1.2.3. Djuvec/Baked vegetable and meat

beograd.com discussion board: Cookery (Kulinarije) [Moderated]: 1. Recepti / Recipes: Main courses/Jela: 1.2.3. Djuvec/Baked vegetable and meat
By Branislav Cetina (Bcetina) (194.106.189.113) on Saturday, January 15, 2000 - 2:11 pm: Edit Post

::Djuvec

Neko mi je trazio recept za djuvec, pa sam prekopao knjige, sve na tu temu procitao i evo sta sam odabrao. Ja na zalost imam veto na jela sa paprikama (a ni paradajz nije bas pozeljan u kuvanju). Jer nisam pazio kad sam se zenio:). Inace DjUVEC je zemljana posuda u kojoj se pece hrana u rerni. Nekada je to valjda bilo u zaru i pepelu. Ima osobinu da se polako zagreva, vrlo ravnomerno pece i dugo drzi toplo. Hrana spremana u djuvecu je mnogo ukusnija. Treba peci na tihoj vatri, ja bi reko 170-180 C.

Pa kaze, djuvec je jedno od najboljih jela medju letnjim jelima. S razlogom jer sadrzi skoro sve sto kod nas ima od namirnica. Kad se dobro napravi, predstavlja savrsenu celinu vaskolikog povrca, ali ne i mesa. Naime kod nas se uobicajilo da se stavlja razlicito meso, sto se ne preporucuje jer razlicita mesa imaju razlicite ukuse i razlicite brzine spremanja. U svakom slucaju meso mora biti socno a ne suvo i to po sledecem prioritetu: jagnjetina ili planinska ovcetina, teletina, mlado svinjsko, zivina i tek na kraju govedina.

Pazi samo kolicine, ovo je za 5 osoba, a ja sam sabrao kolicine svezih namirnica i stigao do cifara izmedju 5 i 7 kg. Doduse sve je to socno povrce i dugo se pece pa puno ispari, ali ipak.

U vrlo starim kuvarima recept je za 6-8 osoba, u samo starim 5, a sada nam valjda trebaju jednospodobni. Ali, za 2 dana :).

Daklem, pocinje:

1-1.5 kg mesa
2-3 kg paradajza
½ kg crnog luka
1 veliki plavi patlidzan
3-4 vrlo mlade tikvice
25-30 bamnji * (ha, kladim se da ne znate sta je to)
5-6 zelenih mesnatih paprika (ako su ljute, a ne volite, uskopite ih) *
1 veza persunovog lista, sitno iseckanog
1 veza celerovog lista, takodje
2 male sasvim mlade kelerabe
1 saka mlade boranije
100 gr svezeg kupusa
1 soljica pirinca (ako je varijanta bez mesa onda 2 soljice + malo ulja)
1 soljica ulja
1 casa vode
so, biber i jos malo ulja ako je meso posno

i NIKAKO KROMPIR (valjda bi popio sve sokove, alkos jedan)

Paradajz iseci na kriske i staviti u jednu posudu. U drugu posudu iseci svo ostalo povrce na rezace i listice, a persun, luk i celer, sitno. Mesano povrce (ne paradajz) posoliti, pobiberiti, dodati soljicu ulja (ko voli moze maslinovo) i promesati.

Djuvec podmazati uljem pa dno prekriti skoro polovinom paradajza. Zatim staviti ½ mesanog povrca i odozgo rasporediti meso seceno na manje komade. Na meso staviti opet malo paradajza i posuti ravnomerno pirinac. Onda stavite drugu polovinu povrca pa drugu polovinu paradajza. Preko svega naliti 1 casu vode i ako meso nije masno 2-3 kasike ulja.

Peci istiha 4-5 sati. Ja bi reko da moze i manje, na 160-180 C. Pazite to se pece otklopljeno, ima puno paradajza a i ostalo povrce je socno i pusta tecnost, pa treba da se kuva tom soku i treba mu vremena da uvri. Na pola pecenja dodajte jos 2-3 isecena paradajza odozgo, da se ne presusi valjda.
Kad je gotovo izvadi se iz rerne i ostavi da odstoji 10-ak minuta da se upije ostatak tecnosti. Jeste li znali to, da kad hocete da se tecnost upije sklonite posudu sa vatre, jer ako samo ugasite ringlu a posudu ostavite, nece se upiti tecnost (ili bitno manje).
Vrlo interesantno. Jos nisam probao, ali da smo na juznoj polulopti ili da zivimo u nekoj zemlji, bogami bih. Fali kljucna stvar, paradjz mada bi mogao da prodje pelat u konzervi, ali ni toga nema. Ostalo bi se nekako naslo smrznuto. Jos nesto, primetio sam da nema sargarepe, a nema ni belog luka.


* Inace bamnje ili bamije su povrce, malo zeleno okruglasto kao papricice samo nije ljuto.

* Sjajan izraz, uskopiti papriku, valjde znaci odstraniti seme, ali i one zilice uzduz.

Tja, umesto prijatno, evo citat iz nekog filma: "Svi su negde, samo smo mi ovde" :(.

Bane
p.s. Sto ti je zivot, nisam odamh poslao ovaj text, kao da sam znao da cu u Centropromu videti svez paradajz. Bio je 21 din kg, sto je oko 2.5 dem pa i nije mnogo.


Add a Message


This is a private posting area. Only registered users and moderators may post messages here.
Username:  
Password: