smrz.mesanog povrca, 1kg krompira, 05.kg pirinca
pecurkece kocke za supu
Kupiti: 1kg sampinjona, 1l mleka, 1 margarin
Kupiti: 1kg praziluka, jaja, sir
Kupiti: 0.5kg spanaca, 0.5 kg sira za gibanicu, 0.5kg kora
Kupiti: 2kg ostrog brasna i 1 kg mekog, 1-2 kutije mekinja po 250g
Kupiti: 1kg mekog ili ostrog brasna?
Kupiti: 0.5-0.7kg kajmaka, videti kod Cakica
Kupiti: 0.5kg svapskog sira moze i manje, moze i kupovni krem sir,
kim, mladi luk, kapri?, margarin
Kupiti: 250g ostrog belog sira, mozda feta, mozda zlatarski
Kupiti: pile? (imam u zamrzivacu), nista vise imam sve
Kupiti: 1.5-2kg jabuka, 1kg pomorandzi, 2-3 limuna, 100g suvog grozdja
veca konzerva kompota od bresaka, 2 margarina, malo oraha

Pijac: 2-3 zelene salate, 0.5kg sarenog pasulja, 20 jaja, 1-2 konzerve tunjevine,
10 suvih paprika, 0.5kg c.luka, 200g oraha, 1kg krompira, 1kg sampinjona,
1kg praziluka, 0.5kg spanaca, 0.5 kg sira za gibanicu, 0.5kg svapskog sira
250g ostrog belog sira, 0.5kg kora, 0.5-0.7kg kajmaka, 2 veze mladog luka
1 veliko pile,2kg jabuka, 1kg pomorandzi, 2-3 limuna, 200g suvog grozdja

13-14kg, i oko 700 din sto je oko 30 Dem
-------------------------------------------------------------

Radnja: 0.5kg kukuruza, 0.5kg boranije smrznute, po 100g maslina i crnih i zelenih,
2 kese smrz.mesanog povrca, 05.kg pirinca, 1l mleka, 3 margarina, kim
2kg ostrog brasna i 2 kg mekog, 1-2 kutije mekinja po 250g, 1 kis.pavlaka,

9kg, oko 280 din sto je oko 13 Dem
------------------------------------------------------------

Spec: 0.5kg paradajza, 0.5kg svez.krastavca, pecurkece kocke za supu, kapri?

1kg i oko 60 din sto je oko 3 dem
---------------------------------------------------------

Pica: 10 flasa piva, 2 soka orandz djus, 4 kisele vode, 1 zestokog, 200g kafe

20kg, i oko 280 din sto je oko 13 dem
(vec kupljeno c.vino 5lx87=435 din i 1l loze i imamo veliku Recinu)
-----------------------------------------------------------


1. Grcka salata
zelena salata, paradajz, krastavac, baren sareni pasulj, kukuruz
masline, kuvana jaja, tunjevina, boranija... sos vinegret.
Napisati.
Kupiti: 2-3 zelene salate, 0.5kg paradajza, 0.5kg svez.krastavca,
0.5kg sarenog pasulja, 0.5kg kukuruza, po 100g maslina i
crnih i zelenih, jaja,
1-2 konzerve tunjevine, 0.5kg boranije smrznute

2. Posne suve crvene paprike punjene pirincom
10? suvih paprika, luk, pirinac
napisati sta sam radio.
Kupiti: (imam 9), 0.5kg c.luka

3. Djuvec, posan (sareno povrce, pirinac i krompir na kocke)
1 kesa mesanog povrca, 2-3 krompira na kocke, 1/2 solje pirinca
bujon supa bar 1l (pazi bez mesa), luk ili praziluk
Napisati sta sam radio i dati pointer na pravi djuvec.
Kupiti: 1 kese smrz.mesanog povrca, 1kg krompira, 05.kg pirinca
pecurkece kocke za supu

4. Sampinjoni u besamelu
500-750g sampinjona (kupiti 1 kg), 1l mleka, brasno
Napisati sta sam radio.
Kupiti: 1kg sampinjona, 1l mleka, 1 margarin

5. Galete od povrca (praziluk, sampinjoni...)
praziluk, jaja, sampinjoni, sir?
Pointer na recept, ili opisati ponovo.
Kupiti: 1kg praziluka, jaja, sir

6. Pita zeljanica (sa spanacom)
kore, 0.5kg spanaca, 0.5kg sira
Pointer na recept.
Kupiti: 0.5kg spanaca, 0.5 kg sira za gibanicu, 0.5kg kora

7. Crni hleb
1.5kg brasna, 0.25-0.5kg mekinja
Pointer na recept.
Kupiti: 2kg ostrog brasna i 1 kg mekog, 1-2 kutije mekinja po 250g

8. Lovacke crne kajzerice sa biberom i krupnom solju
1kg brasna 0.25kg mekinja ili manje
Dati ceo recept
Kupiti: 1kg mekog ili ostrog brasna?

9. Puter sa persunom i belim lukom
0.5kg
Kupiti: 125g putera, vezu persuna

10. Liptauer
svapski sir (krem sir), margarin, kim, mladi luk, kapri?, aleva
Dati ceo recept.
Kupiti: 0.5kg svapskog sira moze i manje, moze i kupovni krem sir,
kim, mladi luk, kapri?, margarin

11. Pecene paprike sa sirom
2 paketa (12) pecenih paprika i oko 250g ostrog belog sira
Dopisati.
Kupiti: 250g ostrog belog sira, mozda feta, mozda zlatarski

12. Mesna pasteta, pileca kineska
Heng nju fan peceno pile, bez koze i bez kostiju, samleveno pa
dodat onaj sok. Videcu sta jos da dodam, margarin, crni luk
mleven, prezle, kuvana jaja?. Ja ne bi nista od zacina kad je
vec savrseno zacinjeno, samo da postignem konzistenciju za
mazanje.
Pointer na recept, pa dopisati sta sam radio.
Kupiti: pile? (imam u zamrzivacu), nista vise imam sve

13. Jabukolac 2kom jabuke+pomorandze i breskve+jabuke
1.5kg jabuka, 2 pomorandze, konzerva kompota od bresaka, suvo groz.
Pointer na recept.
Kupiti: 1.5-2kg jabuka, 1kg pomorandzi, 2-3 limuna, 100g suvog grozdja
veca konzerva kompota od bresaka, 2 margarina, malo oraha

--------------------

14. Crno vino (Countru red, makedonsko) 5l
Kupiti: nista, vec kupljeno

15. Belo vino, grcka Recina 1.5l
Kupiti: nista

16. Loza, oplemenjena korom od limuna i korom od pomorandze
Kupiti: 1l neceg zestokog, mozda loza mozda vinjak ili kruska

17. Pivo
Kupiti: 12 piva

18. Sok
Kupiti: 2l djusa od pomorandze

19. Kisela voda 4x1.5l
Kupiti: 4 flase

20. Kafa
Kupiti: 200g kafe

---------------------------------------------------------

Dinamika spremanja iliti tajming:

Dan pre, subota:
suve punjene paprike 30min pripreme 40min rerna
liptauer 45min pripreme -
pecene paprike sa sirom 30min pripreme -
jabukolaci (2 kom) 45min pripreme 2x50min rerna
pileca pasteta 30+45min prip. 60+30min rerna
kuvanje pasulja za salatu 5min pripreme 150min ringla
oprati i ocistiti spanac 45min pripreme
ocistiti sampinjone 30min pripreme

Na dan, nedelja, pre podne:
crni hleb 30+10min prip 60min rerna
zeljanica 30min pripreme 50min rerna
kroketi od povrca 20min pripreme 25min ringla
zamesiti testo za kajzerice 20min pripreme -
oprati zelenu salatu 10min pripreme -

Na dan, nedelja, posle podne:
pecurke u besamelu 10min pripreme 20min ringla
sloziti grcku salatu 30min pripreme -
djuvec od povrca 20min pripreme 45min rerna
lovacke kajzerice 10min pripreme 30min rerna
serviranje 20min -

Gosti dolaze oko 18:30-19h, lovacke kajzerice treba da budu vruce, a povrtni djuvec
bar mlak. Ostalo je hladno, ali sveze. Zato je zeljanica, bolja je hladna od obicne
gibanice sa sirom. Samo je pileca pasteta meso, ostalo je za biljozdere, imam bar
4 vegeterijanca, a i ostalima bi vise prijala laksa hrana.

Ideja je svedski sto, da sve bude posluzeno i da se svako sam sluzi. Zato je hrana
tako birana da se lako jede, rukama, ili samo viljuskom i da bude u malim zalogajima
da se ne komplikuje sa secenjem.

Domacini treba da stignu da se istusiraju pre nego sto gosti dodju, treba da su lepi,
nasmejani, odmorni i lepo raspolozeni. Vazno je da su domacini sa gostima a ne da
sluze okolo.

Toliko.
================
E sad kako je bilo. Pa moram da kazem da je plan bio prilicno dobar. Uspeo sam da
se drzim plana i tajming je bio manje-vise precizan. Jedino je ono sto sam nazvao
serviranje ipak bilo mnogo duze od 20min. Nemamo puno iskustva pa smo morali da
improvizujemo i preuredjujemo prostor, ali posto su gosti kasnili, stigli smo sve.

Da se razumemo, Jelena je napisala jelovnik a ja sam napravio organizaciju. Jelovnik
je takav zato sto je bilo pozvano nekoliko vegeterijanaca, a i ostali su bili u godinama
kada laganija hrana uvece obecava mirniji san. Zato nije bilo mesa osim one pilece
pastete. Jelena je zvala svoje stare prijatelje pa je red da ona i sastavi jelovnik. Ja sam
samo malo korigovao nekoliko stvari.

Umesto prebranca, koji mi je cinio suvise klasicno obavezan, napravio sam posne crvene
suve paparike. To sam odavno hteo da napravim sebi. Hteo sam i da stavim orahe
(seckane ili mlevene nisam odlucio), ali sam nasao recept u Patinom kuvaru pa sam se
drzao njega, za prvi put. Prvo se potope paprike u vrelu vodu i puste da odstoje da se
smeksaju. Za to vreme na puno ulja (pola solje) proprziti puno crnog luka, 3-4 glavice,
na to dodati pola solje na pola skuvanog pirinca, promesati pa dodati paradajz pire i opet
izmesati. Time puniti paprike ali pazite pirinac ce jos malo narasti, nemojte preterivati.
Napravite tanku zaprsku, sa vrlo malo brasna ali sa vise ulja i aleve paprike, pa u nju ulite
pola litra vode, promesajte i time zalijte punjene paprike pa u rernu da se zapeku 40 min.
Okrenite ih jednom da ne zagore odozgo. Tecnost treba skroz da uvri, da ostane samo
ulje i malo sosa od zaprske. tako je bilo u receptu, tako sam i napravio, ali cu sledeci
put da probam bez crvenih zacina, a sa orasima, sitno seckanim i puno bibera.
Ove paprike sam kupio kao neljute, mada prodavac kaze, da se u proseku zalome po
dve ljute u vezi od 10 kom. Ja volim ljuto.

Zeljanica se pravi ne sa zeljem nego sa spanacem. Jeste li znali to? Ja nisam. Treba
koristiti iskljucivo svez spanac, samo poparen vrelom vodom, da se srusi inace ne moze
da se savlada. U stvari najbolje je kad se pomesaju spanac i zelje. Trebalo bi i kajmak,
ali ja tolerisem i kiselu pavlaku. Mislim da bi lepsa bila sa debljim korama, kao da je
bilo previse fila. Inace bila je odlicna.

Sto se tice pastete, zadatak je bio: neka mesna pasteta. Skoro sam citao neki recept
koji koristi peceno a ne kuvano pile. To mi se vec dopalo. Na mojoj rang listi ukusa,
pecena pilad zauzimaju visoko mesto (za razliku od kuvane piladi), narocito ona pecena
u specijalnim rerna-raznjevima kojih ima po samoposlugama, onako sasvim res pa...
E ali onda mije palo na pamed da probam da ispecem kinesko pile sa onim egzoticnim
zacinima i puno soja sosa pa da ga sameljem. Ideja mi se silno dopala, morao sam da
probam. Bilo je puno posla, smuti zacine i soja sos, operi pile, osusi pile, namazi pile
zacinima, sipaj ostatak zacina u soja sosu u pile, sasi pile da sos ne iscuri, peci ga 1h
vremena, jos pola sata u rerni da se susi, iscuri sos, iseci pile, oslobodi ga kostiju, iseci
na sitnije komadice, samelji, aranziraj. Uf. Nisam ga kvario ni sa cim. Dodao sam samo
sredinu od 3 kriske hleba potopljene pa ocedjene i samlevene i dodao sam dva kuvana
jaja potpuno nepotrebno. Mleo sam dva puta. Bila je cvrsta i kompaktna, mogla je da se
sece nozem a mogla je i da se maze uz malo napora.

Prvo sam bio odusevljen idejom a posle sam malo splasnuo. Ipak je to nepotrebno
komplikovanje, lepse je klasicno kinesko pile. Ali posto je Jelena insistirala da sva
hrana bude jednostavna za jelo, ako moze samo viljuskom i iz krila nije dolazilo u
obzir klasicno meso sa sosom.

Sad, organizacija prostora. Jelena je zamisljala kao neki svedski sto pa da se sami
sluze, a da prisednu za sto samo da jedu. Razvukli smo sto ko tapison, od zida do zida
sa jednog kraja zarobili deo hrane, sa drugog kraja posudje, a za pice i do kuhinje
sam morao da uvlacim stomak da bi mogao da prodjem. I naravno, svi su zaseli za
sto i ni makac. Hrana je morala da ide na sto ali posto je svako jelo bilo u jednoj
casi, oni sa drugog kraja nisu mogli da dohvate. Osim toga nisu svi mogli da stanu
za sto (10) pa je i tu bilo malo egzibicija sa drugom sobom. U stvari nista strasno,
ali hocu da kazem, da se koncepcija izvrndupila. Savet, ne pokusavajte svedske
stolove na Balkanu. Nasi ljudi zasednu za sto i nema sanse da ih ista pomeri. Osim
toga za svedski sto je potreban ogroman prostor kuda bi se narod razisao posto se
posluzi, a to je kod nas, retkost. Posluzili smo 13 razlizitih "jela" i ja sam mislio da
ce svako da uzme ono sta voli, pa tako 3-4 stvari. Ma jok, svi su hteli da probaju sve.
Zakljucak, ovde je nasa procena bila prilicno pogresna.

Pice je bilo dobro izabrano, svega je bilo dovoljno ali nije bas previse preteklo, znaci
dobra procena.

Sto se tice izbora hrane, gostima se dopalo, ali ja bas nisam siguran. Ja licno nisam
jeo skoro nista, sav sam bio pun mirisa hrane od spremanja. Tja. Moram da pomenem
hleb. Bio je kao sunce, ogroman, 2.3kg i savrsen u potpunosti i sasvim. kajzerice su
se ipak ohladile, ali nema veze.

Bilo je prijatno, mada ja ne volim masovke. Po mojoj meri je klasicna vecera za 6-8
ljudi, svi sedimo oko za stolom i ucestvujemo u razgovoru. Sedelo se do 1 sat po
ponoci.

Ipak sam se umorio.

I na kraju, ko je bio. Kuma Nena, Ninoslav, Nada i Mrki, Mira i Mica,
Zaga sa jednom svojom goscom iz Makedonije, Ljilja, Dragana, Olga, Slavica,
Duca i Vlada na proputovanju i nas troje.


By Branislav Cetina (Bcetina) (212.200.40.113) on Tuesday, September 26, 2000 - 11:13 am: Edit Post

I jedna vecera za 7 osoba

Mila, Misel, Mirjanot, Sasa i mi 26.Juli 99.
(crni hleb, pecene paprike, tarator, mesana salata, sir, kajmak, pljeskavice, zito i jabukolac)

Vecera za drage goste koje retko vidjamo. Bas zato, pokusao sam da ne bude stereotipno. Najveci izazov je saciniti meni. Prvo hleb. Umesio sam svoj crni hleb ali kao suncokret, da bude deluxe. Hteo sam i jednu belu pogacu bez kvasca, pa da je, onako simbolicno, stavim preko hleba i posle se hvalim kako su kod mene dobili »preko leba pogace«. Ali nisam. Ipak bi to bio pleonazam. Mislio sam i gibanicu na ruzice, okruglu. Okolo zeljanica, zelenkasta a u sredini samo sir, zuta. Tek da slozim boje, ali i da mora vise da se bira. Odustao sam jer bi i to bilo ponavljanje.

Uz hleb sam posluzio dve vrste kajmaka, mlad sa pijace i stari mislim ovciji, zena donela sa Tare. I dve vrste sira, stari Perin sa dusanovacke pijace (sad, Perin il ovciji, pitanje je ciji? = tubi orno tubi?) i mladjahni slavkovacki. Stari sir sam posuo oreganom i zalio maslinovim uljem, a okolo mladi, nezagadjen. Ukraseno listicima persuna kao detelinom sa 4 lista.

Od salata, napravio sam belolucne pecene paprike, one crvene, savrsene, imam jos jedno pakovanje u zamrzivacu, taman do sledecih. A imao sam 20 paketa. Pokazalo se fa-nta-sti-cno. I opet cu da ih smrznem. Nadjite nekog ko ima »smederevca«, podlozite vatru i za par sati napecete 200 kom paprika. Nemojte im odsecati drsku jer necete moci da ih okrecete na plotni dok ih pecete. Kad su pecene nikako ih ne ljustite jer se onda zalepe pa kod odmrzavanja ima problema, samo ih onako vruce, direktno sa plotne ubacite u ove dzabe plasticne kese i zavezete. Ja stavljam po 10 u kesu. Kad se ohlade, u zamrzivac i gotovo. Posle izvadite dan ranije da se odmrzne, oljuste se za par minuta i sad pazite, redosled je vazan, meni je trebalo 3 godine da shvatim sustinu jer to nigde ne pise.

Prvo isecem beli luk na krupne listice da moze da skloni ko ne voli, i posolim ga da pusti sokove. Onda na taj luk bacam paprike, kako koju ocistim. Odmah ih solim. Onda sve to lepo promesam pa dodam sirce i nepunu kasicicu secera. Opet promesam i pustim malo da se stope arome. I tek na kraju nalijem ulje i ponovo dobro promesam da se svaka paprika oblozi uljem. Ulje sluzi da konzervise mirise i ukuse koje je paprika upila od belog luka, soli i sirceta.

Zatim tarator salata ili sto bi Grci rekli dzadziki. Krastavac, kiselo mleko i beli luk. Negde sam procitao da Grci u svojim jelima umereno koriste beli luk, osim u dzadzikiju, gde ga stavljaju neumereno. Ja sam narendao dva srednja krastavca i sunuo malo sirceta na to da se koliko je moguce stegne. Pazite ako krastavci nisu sasvim mladi odstranite semenke. Pustio sam krastavce tako da odstoje pola sata pa sam ih dobro ocedio i stavio u ciniju za sluzenje, gde ga je sacekao usoljeni i vrlo sitno iseckani beli luk. Stavio sam samo jedan, ali krupan cen. Odmah sam posolio i pouljio maslinovim uljem. Malo. Zatim sam umesao 50g mlevenih oraha. Tako ja pravim tarator. Dodao sam pola litra ovcijeg kiselog mleka, onog sakulskog, promesao, poklopio i ostavio u frizideru do sluzenja (bar 2 sata).

To su bile dve egzoticne salate. Sad jedna klasicna. Pustio sam Lanu da isecka paradajz, papriku, krastavac (mada ja mislim da ne treba dodavati krastavac jer pusta puno vode ) i malo crnog luka. Samo je posolila i pouljila i ukrasila listicima bosiljka licno ubranim sa terase.


Ah, da. Dok sam trazio krastavac po spajzu, nasao sam vezu mlade cvekle. Znaci, i to. Na super secku sam isekao cveklu na sibica stapice, posolio, zakiselio i nauljio. Stavio sam malo ulja ali mi je bilo nekako premasno, ne znam zasto. Mozda je bolje i bez ulja ili sasvim, sasvim malo. Stavio sam i 3-4 listica belog luka, a mogao sam i malo kima ali ne znam zasto nisam. Bila je vrlo ukusna, osvezavajuca i sasvim sigurno vrlo zdrava zatao sto je sveza pa je zadrzala sve vitamine i minerale. A nije imala onaj neprijatni zemljani ukus. Odlicno je isla uz rakiju.

Od slatkisa, napravio sam onu cuvenu englesku pitu s jabukama i zito. A? Nego sta. To i nije neki problem kad se covek dobro organizuje. Mislim na zito, posto o jabucnoj piti nema sta da se kaze. Recept za zito je vrlo jednostavan. Zito (prethodno potopljeno preko noci) skuvati (4-6 sati), dooooobro isprati, doooobro osusiti (tako sto se pospe jedan sloj zita po debelom stoljnjaku pa se stoljnjak umota u rolnu i tako ostavi preko noci da upije svu vlagu iz zita), samleti (1-2) puta i dodati jednake delove secera i mlevenih oraha (koliko i zita). Sve to promesati uz malo muskat orascica, a ja sastruzem i koru od jednog limuna. Jednostavno, samo ima 3 dana posla. Ali ja skuvam 1kg zita, isperem ga i osusim pa onda podelim na 3 dela (bolje je 4, znaci po 250g). Jedan deo napravim a ostalo u kese pa smrznem. Sada sam uzeo tu jednu kesu smrznutog zita i samleo ga samo jedan put. Posto zito nije bilo skroz odmrznuto dok sam ga mleo, lomilo se kao staklo pa je zato zito bilo nekako suvo, prhko i rastresito. Obicno je vlaknasto, tusto i dugo se zvace, valjda zbog tvrde opne. Sad, da li mu je to mana ili kvalitet, ne znam, zavisi od ukusa. Sledeci put cu sacekati da se odmrzne potpuno. Mada nisam siguran da ce to nesto bitno promeniti. Mozda ta opna smrzavanjem gubi elasticnost i to nema veze sa odmrzavanjem. Saznacemo. Zito je bilo pun pogodak, Mila to najbolje obozava a i ostali su bili malo iznenadjeni, zito u sred leta a nije ni slava ni nista.

I sad glavna stvar, pljeskavice. Ali ne kupovne. U mojoj knjizi »Zanatska prerada mesa i obrada creva« od Stojsic Silje kaze da treba uzeti 50% junece plecke, 40% juneceg vrata i 10% junece potrbusine ili potplecke. Ja sam samo ovo poslednje nasao junece a plecku i vrat sam uzeo telece. Znam da nije isto ali sta sam mogao. Jelena je ciknula da to ne valja nista a meni se cinilo da bi to trebalo da bude samo bolje. Sad Silja kaze:

1. Meso oprati pod mlazom vode i dobro osusiti salvetom. Ni kap vode da ne udje u meso.

2. Ocistiti meso od opni i zilica, naravno i od kostiju (ja sam imao malo u delu od vrata). Ovo je mnogo lakse reci nego uraditi. Mucio sam sa opnama bar 2 sata i stekao 1/2kg otpadaka za corbicu. Eto meni rucka. Mozda su potrebni specijalni nozevi i sigurno tehnika, a ja sam to odradio na misice. Od 1.5kg mi je ostalo tacno 1kg.

3. Iseci meso na kocke 3-5cm, dodati 2% soli, dobro izmesati i ostaviti da odstoji 5-6 sati u frizideru.

4. Samleti na resetki 8-10mm, dobro izmesati i da stoji 8-12 sati (uvek u frizideru, da ne ponavljam). Ja nisam imao resetku sa tako velikim rupicama na mojoj masini pa sam umesto mlevenja seckao. I tu je trebalo dosta vremena, ali sam bar noz naostrio. Moj drug Toma je cuo da je mnogo bolje seckati nego mleti jer se tako meso ne izgnjeci sto se narocito dsesava kad kod kuce meljemo na tupim rucnim masinicama za mlevenje. Ja nisam siguran, meni se bas nesto cini da je mesanje (gnjecenje) jednako vazno kao odlezavanje mesa. Mislim da se tako postize mekoca mesa.

5. Samleti na resetki 3-4mm, dobro izmesati i da stoji jos 2-3 sata. Resetka na mojoj rucnoj masini za mlevenje mesa ima 4-5mm precnika, a posto nije dolazilo u obzir seckanje ovako sitno, ja sam to lepo samleo i cini mi se nije mu naudilo.

6. Neposredno pred pecenje moze se dodati malo bibera, malo belog luka (leskovacki), malo sitno seckanog crnog luka, eventualno malo sitno seckanog kackavalja i sveze paprike ili vrlo malo aleve paprike. Ja sam dodao 1 srednju glavicu luka. Ucinilo mi se da je previse, sve je zasmrdelo na luk i nije htelo da se izmesa, luk je sam bezao iz mesa. Sitno se moze iseci luk samo vrlo ostrim nozem. Ucinilo mi se da sam ga bas vrlo sitno iseckao, na pola pa polutku na 20 reznjeva uzduz, ali sam izgleda zabusavao kad sam sekao popreko. Pojavili su mi se neki prekrupni pa sam ih rucno vadio. Lepa zabava. Savetujem bez luka za cevapcice a za pljeskavice sasvim malo, pola sitne glavice ali stvarno sitno. Ja sam dodao na vrh noza aleve paprike i malo bibera.

7. Napraviti lopte po 200g, staviti ih izmesu dva celofana namazana uljem i pritisnuti daskom dok se ne dobije pljeskavica debljine 1-1.5cm. Ocekuje se da u pecenju naraste na 2-3cm (znaci udvostruci se).

8. Moze i bez dodatnih zacina a moze i 2 tanke a izmedju staviti sitno seckane slanine, kackavalja, paprike, pecurke, sunkice... Ja sam pravio tanke pa sam ih posuo kackavaljem, slaninom i svezom paprikom, sve na sitne kockice i onda preklopio da fil ne ispadne. To bi bile kao gurmanjske pljeskavice.

Sad utisci. Prvo, meso je izgledalo bozanstveno, nikad nisam video takvo mleveno meso u prodavnici. Uopste nije bilo niceg belog. Silja kaze na jednom mestu da ako meso nije dovoljno masno da se doda malo loja licno. Ja nisam imao pa nisam dodavao. Meso je bilo svetlije boje jer je bilo teletina a ne junetina. Meni je malo smetao miris svezeg mesa, ja ga ne volim, ali nije zivot grana jorgovana. Cini mi se da je trebalo da jos jednom sameljem na istoj (jedinoj) resetki koju imam, da bi se meso tako bolje oblikovalo. Ovako nije bas bilo sasvim kompaktno, valjda je falilo masnoce i valjda zato sto je teletina a ne junetina. Tja. Posle pecenja meso je i dalje imalo svetliju boju i delovalo je kao da je od snicle a ne od mlevenog, inace vrlo ukusno mada bez onog rostiljskog smeka. Rostilj je bio elektricni ali svejedno. Mislim da je i to zato sto je meso bilo previse posno. Inace je bilo odlicno. Ja sam zadovoljan, kapitalno iskustvo, drugi put ce biti bolje, ali i ovako je bilo mnogo bolje od kupovnih pljeskavica.

Prvo smo na mojoj bozanstvenoj terasi identifikovali cvece uz domacu rakiju od kruske iz starinskih casica, i mezili onu salatu od mlade cvekle. Pa ovako sa desna na levo, prvo bosiljak, meni uz sank, pa prkos, trebalo bi da je na nacionalnoj zastavi, pa bele i roze begonije, pa ono tamno crveno, pa muskatle, papricice, isusove suze, drugi put cvetaju ove godine, pa ono drugo crveno i ono debelo zeleno sa Lastova, jos po nesto i nocna frajla pride.

Sve je bilo gotovo i postavljeno tako da smo sedeli sa gostima, bez skakutanja. Tako treba da bude. Onda sam na terasi za cas ispekao pljeskavice, sve onako s nogu pa smo lepo jeli i presli na Kosovsko Crno (dok je jos nase). Jelo se od svega po malo, to sam i hteo.

Onda je Sasa uzeo svoju gitaru (pazite ruski stim) i pevao nam lepe stare pesme, recimo iz vremena kad je Mirjanot bila osmi razred. Da mi je tasta ziva, culi bi nesto i od Filipa Visnjica. Mila i Sasa, bivsi Krsmanci, svasta znaju. Stvarno nije posteno sto svi ne znaju da pevaju.

Uz crnu kafu bez secera i pevanje bez pucanja, docekasmo novi dan. Bas lepo. Ali sutra je radni dan a i Misel je bio vrlo umoran pa se oko 1 sat razidjose gosti.

Laku noc, Bane


Add a Message


This is a private posting area. Only registered users and moderators may post messages here.
Username:  
Password: